Silvestr nanejvýš v padesáti lidech a důraz na posilující vakcínu. Jaká opatření začínají mezi svátky platit?

Třetí, posilující dávku vakcíny proti covidu-19 mohou od pondělí 27. prosince dostat všichni, kterým bylo třicet let, už pět měsíců od druhé dávky. Zkrácení intervalu má zabránit dalším hospitalizacím. „Ten, kdo má malé riziko vážného průběhu nemoci, je ten, kdo má po třech dávkách vakcíny,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Jaká další opatření se spolu s koncem nouzového stavu mění?

Přestalo platit zkrácení otevírací doby pro restaurace a bary, silvestrovské oslavy však omezené budou. Od 29. prosince smí u jednoho stolu sedět nejvýše čtyři lidé, kteří nejsou z jedné domácnosti. Celkově pak bude na večírku moci být maximálně padesát lidí.

Čtěte také

Mění se rovněž pravidla pro cestování do České republiky. Pakliže zde nemají trvalý, či přechodný pobyt, budou cizinci smět překročit hranice jen s negativním PCR testem. Dané opatření neplatí ani pro ty, kteří už dostali posilující dávku očkování.

Cestování neočkovaných Čechů se pak nadále řídí podle Mapy cestovatele, ačkoli původně vydalo ministerstvo zdravotnictví opatření, v jehož znění se změna týkala i jich.

Omezení má podle ministra zdravotnictví zbrzdit šíření varianty omikron. „Snažil jsem se velmi rychle zareagovat na situaci, která se objevila v některých krajích: Že tam přijeli cizinci, kteří byli pozitivní, přitom jsme je však nedokázali zachytit,“ vysvětluje Vlastimil Válek.

Souhlasí Češi s povinným očkováním proti covidu-19? Poslechněte si shrnutí průzkumu od společnosti Median: 

autoři: Vojtěch Tomášek , jkh
Spustit audio

Související