Pouze bio a ruční výroba! Na vánočním trhu ve Vídni panují přísná pravidla

6. prosinec 2019

Bio víno, eko nádobí a všechno vyráběné z přírodního materiálu. I takové můžou být vánoční trhy. Tentokrát jsme se podívali na Karlovo náměstí, ale ne do centra Prahy, ale do Vídně. Ke stánkům, které se vedle tradičního punče a svařeného vína vyznačují také uměním.

„Nabízíme tady poměrně netradiční hudební nástroje, všechny jsou ručně vyráběné, všechny jsou z přírodního materiálu, ze dřeva z bambusu a všeho možného, co nějak zní. A vyrábějí to praví muzikanti,“ vysvětluje Štefan, který působí jako ideální prodejce, protože nejen výrobky nabízí, ale také na ně velmi obstojně hraje.

„Můj oblíbený nástroj? To je těžké! Tak třeba tento je celý z bambusu a vydává všemožné zvuky,“ předvádí nástroj. 

Pouze ekologický přístup

To, že jsou tu ručně vyráběné předměty, není žádná specialita, je to totiž místní pravidlo. Je tu mnohem více stánků s uměleckými předměty, než asi na běžných vánočních trzích bývá, od loutek, šperků, obrazů nebo sošek… A všechny bez využití strojů.

Čtěte také

Trhy na Karlsplatzu jiné prodejce nepovolují. A podobné je to i s jídlem a pitím: „Všechno je tady bio, máme na to certifikát a chodí nám kontroly. Měli jsme tu nejméně už dvě. Samozřejmě první je nahlášená a další už jsou překvapení. Očekáváme jich mnohem víc,“ říká Michael, který tady vede jeden z největších, ale také nejstarších stánků.

Pracuje na něm už pětadvacet let každé Vánoce. Je to rodinný podnik jako většina tady a to, že všechno musí být striktně bio je dalším z pravidel.

Za svařené víno tady téměř na všech místech zaplatíte čtyři eura padesát, v přepočtu tedy asi 115 korun. Musí ale ještě přidat zálohu tři eura za keramický hrneček také ručně vyráběný a totožný pro všechny místní stánky. Ekologický přístup je totiž další pravidlo těchto uměleckých a řemeslných trhů.

Spustit audio

Související