Radiofórum - zprávy 30. listopadu 2007

30. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Oddálení reformy české armády

Aleš KOUBA, redaktor:
Příjemný páteční večer. Jedna z největších zakázek v historii české armády se zpozdí, už dnes měli vojáci převzít prvních sedmnáct obrněných transportérů od americkorakouské zbrojovky Steyer. Stroje jsou sice vyrobené. Ministerstvo obrany je ale kvůli nedostatkům, které se objevily při kontrolních zkouškách, nepřevezme. Celkem měla zbrojovka vyrobit sto devadesát devět obrněnců za téměř jednadvacet miliard korun. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka, zpoždění dodávky ohrozí reformu české armády.

Andrej ČÍRTEK, mluvčí ministerstva obrany:
To nedodání znamená, že při výcviku i v misích musíme používat techniku, která je k dispozici, která je starší a která není ideální. Vzhledem k tomu, že kořenem reformy je vybavení armády novou technikou, tak v tomto smyslu reforma ohrožena je.

Aleš KOUBA, redaktor:
Ministerstvo obrany bude zřejmě čekat, až Rakušané nedostatky odstraní a mezitím jim bude účtovat penále za každý den prodlení. Za několik měsíců by se pak pokuta mohla pohybovat v řádech desítek milionů korun. O problémech s obrněnými transportéry budeme mluvit i v další části Radiofóra.

Obvinění v případu heparinového vraha

Aleš KOUBA, moderátor:
Státní zastupitelství v Hradci Králové dokončilo obžalobu takzvaného heparinového vraha. Bývalý zdravotník Petr Zelenka je podezřelý, že zabíjel v havlíčkobrodské nemocnici. Obžaloba ho viní ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu. V případě prokázání viny mu hrozí až doživotní trest. Podle státního zástupce Pavla Bužgy patří případ k nejzávažnějším v dějinách české kriminalistiky.

BUŽGA Pavel, státní zástupce:
Určitě ten případ je mimořádný jednak rozsahem a počtem těch skutků, kterých se měl dopustit obviněný. Jedná se o případ, který má zhruba sedmnáct set stran a ještě větší množství příloh, které tvoří zdravotní dokumentaci jednotlivých poškozených, tedy pacientů, se kterými byl pan obviněný v kontaktu.

Aleš KOUBA, redaktor:
Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům podával heparin, lék na ředění krve. Lidé po tom vykrváceli. Podle znaleckého posudku byla motivem Zelenkova jednání reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce. Podle znalců je bývalý zdravotník duševně zdravý a je trestně odpovědný. Zelenkův advokát ale tvrdí, že jeho klient je nemocný a chce požádat o další vyšetření.

Dluh podniku Čepro platit nemusí

Aleš KOUBA, redaktor:
Dluh vyšší než dvě a půl miliardy korun státní podnik Čepro soukromé firmě Venturon platit nemusí. Rozhodl o tom Ústavní soud. Dal zapravdu stížnosti Čepra, podle kterého je pohledávka neoprávněná a soudy o povinnosti zaplatit rozhodl jen kvůli tomu, že bývalá pracovnice podniku úmyslně schovávala soudní obsílky. Čepro tak o procesu nevědělo a nemohlo se účinně hájit. Věc tedy musí znovu řešit Městský soud v Praze.

Na trhu jsou nebezpečné výrobky

Aleš KOUBA, redaktor:
Hygienici varují. Na tuzemském trhu jsou nebezpečné přesnídávky a škodlivá dětská líčidla. Přesnídávky z jahodové dřeně původem ze Španělska vyrábí Linea Nivnice. Kosmetika pro děti ve tvaru dvojsrdce má značku Vikian a Partien Collection a pochází z Číny. Zatímco přesnídávka obsahuje nadlimitní množství pesticidů, v líčidlech je zase nepovolené množství olova. Oba produkty teď musí z trhu zmizet.

Novela zákona o DPH

Aleš KOUBA, redaktor:
Hrozí Česku daňové úniky? Uvidíme příští týden, kdy budou poslanci na mimořádné schůzi řešit dvě daňové novely, zákona o spotřebních daních a zákona o dani z přidané hodnoty. Jak dodává redaktorka Martina Lustigová, první z novel by mohla začít později, než se do benzinu začne přidávat biolíh.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Na možnost daňových úniků upozornil ministr financí Miroslav Kalousek. Sociální demokraté zařazení tohoto bodu ale zablokovali a navrhli toto téma otevřít později na mimořádné schůzi. Poslanci ČSSD přitom kritizovali vládu zato, že s návrhem přišla pozdě.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDUČSL/:
Pokud teď opozice se rozhodla, že nechce zkrátit projednávání novely zákona o spotřební dani, je to její právo, ale také její odpovědnost.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Řekl ministr Kalousek. Mluvit by se mělo i o dani z přidané hodnoty. Potvrdil předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Michal HAŠEK, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
My navrhujeme ponechání té původní sazby pět procent na rozdíl od vládního reformního batohu, který ji zvýšil na devět procent.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Sociální demokraté to hodlají kompenzovat tím, že by nesnižovali daně firem. Poslanec ODS Petr Bratský to ale označil za populismus.

