Rodiče dostanou od státu vyšší ošetřovné. Na dávku dosáhnou zaměstnanci, OSVČ i „dohodáři“

Rodiče, kteří jsou kvůli zavřeným školám s dětmi doma, budou mít nárok na vyšší ošetřovné. Včera o tom rozhodla sněmovna. Dávka by se měla zvýšit z 60 na 80 procent denního vyměřovacího základu, a to zpětně od dubna. 

Čtěte také

Na ošetřovné kromě zaměstnanců dosáhnou nově i lidé, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Musí ale splnit podmínku, že z těchto dohod v minulosti odváděli nemocenské pojištění. Na ošetřovné budou mít nárok i rodiče samostatně výdělečně činní.

Rodiče by příspěvek měli dostávat maximálně do začátku letních prázdnin. Vyšší ošetřovné podpořili poslanci z různých stran. O dávce nyní ještě musí rozhodnout Senát a podepsat prezident.

Jaké jsou podmínky pro vyplácení ošetřovného?

  • Ošetřovné se poskytuje na celou dobu platnosti mimořádného opatření o uzavření školních a dětských zařízení a některých sociálních služeb pro handicapované.
  • Ošetřovné se bude vyplácet i v případě, že o uzavření zařízení z důvodu epidemie rozhodl sám zřizovatel.
  • Ošetřovné náleží rodičům s dětmi do 13 let. Posledním dnem, kdy může vzniknout nárok, je den před 13. narozeninami.
  • Pokud se rodiče starají o handicapované dítě (alespoň v I. stupni závislosti), neplatí žádná věková hranice.
  • Ošetřovné získají i lidé, kteří se z důvodu uzavření zařízení sociálních služeb (denní stacionáře apod.) starají o handicapovanou osobu, se kterou žijí ve společné domácnosti. Věkové omezení stanoveno není.
  • Pečující se můžou při péči o dítě nebo handicapovanou osobu střídat vícekrát bez omezení.
  • Pro vyplácení peněžní podpory OSVČ platí obdobná pravidla, vyplácet ošetřovné OSVČ bude Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

 

zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Podpora OSVČ

Poslanci také plánují projednat další podporu OSVČ po 30. dubnu, kdy skončí takzvaná Pětadvacítka. Podnikatelé by měli dostávat 500 korun denně i nadále, a to až do 8. června, kdy by se opatření související s koronavirem měla uvolnit.

Živnostníci by tak mohli žádat za tuto dobu o maximální podporu 19,5 tisíce korun. Návrhem se budou poslanci zabývat ve stavu legislativní nouze, tedy zrychleně. 

Spustit audio