Policie zadržela na dálnici D5 v Ostrově u Stříbra kamion s desítkami migrantů

31. červenec 2015

Kamion s několika desítkami běženců zadrželi dnes dopoledne policisté na dánici D5 nedaleko Ostrova u Stříbra. Maďarský řidič v nákladním autě převážel 76 lidí včetně 23 dětí. Policie případ vyšetřuje a zjišťuje totožnost a státní příslušnost migrantů, zřejmě jsou to občané Pákistánu, Afghánistánu a Sýrie.

„Policisté zastavili na dálnici D5 nákladní vozidlo a následně bylo zjištěno, že v kamionu se nachází několik desítek osob,“ řekla policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Podle policie je kamion odstaven mimo dálnici a jeho řidiče i spolujezdce kriminalisté zadrželi pro podezření z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Jakmile je policie obviní, bude zvažovat návrh na jejich vzetí do vazby.

Cizinci převážení v autě jsou bez dokladů a policie zajišťuje tlumočníky, aby je mohla po zahájení správního řízení vyslechnout.

Čtěte také

V zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku je mezitím stále v pohotovosti policejní zásahová jednotka. Ve čtvrtek se totiž z tábora pokusilo uprchnout asi 50 až 60 uprchlíků.

Podle cizinecké policie chtějí, aby je někdo vyslechl a vysvětlil jim, proč tam jsou tak dlouho. Na dnešek je s nimi naplánována diskuse. V zařízení je teď asi 380 uprchlíků, dalších zhruba 120 je v Zastávce u Brna.

Migranti zadržení na dálnici D5 nastupují do přistaveného autobusu
autoři: jnm , sib , Petra Hosenseidlová , Ondřej Látal
Spustit audio