Povinné roušky, zákaz zpěvu a tělocviku, časté větrání. Jaká opatření provázejí návrat dětí do škol?

19. listopad 2020

Děti z prvních a druhých tříd a žáci speciálních škol usedli opět do lavic včera. Dnes ministři Blatný a Plaga upřesnili, jak to bude s dalšími ročníky. Od pondělí 30. listopadu bude obnovena prezenční výuka na zbytku prvního stupně, třídy druhého stupně se budou ve škole střídat. Poslední ročníky středních škol pak obnoví výuku ve středu 25. listopadu. Podmínkou je schválení přesunu Česka z pátého do čtvrtého protiepidemického stupně rizika.

Nejmenší děti už se učí ve třídách

Roušky při vyučování i o přestávkách, zakázaný zpěv a tělocvik a také časté větrání ve třídách. To jsou opatření, která nyní musí žáci i učitelé ve školách dodržovat. „Jsou omezující, především nošení roušek, ale když se podíváme do okolních zemí a na výzkumy, není lepší nástroj, který redukuje možnost nákazy covidem-19, než je nošení roušek,“ vysvětluje ministr školství Robert Plaga.

Čtěte také

„Omezení, která nám metodický pokyn dal, jsou výrazná, týden byl ale na přípravu dostatečný. Školy jsou připravené,“ potvrzuje i Hana Stýblová z Asociace ředitelů základních škol. „Upravovali jsme rozvrh, zařadili jsme hodiny, které se velmi obtížně učí distančně a nechtěli jsme jimi zatěžovat rodiče, například výtvarnou výchovu a pracovní činnosti. A pokud bude počasí, děti pochopitelně půjdou ven.“

Individuální výuka je možná

Děti, které rodiče nechtějí do škol poslat třeba kvůli tomu, že žijí v domácnosti s rizikovým příbuzným nebo mají samy sníženou imunitu, se mohou vzdělávat v rámci individuálního studijního plánu. 

„Je ale dobré podotknout, že škola není jediné rizikové místo. Nedovedu si představit, že dítě nechodí do školy a je dalšího půl roku zavřené doma. Rodina musí kromě debaty se školou řešit režimová opatření i na úrovni rodiny. Vir je všudypřítomný,“ upozorňuje Plaga.

Starší děti se vrátí na konci listopadu

Ve čtvrtek 19. listopadu na tiskové konferenci ministři Jan Blatný a Robert Plaga oznámili, že epidemická situace je už natolik dobrá, aby se do škol mohly vrátit i starší děti. Během nadcházejícího týdne by měla vláda jednat o posunutí Česka z pátého do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, které je podmínkou návratu dalších ročníků do lavic.

Už ve středu 25. listopadu tak podle Plagy obnoví výuku poslední ročníky středních škol i základní umělecké a jazykové školy. Studenti posledních ročníků vysokých škol se od tohoto data budou moct vzdělávat ve skupinách po 20 lidech - platí to pro laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. Ostatní ročníky by se měly vrátit až v nižších stupních rizika.

V pondělí 30. listopadu budou následovat v návratu do škol i zbývající žáci prvního stupně  a deváté třídy základních škol. Ostatní žáci druhého stupně se budou podle Plagy zatím střídat po týdnu.

autoři: Jiří Chum , als | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související