Šéfkuchaři radí: Vařit se dá i ze zbytků. A chutně

Kdo si umí v domácnosti dobře naplánovat, co nakoupí a co z toho uvaří, dokáže ročně ušetřit tisíce korun. To je první rada zkušených šéfkuchařů, se kterými Radiožurnál v seriálu Nejsem plýtvák mluvil. Další rada zní, že velmi dobře a chutně uvařit se dá i ze zbytků, které obvykle lidé vyhazují do koše.

„Každý rozumný člověk se musí snažit surovinu sdělat od počátku do konce, už jenom kvůli tomu, že za dobrou surovinu musí zaplatit spoustu peněz. A zvíře umřelo zbytečně, když polovičku hodíte do koše,“ upozorňuje Jiří Štift.

Váří v luxusní pražské restauraci Spicy a doporučuje jedno: drůbež a ryby nakupujte pokud možno celé, protože z kostí uvaříte vývar, maso zpracujete se vším všudy a třeba z rybí kůže můžete fritovat skvělé chipsy. Zároveň ušetříte, protože naporcované kuře je vždycky dražší než celé.

Čtěte také

„A to je v každé kuchyni důležité, protože když si to člověk převede na vepřové maso, tak z něj také sděláte úplně všechno,“ říká proslulý Kluk v akci Filip Sajler. Ten s oblibou vaří slupky z cibule i zeleniny.

Naprosto zbytečné je vyhazovat i slupky z brambor, které mimochodem tvoří až pětinu hmotnosti brambor. Každého o tom přesvědčí šéfkuchař plzeňské restaurace U Majáku Maroš Nadanyi. „Působí to zvláště, ale přišli jsme na to, že to docela dobře chutná,“ nastiňuje.

V každé restauraci samozřejmě vždycky nějaké odřezky zbydou, ale i ty lze zpracovat, říká spolumajitelka brněnské restaurace Koishi Simona Elsnerová. „My to tady spotřebujeme, protože na zahradě máme kompost a malý záhonek,“ usmívá se.

Z plýtvání se stává v bohatých státech velký problém, třeba v Česku se ročně vyhodí 80 kilogramů potravin na osobu. Většina jde sice na vrub prvovýrobců a také prodejců, ovšem plýtvají i domácnosti.

autor: lsm
Spustit audio