Rozvod není svobodná volba. Podle psychologa je třeba mluvit o pocitech

17. duben 2019

Lidi přivádí do krize nezvládnuté a nezahojené emoce, uvádí psycholog Pavel Rataj. Každý den se setkává s párem, který prochází nějakou krizí.

„Nejvíc vztahů se v Česku rozpadá během třetího a pátého roku. Když to přežijete, tak se znáte dobře. Nejlépe se partneři znají mezi druhým a třetím rokem. Stává se ale, že spolu pak přestáváte komunikovat, a tím pádem nedokážete udržet dlouhodobý vztah. Průměrný věk vztahu v Česku je 13 let,“ popisuje v pořadu Dva na Dvojce psycholog Pavel Rataj.

Jak snížit rozvodovost

Dva na Dvojce: Jiří Holoubek a Šárka Volemanová

„Kdybychom zvládli důvody, které k rozvodům vedou, tak se rozvodovost za dvě generace sníží o 20 %. Když partneři v dlouhodobém vztahu nehovoří o svých pocitech, začínají se oddalovat. Kolik z vás si v práci během dne řekne: Jak se má můj partner? Jak o mě přemýšlí? Jak zpracovává včerejší hádku? A jak ji zpracovávám já?“ ptá se.

Když se partner chce vrátit

Jak řešit situaci, kdy se například muž zamiluje, ale rozvádět se nechce? „Každý příběh je jiný. Problém je, když se partner chce vrátit třeba po druhém nebo třetím roce, a ten opuštěný ho už nechce. To už není návratu,“ myslí si psycholog.

Děti můžou ztratit dětství

Rozvod je podstatný zásah do dětského světa. „Pokud je tam napětí, tak děti mohou ztratit svoje dětství a bezpečí. Pokud rodiče využívají dítě jako nástroj proti tomu druhému, dítě musí rozštěpit svůj vnitřní svět, popřít, že má rádo i druhého rodiče. V partnerském vztahu se pak bojí blízkosti a důvěry.“

Je dobré domluvit si pravidla na začátku vztahu? Mají se měnit? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Jiří Holoubek , zk
Spustit audio

Související