Pražské povstání zřejmě zkrátilo válku o deset dnů, říká historik Tomáš Jakl

5. květen 2017

Boj o rozhlas a přes šestnáct set barikád v ulicích Prahy. Květnové povstání v roce 1945 bylo jedním z největších válečných vzepětí na území protektorátu Čechy a Morava. Každoročně si ho připomínáme 5. května, málokdo ale ví, že první nepokoje vypukly už o pár dnů dřív. I když tak trochu omylem.

Všechno to začalo v Přerově. Falešná zpráva, že Německo kapitulovalo, povzbudila tamní obyvatele k ozbrojenému odporu proti Němcům. Marnému. „Němci povstání potlačili velice brutálně, popravili několik desítek českých vlastenců,” říká historik Tomáš Jakl.

Jiskra už ale byla zažehnuta a nový odboj vypukl v prostoru od Turnova přes Semily až k Hornímu Pojizeří. „Šlo o malou občanskou válku,” upozorňuje Tomáš Jakl. „Povstalcům v Horním Pojizeří se podařilo osvobodit poměrně rozsáhlé území od protektorátní hranice až k Železnému Brodu a Jilemnici.”

Slovní spojení „občanská válka” je prý v tomto případě zcela správné. Na potlačování povstání v oblasti odtržených Sudet se totiž podílely i jednotky složené z bývalých československých občanů. „Národnostní konflikt v obnovujícím se Československu tak nabral podoby brutálního ozbrojeného boje,” shrnuje.


Němci se snažili vytvořit zdání, že protektorát představuje oázu klidu a míru a že jsou Češi chráněni. Byla to samozřejmě lež.TOMÁŠ JAKL

Význam pražského povstání

Samotné pražské povstání v mnohých kruzích nemá úplně nejlepší pověst. Zřejmě nejlépe to vystihuje polský vtip, podle kterého film o pražském povstání trvá déle než povstání samo.

Čtěte také

„Samozřejmě - ve srovnání s tříměsíčním hrdinným bojem Varšavy v naprostém obklíčení se pražské povstání může jevit jako marginální. Uvědomme si ale, že lidé, kteří do povstání proti Němcům šli, nevěděli, zda Němci skutečně kapitulují,” upozorňuje historik.

Pražské povstání podle něj zkrátilo válku o deset dní. „V přepočtu na lidské ztráty je jeho význam zřejmý,” dodává.

autor: als
Spustit audio