Petr BRATSKÝ, poslanec /ODS/:
To je takové hezké populistické na voliče, říct, my jsme přeci měli právě zato, že ty nízké daně by měly být ještě nižší, ale v Evropě se běžně kolem osmi procent nízké daně pohybují.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Novelku zákona o DPH by na rozdíl od novely zákona o spotřebních daních čekalo teprve první čtení.

Zřícení tureckého letadla

Aleš KOUBA, redaktor:
V jihozápadním Turecku se ráno zřítilo dopravní letadlo. Zahynulo všech šestapadesát lidí na palubě. Všichni byli turečtí občané. Jak dodává redaktor Adam Weiss, stroj byl na cestě z Istanbulu do města Isparta a zřítil se těsně před cílem.

Adam WEISS, redaktor:
Letadlo soukromé společnosti Atlas JetAir ztratilo spojení s letištěm v brzkých ranních hodinách. Do horské oblasti severně od pobřeží Středozemního moře okamžitě vyrazily vojenské vrtulníky. Poté, co určili místo neštěstí, dorazily i záchranné týmy a čekal je tragický pohled. Kolem vraku ležely desítky mrtvých těl a nikomu už nebylo pomoci. Hned se pochopitelně začalo spekulovat o příčinách nehody. Ty zůstávají zahaleny tajemstvím vzhledem k tomu, že povětrnostní podmínky byly příznivé a letadlo prodělalo pravidelnou technickou kontrolu.

Binali YILDIRIM, turecký ministr dopravy:
Bez ohledu na to, jaká opatření přijmete, letecká neštěstí se prostě stávají a my víme, že přes osmdesát procent z nich má na svědomí lidská chyba.

Adam WEISS, redaktor:
Řekl turecký ministr dopravy. Okolnosti neštěstí ale definitivně osvětlí až analýza černé skříňky.

Předvolební kampaň pro volby do Státní dumy v Rusku

Aleš KOUBA, redaktor:
V Rusku končí kampaň před nedělními volbami do Státní dumy. Jako největší favorit do nich půjde prokremelská formace Jednotné Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Závěr kampaně byl značně vyostřený. Opozice zesiluje svou politiků vůči vládní strany, kterou obviňuje ze zneužívání státního aparátu a stěžuje si na nerovný přístup do televizního vysílání. Například podle opozičního novináře Olega Panfilova informuje státní televize o liberální opozici pouze v negativních souvislostech a nejsledovanější televizní zpravodajství má prostor prakticky výlučně vyhrazený pro prezentaci Vladimira Putina. Předák opozičního hnutí Jiné Rusko a někdejší šachový velmistr Garry Kasparov prohlásil, že Rusko v současnosti rozhodně není demokratickým státem.

V Súdánu požadují trest pro britskou učitelku

Aleš KOUBA, redaktor:
V súdánském hlavním městě Chartúmu se před prezidentským palácem shromáždily davy požadující trest smrti pro britskou učitelku za její údajnou urážku islámu. V Súdánu působící Gillian Gibbonsonovou včera odsoudila tamní justice k patnácti dům vězení a následné deportaci zato, že nechala své žáky pojmenovat plyšového medvídka jménem Proroka Mohmmameda. Demonstrace několika tisícovek rozvášněných stoupenců fundamentálního islámu trvala asi hodinu. A mnozí její účastníci byli ozbrojeni holemi a noži.

Pašovaný uran na Slovensku není nebezpečný

Aleš KOUBA, redaktor:
Půl kila uranu, který ve středu zadržela slovenská policie, nemohl nikdo použít k výrobě takzvané špinavé jaderné bomby. Dnes to oznámili experti na radioaktivní látky. Náměstek policejního prezidenta přitom ještě včera tvrdil, že uran mohli zneužít teroristé. Podrobnosti má náš bratislavský zpravodaj Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Zásadní informaci řekl agentuře Reuters šéf chemické laboratoře Petr Novotný, který uran analyzoval. Potvrdily se tak informace Českého rozhlasu, že prášková směs uranu měla zřejmě velmi podobnou kvalitu jako přírodní materiál v uranových dolech. Mluvčí policejního prezidia Martin Korch se k této informaci pro Český rozhlas odmítl vyjádřit. Speciální jednotky zadržely tři pašeráky a téměř půl kilogramu uranu ve středu na slovenskomaďarské hranici. Podle policie měl mít kontraband hodnotu třicet milionů korun.

Nový singel skupiny Queen

Aleš KOUBA, redaktor:
Legendární skupina Queen vydává po deseti letech novou skladbu. Singl bude zdarma ke stažení na oficiálních internetových stránkách Queen online tečka com a má přispět k boji proti AIDS. Právě této nemoci vyvolané virem HIV Podlehl v roce 1991 charismatický frontman kapely Freddie Mercury. Zítřek je přitom Mezinárodním dnem boje proti AIDS. Píseň Řekni, že to není pravda, nahráli dva původní členové kapely Queen společně se zpěvákem Paulem Rogersem.

autor: Aleš Kouba
Spustit audio