Pražskou dopravu v sobotu naruší půlmaraton, dopravní podnik doporučuje používat metro

5. duben 2019 20:46

Pražský půlmaraton omezí především v sobotu dopoledne provoz městské hromadné dopravy a automobilů v širším centru hlavního města. Cestující musí počítat s odklonem několika tramvajových a autobusových linek, řidiče čekají uzavírky ulic a zákaz parkování. Lidé by měli využívat hlavně metro. Na plynulost dopravy a bezpečnost dohlédnou desítky policistů a strážníků.

Na uzavírky ulic, náměstí, nábřeží a mostů se motoristé musejí připravit v první, druhé, páté, sedmé a osmé městské části. Některá začnou už v pátek v okolí náměstí Jana Palacha, u kterého je start a cíl závodu. V sobotu od 9.30 do 13.00 bude neprůjezdný mimo jiné Čechův i Mánesův most.

Další komunikace včetně mostu Legií, Palackého a Libeňského mostu a Těšnovského tunelu bude policie uzavírat průběžně v době závodu. Většina dopravních omezení začne platit kolem 9.30 a skončí zhruba ve 13.00 

Omezení pražské MHD v souvislosti se sobotním půlmaratonem

Zejména v Praze 1 bude kvůli bezpečnosti v některých ulicích zakázáno parkování. Auta mohou být odtažena. Pro informace o změnách v dopravě, které s během souvisí, mohou lidé už od pondělí telefonovat na bezplatnou linku 800 165 102.

Tramvaje projíždějící širším centrem města budou jezdit odklonem nebo zkráceny. Zhruba od 9.30 do 11.00 bude zavedena náhradní autobusová doprava X3 na trase Podolská vodárna - Výtoň - Albertov - Karlovo náměstí - Novoměstská radnice. Omezení čeká autobusy 176, 194 a 207.

„S ohledem na tyto změny doporučujeme v centru města využívat linky metra, jejichž provoz bude v případě zvýšené přepravní poptávky posílen,“ informoval dopravní podnik.

Detailní informace o dopravě lze najít na internetových stránkách půlmaratonu a dopravního podniku.

Bezpečnost zajistí policie

Po celé trase závodu budou policisté a strážníci dohlížet na bezpečnost závodníků i diváků, uzavírat ulice na nezbytně nutnou dobu, řídit dopravu a případně radit motoristům s objízdnými trasami, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Po doběhnutí posledního závodníka se provoz vrátí do běžného režimu.

Trasa půlmaratonu vede z velké části po nábřežích. Účastníci vyběhnou kolem 10.00 od Rudolfina, první závodníci by měli dorazit do cíle zhruba po hodině, konec závodu je naplánován hodinu po poledni.

Pražský půlmaraton se letos koná po jednadvacáté. Má zlatou známku mezinárodní atletické federace IAAF, což je nejvyšší ocenění kvality silničních běžeckých závodů. Mezi přihlášenými jsou elitní světoví a tuzemští vytrvalci, ale i tisícovky amatérských běžců.

autor: ČTK
Spustit audio