Popularita astronomie u nás

23. srpen 2006
Vaše téma

Vaším tématem o astronomii, dnes provází David Šťáhlavský. Teď nabízí shrnutí poznatků o tom, čím se tento vědní obor vlastně zabývá, jak si stojí u nás finančně, jaké jsou jeho úspěchy a také hledá odpověď na otázku, proč je astronomie zrovna u nás tak populární. Důležité vymezení astronomie jako vědy, dříve úzce souvisela s astrologií, dnes ale experti z obou oborů na sebe pohlížejí přinejmenším s podezřením.

Jakub ROZEHNAL, vedoucí Štefánikovy hvězdárny:
Při zachování základních principů vědy se musíme na astrologii dívat jako skutečně na pavědu.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Říká rozhodně vedoucí Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal. Astrolog Petr Rastokin vidí zase problém v tom, že fyzika nemůže svými metodami zachytit hmotnou podstatu vyšších jevů, a proto jejich existenci zjednodušeně odmítá.

Petr RASTOKIN, astrolog:
Astrologie propojuje náš fyzikální svět, čili to dění na zemi s tím děním na nebi. A tím nevyhnutelně vlastně je napojená na to dění v tom světě na věčnosti.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Faktem ale je, že o astronomii je v Česku velký zájem. Máme zřejmě nejvíce observatoří a hvězdáren v poměru k počtu obyvatel. Ty přispívají k popularizaci této vědy, přičemž hlavní osvětovou úlohu má už po desetiletí petřínská hvězdárna.

osoba:
Naším úkolem je vlastně zprostředkovávat výsledky výzkumů a obecně znalosti o vesmíru té nejširší veřejnosti.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Jde hlavně o mládež, která tu může od třinácti do osmnácti let studovat. Tak si vytváří nejen vztah k danému oboru, ale vychovávají se i budoucí astronomové. Ti profesionální úspěšně vystupují i na mezinárodním poli, jak potvrzuje ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích, inženýrka Jana Tichá.

Ing. Jana TICHÁ, ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích:
Astronomie rozhodně nemůže fungovat sama v jednom státě, natož v tak malém státě, jako je Česká republika. Ono nejde ani o to srovnávat se, kdo je lepší, ale o to opravdu spolupracovat. Takže, třeba v našem oboru v /nesrozumitelné/ a kometách to funguje tak, že velké hledací projekty ve Spojených státech objevují kandidáty na blízkozemní asteroidy a my děláme následná přesná měření.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Úkolem astronomů je sledovat vesmírná tělesa, protože už jen průlet malé planetky v bezprostřední blízkosti země by mohlo ochromit celosvětově komunikaci a navigaci. Miloš Tichý z Observatoře na Kleti ke své kompetenci dodává:

Miloš TICHÝ, Observatoř na Kleti:
Jsme součástí dispečinku, ale ne celého vesmíru, jsme takové malinké části vesmíru. Naše působnost končí dvacet miliard kilometrů od země asi tak. V této vzdálenosti vlastně se nachází skoro celá naše sluneční soustava.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Jak jsou naši čeští astronomové spokojeni s financováním svých projektů? Ptám se opět českobudějovické ředitelky Jany Tiché.

Ing. Jana TICHÁ, ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích:
Hvězdárna Kleť a hvězdárna v Českých Budějovicích jsme zřizováni Jihočeským krajem a ten kraj o nás projevuje docela, bych řekla, slušný zájem, ale nemáme jakoukoliv podporu jaksi státní. Takže, z hlediska toho státu bych to tak zářné neviděla.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu