„Prosím, věřte nám. Víme, co děláme,“ vyzval Prymula. V projevu představil strategii boje s covidem

13. říjen 2020

Poslechněte si celý projev Romana Prymuly, ve kterém vysvětluje jednotlivá zaváděná opatření a představuje koncepci boje s pandemií na následující týdny. Ty budou podle něj „neveselé a složité“. 

„Zkrotit jakoukoli epidemii nelze nikdy a nikde na světě bez ztrát ekonomických a sociálních. Není pravda, že volba stojí mezi ekonomikou a zdravím. Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu před virem nezavírají doma,“ řekl Prymula v projevu přenášeném Českou televizí a Českým rozhlasem.

Čtěte také

Omluvil se za to, že v letních měsících netrval dostatečně důrazně na obezřetnosti a dodržování preventivních epidemických opatření. Přiznal také, že vláda své kroky v boji s pandemií nekomunikovala jasně a srozumitelně.

„Dávám vám své slovo, že budeme stále monitorovat dopady jednotlivých opatření a vyhodnocovat jejich nutnost a funkčnost. A bude-li to situace umožňovat, budeme opatření, která nebudou nutná, okamžitě uvolňovat,“ slíbil.

Nechceme zavřít celou zemi tak, jako na jaře. Nechceme lockdown. Mým primárním cílem je se tomuto stavu vyhnout. Nechceme zavírat obchody, služby a fabriky
Roman Prymula

3 pilíře v boji s covidem

Prymulova strategie pro následující týdny stojí na třech pilířích: 1/ na robustním navýšení kapacity nemocničních lůžek pro pacienty s covid-19 a krizovém spoluřízení všech státních nemocnic, 2/ na zlepšení komunikace s veřejností a informovanosti občanů a 3/ na plošném testování. To chce ministr zdravotnictví výrazně zrychlit a zefektivnit zavedením nového typu testů, které umí výsledek vyhodnotit do 15 minut.

Čtěte také

Následně Roman Prymula vysvětlil jednotlivá opatření, která vláda představila v pondělí večer na tiskové konferenci a která vstupují v platnost se středeční půlnocí. Ujistil, že problematicky vnímané uzavření prvního stupně základních škol je pro zpomalení vývoje pandemie nezbytné.

Studenti a žáci tvoří značnou část nakažených  vysoké procento pozitivních případů je i mezi pedagogy. Zároveň ubezpečil, že se žáci 1. až 5. tříd budou moci do lavic vrátit už 2. listopadu, jak vláda v pondělí slíbila.

Na závěr ministr Prymula vyzval občany České republiky, aby měli pochopení pro zaváděná opatření a důsledně je dodržovali. Jedině tak je podle něj možné nad koronavirem zvítězit.  „Bez každého z vás, bez vašeho porozumění pravidlům, bez vaší důvěry v to, že mají svůj smysl, a bez jejich dodržování virus neporazíme,“ apeloval na občany.

autoři: Roman Prymula , and
Spustit audio

Související