Radiofórum - zprávy 21. listopadu 2007

22. listopad 2007
Radiofórum

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Organizovaný zločin vyvíjí tlak na státní správu

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Organizovaný zločin regionálního i celostátního formátu zesiluje tlak na státní orgány. Ve výroční zprávě za loňský rok to konstatuje Bezpečnostní informační služba s tím, že zločinné skupiny se snaží získat peníze pomocí veřejných zakázek nebo dotací. O zprávě, která je v okleštěné verzi k dispozici na Internetu, teď podrobněji redaktorka Lucie Husárová.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Bezpečnostní informační služba v materiálu konstatuje, že různé vlivové skupiny stále víc ohrožují instituce hospodařící se státním majetkem. V těchto si vytvářejí kontakty s cílem získat vliv a výhody pro své podnikatelské záměry, a to stále drsnějším způsobem. Organizovaný zločin se zajímá především o osoby, které rozhodují o státních zakázkách a čerpání peněz z veřejných rozpočtů nebo ovlivňují územní plánování, tyto osoby se pak často dostávají do střetu zájmů. A jde hlavně o severní Čechy. BIS také zaznamenala signály o kontaktech organizovaného zločinu s některými policisty a snahu podnikatelských skupin ovlivnit vznikající zákony tak, aby vyhovovaly jejich zájmům.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Další informace, důležité informace hovoří o tom, že o ekonomiku v České republice se stále víc zajímá ruská rozvědka.

Lucie HUSÁROVÁ, redaktorka:
Jako obzvlášť nebezpečné jsou v tomto směru různé komory a sdružení. Podle materiálu BIS jde především o získání kontroly nad českými firmami, které vstupují na ruské trhy. Vedle zájmu o českou ekonomiku také ruští agenti podle BIS organizují u nás některé mediální kampaně nebo pořádají kulturní a společenské akce s cílem podporovat mocenské zájmy Ruské federace. Ještě dodám, že tajnou výroční zprávu se všemi detaily už před několika týdny projednala vláda.

Jednání koaličních leaderů

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Asi před hodinou skončila schůzka koaličních leaderů. Ze Strakovy akademie se s podrobnostmi vrátila redaktorka Martina Lustigová. Jaké jsou výsledky jednání?

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Koaliční politici se dohodli, že budou intenzivněji konzultovat kroky ministrů, kteří se podílejí na vládní reformě. Dnešní rozhovory se týkaly především situace ve zdravotnictví. Někteří koaliční politici byli znepokojeni dílčími kroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, šlo například o chystané slučování Ústavu hematologie a krevní transfúze s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Šéfka poslaneckého klubu KDUČSL Michaela Šojdrová řekla:

Michaela ŠOJDROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu KDUČSL:
Byl učiněn příslib, že o dalších krocích ve zdravotnické reformě budeme moci jednat s ministrem velmi intenzivně v předstihu, tak aby nedocházelo k podobným nedorozuměním.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Koalice by v budoucnu chtěla jednotlivé plány prezentovat jako celek, jako celá vládní koalice, tedy nikoliv jako jednotliví ministři. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek z ODS k tomu řekl:

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
Dává to šanci reformním ministrům, aby mohli komunikovat i nejzávažnější kroky tak, aby v koalici potom získali podporu. Pro mě je to především transformace pojišťoven, samozřejmě univerzitní nemocnice a některé kroky ve zdravotnictví, tak jak jsem je dneska představil na koncepční vládě.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Mluvilo se i o návratu Jiřího Čunka do vlády?

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka:
Toto téma účastníci schůzky označili jako okrajové, žádné rozhodnutí tedy nepadlo.

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Jednání koaličních leaderů sledovala Martina Lustigová.

Peníze pro brdské obce

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Starostové z Brd se zatím nedozvěděli, kolik peněz dostanou na své projekty. Slíbila jim je vláda za to, že by v blízkosti brdských obcí mohl stát americký protiraketový radar. Koordinační komise dnes Topolánkovu kabinetu navrhla rozdělení peněz, ministři o tom budou diskutovat zhruba za čtrnáct dnů. Brdské obce mají získat celkem miliardu a čtvrt, většinou si za ně chtějí vybudovat kanalizaci, čističky odpadních vod nebo opravit silnice. Peníze mají dostat i v případě, že USA nakonec radarovou základnu u Míšova na Plzeňsku nevybudují.

Rekordně silná koruna

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Koruna ráno pokořila další rekord, dolar se prodával za sedmnáct korun devadesát čtyři haléřů. Později se ale česká měna znovu vrátila nad osmnáctikorunovou hranici. Za rekordním zpevňováním koruny stojí oslabování dolaru na světových trzích. Radost ze silné koruny mají hlavně ti, kteří nakupují zboží v zahraničí, levněji si tak můžeme pořídit počítač, fotoaparát nebo oblečení z Asie. O silné koruně, ale hlavně o zdražování ropy uslyšíte v další části Radiofóra. S reportérem Jiřím Kokmotosem se vydáme k benzinové pumpě a se zpravodajkou Marií Woodhamsovou si popovídáme o snaze Rakušanů víc využívat alternativní paliva.

