S vysokými náklady na energie se potýkají také univerzity. Někde v rámci úspor omezují stipendia

28. září 2022 07:45

Zdražování energií doléhá i na vysoké školy, i ty se tak snaží šetřit nejrůznějšími způsoby. Například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy snížila doktorandská stipendia ze třinácti tisíc na deset a půl tisíce korun měsíčně. Jak a jestli vůbec nějak upravují výši stipendií univerzita a fakulty v Hradci Králové, to zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak tedy k problému přistupuje Univerzita Hradec Králové?

Čtěte také

Univerzita Hradec Králové teď studentům doktorského studia vyplácí mezi dvanácti až čtrnácti tisíci korunami měsíčně - záleží na konkrétní fakultě a ročníku studia.

Jak mi řekl mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák, doktorandům by rádi měsíční odměnu za práci zvedli, protože i jim rostou životní náklady. V tuhle chvíli to ale prakticky není možné, protože odměna je závislá na příspěvku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na jeho zvýšení tak musejí univerzity tlačit pomocí České konference rektorů.

Má univerzita nějaký vlastní recept na situaci?

Čtěte také

Ano, Univerzita Hradec Králové zatím jde svojí cestou. Za prvé je to to interní grantová soutěž, takzvaný igráček, kdy student se zajímavým projektem dostane interní grant na výzkum. Více se tak klade důraz na zásluhovost.

A speciální program má navíc i samotná Fakulta informatiky a managementu, kdy se studenti můžou přihlásit ke statusu SUPERDOKTORAND a získat za nadstandartní pracovní výkony nad rámec základních studijních povinností mimořádné stipendium a to až 30 tisíc korun třikrát v kalendářním roce.

Co fakulty ostatních univerzit v Hradci Králové?

Čtěte také

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové zůstává na patnáctitisícové výši odměny, protože už teď sama část doplácí.

Stejně je na tom hradecká Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, ta navyšovala civilním doktorandům stipendium loni, zbytek - větší část doktorandů - jsou zaměstnanci armády, a ti pobírají armádní plat.

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy na dotazy neodpověděla.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související