Pokud za volantem telefonujete, je to stejné, jako byste měli v krvi 0,8 promile alkoholu

2. červenec 2018 09:38

Cestou na dovolenou jste už možná potkali policejní hlídku a možná právě vás policisté kontrolovali. Mohl u toho být i koordinátor společnosti BESIP, který rozdával výstražné vesty s nápisem Nepozornost zabíjí.

Právě na nepozornost je zaměřená aktuální kampaň, která má řidiče odradit od používání mobilu za volantem.

O víkendu policejní hlídka zastavila například bílé auto s pražskou značkou, které bylo na cestě do Slovinska. „Já telefonuji pouze s handsfree, ale řekl bych, že ani to není úplně ono. Člověk i tak na pár vteřin ztrácí pozornost, lepší je vůbec netelefonovat a vyřídit si všechny věci až potom, co přijede na místo,“ řekl řidič.

Policejní mluvčí Lenka Krausová připomněla, že skoro každá pátá dopravní nehoda je způsobená tím, že se řidiči plně nevěnují řízení.

Policie zvyšuje před prázdninami počet kontrol na silnicích

Policisté na Jindřichohradecku při kontrole rozdávali reflexní vesty

Rozsáhlé kontrolní akce spouští před prázdninami na dálnicích a nejvytíženějších silnicích první třídy policie. Odůvodňuje to bilancí smrtelných obětí nehod, která o letních prázdninách vždy prudce vzroste.

Václav Kovář ze společnosti Besip dodal, že obsluhování mobilního telefonu a hovor ovlivní řidiče, jako kdyby byl pod vlivem alkoholu ve výši 0,8 promile. „Tento údaj přinesla seriózní studie. Samozřejmě záleží na tom, zda je hovor pracovní, jak je veden, jestli se musíme hodně zamýšlet nad tím, co říkáme,“ uvedl.

Ovlivnění stejné jako 0,8 promile alkoholu v krvi je už dost nebezpečné. „To už řidiče utlumuje a nedává to možnost sledovat úplně všechny parametry při řízení vozidla,“ popsal Václav Kovář.

Na používání mobilních telefonů se zaměří policisté po celé léto. Mimo jiné budou ke kontrolám využívat speciální dalekohled a také mobilní hlídky, které si chování řidičů mohou natočit na kameru.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související