Volební preference

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
ČSSD vede žebříček volebních preferencí. Zjistil to aktuální průzkum agentury Factum Invenio. Kdyby se teď konaly volby, získala by nejsilnější opoziční strana ve dvousetčlenné sněmovně sedmdesát šest křesel. Vládní ODS by obhájila dvaašedesát mandátů a KSČM by získala třicet. Vládní Strana zelených by obsadila osmnáct míst a koaliční lidovci čtrnáct.

Stávka železničářů v Maďarsku

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Provoz na maďarských železnicích se po šestihodinové stávce vrací postupně do normálu. Se zmatkem ale musí počítat cestující, kteří se chystají jet mezinárodním rychlíkem, dodává budapešťský spolupracovník Radiožurnálu Gregor Martin Papuczek.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Odboroví předáci hodnotí železničářskou stávku jako úspěšnou. Stálo okolo tisíc tři sta vlaků, provoz byl v podstatě přerušený úplně. Konečnou bilanci udělají až zítra, také dráhy vyčíslí škody ve čtvrtek. Odbory zatím nemají představu o tom, v jaké formě budou pokračovat v protestech v případě, kdy vláda nevyhoví jejich požadavkům a nezruší plánované reformní kroky v oblasti zdravotnictví a důchodů. Takzvaný Den solidarity bude mít večer závěrečnou akci ve formě demonstrace před budovou parlamentu. Očekávají na ní padesát tisíc lidí členy a aktivisty mnohých dalších odborů i občanských sdružení, dokonce i opozičních politických stran, od extrémní pravice až po krajní levici.

Stávky a sabotáže ve Francii

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ke stávkám ve Francii přibyla další nepříjemnost, sabotáže. Jak informuje redaktor David Koubek, na několika tratích rychlovlaků TGV neznámí pachatelé zapálili kabely a poškodili signalizační zařízení.

David KOUBEK, redaktor:
Stávky ve Francii den osmý. Den, kdy jednají odbory se zástupci zaměstnavatelů a vlády o ukončení stávek, nezačal dobře. Železnice se už připravovaly obnovit normální provoz, ráno ale vypuklo na tratích rychlovlaků TGV několik požárů, které poškodily signalizaci. "Na atlantické lince shořelo třicet kilometrů zabezpečovacích kabelů, takže tímto místem nemohl projet žádný vlak," uvedl pro Rádio RTL výkonný ředitel Francouzských státních drah Guillaume Pepy. Dráhy zatím nikoho z útoků oficiálně neobvinily, lidé z jejich vedení ale spekulují, že za nimi stojí militantní křídlo odborářů, kteří protestují už osm dní proti chystaným reformám prezidenta Nicolase Sarkozyho. Za zbabělé označil koordinované útoky na páteřní síť francouzských drah i šéf železničních odborů Didier Le Reste.

Únik dat z britského ministerstva financí

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Už podruhé se za únik dat dnes omlouval britský ministr financí Alistair Darling. Z jeho resortu odešly sice zaheslované, ale velmi citlivé záznamy o rodinách, které pobírají sociální dávky na děti. Incident, který nyní vyšetřuje policie, by mohl ministrovi politicky zlomit vaz. Je pravděpodobné, že situací se bude zabývat i premiér Gordon Brown.

Rok od vraždy Alexandera Litviněnka

Eva ZILIZIOVÁ, redaktorka:
Ani po roce není jasné, proč a na čí objednávku musel na otravu poloniem dvě stě deset zemřít ruský emigrant a bývalý agent KGB Alexander Litviněnko. Britští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni o tom, že za londýnskou vraždou stojí další ruský podnikatel a někdejší agent ruských tajných služeb Andrej Lugovoj, Moskva ho ale odmítá do Británie vydat. Jak dodává moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška, sám Lugovoj opakuje, že je nevinný.

Petr VAVROUŠKA, redaktor:
Andrej Lugovoj tvrdí, že se smrtí Litviněnka nemá nic společného. Scotland Yard ale trvá na tom, že je hlavním podezřelým a tedy potenciálním vrahem Alexandera Litviněnka. Ani rok do jeho smrti totiž Lugovoj pochybnosti spojené s jeho osobou nerozptýlil. Jak se s tím lidsky vnitřně pere? "Nejtěžší bylo vysvětlit dětem, co se děje. Musely totiž ve škole čelit dotazům, co je jejich otec vlastně zač. A já jsem se s tím vyrovnal, protože vím, že jsem nevinný. Myslíte, že jsem byl tak chladnokrevný, abych letěl z Moskvy do Londýna s celou svou rodinou a poloniem," hájí se Lugovoj, úspěšný podnikatel, dnes také politik. Je totiž dvojkou na kandidátce Žirinovského liberálů pro nadcházející parlamentní volby. Podle mnohých tak chce získat imunitu, aby se vyhnul dalšímu vyšetřování. Lugovoj ale tuto verzi odmítá.

autor: ezi
Spustit audio