Povolovací proces bude efektivnější a rychlejší, hájí návrh stavebního zákona advokát Korbel

Kolem přípravy nového stavebního zákona je rušno. Patnáct úředníků ministerstva pro místní rozvoj poslalo ministryni dopis, ve kterém varují, že nový zákon přípravu staveb neusnadní, a navíc se prodraží. Ta ale kritiku úředníků odmítá, stejně tak i advokát František Korbel, vedoucí skupiny, která zákon připravovala.

„Reálné zjednodušení a zrychlení povolovacích procedur při zachování ochrany veřejných zájmů bylo základním cílem celého našeho snažení. Ono je to opravdu vyjádřeno v délce stavebního zákona, ten nový je o polovinu kratší. A to je, myslím, naprostá výjimka u nové legislativy,“ argumentuje Korbel.

Čtěte také

Zákon podle něj nepsala jedna, ale hned tři velké advokátní kanceláře specializující se na správní právo, veřejné právo a právo životního prostředí. Podílela se na něm i řada externích konzultantů – urbanistů, architektů a stavařů.

Deset milionů od Hospodářské komory

Moderátorka Marie Bastlová v té souvislosti připomíná, že ministerstvo pro místní rozvoj uzavřelo memorandum o přípravě zákona také s Hospodářskou komorou. Oblast stavebního práva se totiž netýká jen stavebního zákona. „Je to výrazně nadresortní právní úprava, kterou nelze napsat na jediném ministerstvu,“ potvrzuje Korbel.

Za přípravu nového zákona Hospodářská komora zaplatila zhruba deset milionů korun. „Na zákonu se podílí zhruba 25 právníků,“ dodává advokát.

V zákoně není jediný paragraf, který by nepřiměřeným způsobem posiloval kohokoliv pozici.
František Korbel

Stavební řízení se zrychlí, tvrdí advokát

Marie Bastlová poukazuje na tvrzení úředníků ministerstva pro místní rozvoj, kteří si stěžují, že se na přípravě podíleli velmi málo, byli postaveni před hotovou věc a výsledný návrh se podle nich odchýlil od toho, jaký byl původní záměr. S tím ovšem Korbel nesouhlasí.

„Mohu garantovat, že nový zákon nezpomalí stavební řízení, naopak ho velice zásadně zrychlí, neboť rušíme desítky dílčích procesů, které byly zaneseny do stavebního zákona prostřednictvím mnoha novel sepsaných v minulosti. My je nahrazujeme jediným povolovacím řízením,“ ubezpečuje s tím, že povolovací proces bude s novým zákonem mnohem efektivnější a rychlejší.

Nehrozí, že nový zákon bude ušitý na míru developerům? A nepřijdou památkáři a ochránci přírody o možnost promlouvat do povolování staveb? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související