Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička končí ve funkci kvůli vysokému věku

19. červenec 2022 08:31

Vladimír Palička sám požádal ministra zdravotnictví o uvolnění z funkce. Nemocnici vedl 6 let a povede ji do nástupu nového ředitele. Od pondělí 18. července je také možné nechat se očkovat druhou posilovací dávkou proti covidu-19. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 při návštěvě hradecké fakultní nemocnice uvedl, že vakcín má Česká republika dostatek. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Jakub Vik. Je už známé jméno nástupce Vladimíra Paličky ve funkci ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové?

Není, podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka bude nyní vypsáno výběrové řízení, nového ředitele vybere odborná komise. Nastoupit do funkce by pak měl v průběhu září. Do předání ředitelského postu tak nadále hradeckou fakultní nemocnici povede Vladimír Palička.

Čtěte také

Ten jako důvod svého odchodu uvedl svůj pokročilý věk a také dlouhou dobu působení ve zdravotnictví. „Pracuji ve zdravotnictví jako lékař již 52 let a myslím si, že to je doba, kdy už může člověk také trošku uvažovat o tom, že by zvolnil. A také si myslím, že nemocnici prospěje, když dostane nové, mladší vedení, které to požene někam dál."

Po svém konci na pozici ředitele ale chce v hradecké nemocnici Vladimír Palička nadále pokračovat v práci. V nemocnici by měl mít na starosti plánovanou opravu laboratorních provozů přesahující náklady 200 milionů korun.

Od pondělí 18. července je také možné nechat se očkovat druhou posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19. Jaké jsou podmínky pro dostání očkování?

Čtěte také

Pro dávku si mohou přijít lidé starší 18 let, kterým od posledního očkování už uplynuly čtyři měsíce. Podle ministra Válka, cituji, rozumný interval od poslední dávky, by mohl být 4 měsíců. Ministerstvo zdravotnictví přeočkování doporučuje hlavně seniorům a těžce nemocným lidem.

Zvýšená ochrana by měla podle Vlastimila Válka potom vydržet až do jara. „Po čtvrté dávce ten ochranný efekt proti vážnému průběhu nemoci nebo úmrtí trvá šest až sedm měsíců. Bojím se listopadu, prosince a ledna, z toho důvodu jsem si troufl spustit přeočkování již od tohoto týdne. Protože v těch rizikových měsících pak budou očkovaní občané dostatečně chráněni."

Kam si můžou zájemci pro očkování přijít?

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji je očkovacích míst přibližně 20. V pondělí odpoledne se mohou nechat očkovat lidé například v Jaroměři. Jiná očkovací místa mají kvůli nízkému zájmu většinou vyhrazený pouze jeden den v týdnu, například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové to jsou pátky.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je nyní v celém Česku v provozu téměř 300 očkovacích míst. Možnost nechat se přeočkovat bez registrace je v 96 z nich, většinou jde právě o nemocnice.

Zatím očkovací místa hlásí poměrně malý zájem. To souvisí také pravděpodobně s tím, že pokračují letní prázdniny. V případě nárůstu zájmu o očkování jsou ale centra připravena navýšit svoji kapacitu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související