Rostislav Novák: Celý život si plním své sny. Cirk La Putyka je jedním z nich

9. říjen 2019

Akrobati, šapitó, klauni, vůně manéže a cukrová vata okouzlili Rostislava Nováka mladšího už jako malého kluka, když chodil s rodiči do cirkusu na pražskou Letnou. „Dodnes se to všechno odráží v mé tvorbě,“ říká. Jeho soubor Cirk La Putyka, jeden z nejúspěšnějších svého druhu u nás, slaví deset let na scéně. Do Vizitky si principála Nováka pozvala Veronika Štefanová.

Novocirkusové představení viděl poprvé v roce 2001. „Byl to soubor Que-Cir-Que, totálně mě uhranul a ta fascinace mě už neopustila,“ vzpomíná Rostislav Novák na své první setkání s uměleckou formou, která mu dlouho připadala jako jedna z nejsvobodnějších. Dnes už ale naráží na její limity, na cirkusu ho přestává bavit, že je jednogenerační. Proto jako režisér i umělecký šéf neboli principál souboru Cirk La Putyka hledá cesty, jak k němu přistoupit jinak; například pro svůj nový projekt hledá lidi různého věku.

Rostislav Rosťa Novák

„Představuji si, že mladý kluk na trampolíně skočí trojné salto a vedle bude sedět třeba osmdesátiletý muž, který řekne: Když jsem byl mladý, taky jsem skočil trojné salto. V tu chvíli má pro mě mnohem větší váhu to, co řekne starší člověk.“

Cirkusovému umění propadl Rostislav Novák mladší už jako dítě, když se svými rodiči a bratrem chodil do klasického cirkusu na pražské Letné. Ve Vizitce vzpomíná, jak po návratu domů vytáhli do chodeb vinohradského bytu matrace, navlékli si punčocháče a za představení od maminky a tatínka vybírali vstupné.

02852330.jpeg

„Akrobacie, porušování gravitace, vůně šapitó a cukrové vaty, klauni, to všechno mě bavilo a oslovovalo. A taky se to všechno odráží v mé tvorbě. Asi jsem to měl v krvi, protože babiččini sourozenci Arnošt a Jan Kopečtí měli vlastní cirkusy Arko a Praga,“ zamýšlí se.

Chtěl jsem jet na olympiádu

Rostislav Novák je muž mnoha dovedností. Dlouho se věnoval sportu, divadlo ale nakonec zvítězilo. V sezoně 1998-99 byl v angažmá v Západočeském divadle v Chebu, pak začal studovat v ročníku Josefa Krofty na Katedře alternativního a loutkového divadla. Působil na řadě divadelních scén a i v nezávislých scénických projektech, zkušenosti má i jako choreograf (např. Klubu rváčů Činoherního studia v Ústí nad Labem.)

02425634.jpeg

Jako mladý sportovec snil o účastni v desetiboji na olympijských hrách v Aténách nebo Sydney. Záhy si ale uvědomil, že laťka je příliš vysoko, a dal přednost divadlu. „Celý život si plním svoje sny,“ přiznává Novák. „Baví mě vytyčovat si i takové cíle, které jsou možná nesmyslné nebo nerealizovatelné. Nikdy ale nemám v hlavně prázdno, vždy tam nějaký ten sen je a vždycky se k němu snažím alespoň přiblížit.“

03739307.jpeg

Jedním splněným snem je i Cirk La Putyka, který má kořeny ve stejnojmenném představení z roku 2009. To Novák připravil ve spolupráci se spřáteleným režijním tandemem SKUTR. Ve Vizitce mluvil i o tom, jak se liší český nový cirkus od toho zahraničního. „My můžeme nabídnout určitou formu svobody. Neprošli jsme žádnou novocirkusovou školou, k technice jsme přistupovali tvrdohlavě, často jsme to odnášeli zraněními.“

Jak to vypadá v rodině, které se celá věnuje novému cirkusu, a jaké jsou další plány La Putyky? Poslechněte si celou Vizitku.