První máj. Svátek práce, nebo lásky?

30. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

První květen v Československu se neobešel bez masových průvodů. Dnes si jej jako Svátek práce připomínají především členové politických stran a hnutí. První máj je však také lásky čas. Právě tehdy vyrážejí zamilovaní do přírody, aby se políbili pod rozkvetlou třešní. Je tedy první máj spíš Svátkem práce, nebo lásky?

Vraťme se pomyslně k 1. květnu 1886. Tehdy se ve Spojených státech konala celodenní stávka odborů a anarchistů usilující o osmihodinovou pracovní dobu. O dva dny později došlo v Chicagu ke střetu demonstrantů s pořádkovými silami, při kterém přišlo o život několik lidí.

Ani oslavy 1. máje v českých zemích se neobešly bez mrtvých

Zapomeňte na lampiónové průvody! Co víte o svátku práce a dělnickém hnutí?

Demonstrace v New Yorku, 1. května 1912, 1. máj

Když byl pozdní večer, první máj roku 1886, nebyl to zrovna čas lásky. V Chicagu totiž právě demonstrovaly stovky tisíc lidí. Další dny pak s láskou měly společného ještě méně. Stávka vyústila v takzvaný Haymarketský masakr a střelbu policie do lidí. Právě na počest zastřelených dělníků si každoročně prvního května lidé po celém světě připomínají Svátek práce.

4. května zemřeli další lidé, tentokrát při demonstraci na Haymarket Square, kde vybuchla bomba. Z krvavého incidentu bylo obviněno osm anarchistů. O vině odsouzených se však pochybovalo a dodnes není zcela zřejmé, kdo bombu vlastně hodil.

Jako Svátek práce se 1. květen slaví od roku 1890 na památku vypuknutí zmíněné stávky. V Praze se poprvé slavilo na Střeleckém ostrově v Praze. „Ve Francii, ani v Rakouskouherské monarchii a především v českých zemích se oslavy 1. máje neobešly bez mrtvých,“ připomněl přesně před rokem ve vysílání Radiožurnálu historik Jaroslav Láník.

Proč Mácha nejspíš nevymyslel svátek lásky?

polibek, pusa, láska, zamilovanost, zamilovaní, milostný pár

Jenže květen je také měsíc, kdy se příroda po zimě probouzí k aktivnímu životu. A když svítí slunce, vyrážejí v den státního svátku zamilovaní ven, aby se políbili pod rozkvetlou třešní, jak praví tradice. Je to proto, aby žena neuschla, případně aby byla krásná po celý následující rok.

KVÍZ: Máj, lásky čas. Co všechno víte o Máchovi, květnu a lásce?

03664140.jpeg

Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. Kdo by neznal Máchův Máj! Květen byl i pro naše předky obdobím lásky. Vyzkoušejte si, co víte o samotném Máchovi, jeho Máji i o lásce.

Tato tradice má svůj původ možná ve starověkém Římě, kdy se v den, který připadá na 1.května, připomínala bohyně jara Flóra. Keltové slavili v ten den Baltaine, tedy svátek plodnosti. Obdobný je i germánský svátek bohyně Walpurgis.

A tak i Karel Hynek Mácha, jehož socha dnes stojí třeba na pražském Petříně, kde se každý rok scházejí zamilované páry z celého města, vycházel při psaní z existujících tradic. 1. květen jako svátek lásky existoval zřejmě už před vydáním Máje.

autor: šše
Spustit audio