Policie zvyšuje před prázdninami počet kontrol na silnicích

25. červen 2018 11:06

Rozsáhlé kontrolní akce spouští před prázdninami na dálnicích a nejvytíženějších silnicích první třídy policie. Odůvodňuje to bilancí smrtelných obětí nehod, která o letních prázdninách vždy prudce vzroste.

Desítky policistů dohlížely i na provoz na Písecku. „Dnešní akce je zaměřená na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti. Do akce je zapojeno celkem 38 policistů, z toho tři na motocyklech. Ostatní hlídky jsou vybaveny radary,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátu v Písku Michal Chmela.

Policisté sledovali hustý provoz na silnici u Protivína. Jedná se o hlavní tah směrem na České Budějovice, je dlouhý, rovný a na první pohled celkem přehledný. Opak je ale pravdou. Podle dopravního policisty Stanislava Mášky patří mezi hodně nebezpečné místa. „Řidiči si myslí, že je přehledný, že mají času dost, ale potom to špatně odhadují a končí to tragicky,“ popsal.

Nejvyšší rychlost, kterou policie při kontrole u Protivína naměřila, byla 119 km/h. Za řidičem hned vyrazila hlídka. Zastavila i Janu Kodádkovou, která jela za babičkou do Protivína. „Kontroly jsou asi normální takhle před prázdninami,“ komentovala.

S policisty ve službě: Řidič, který překročil rychlost o víc než 20 km/h, už bez pokuty neodjede

Policejní dopravní hlídky používají služební vozidla s radarem. Ten zaznamenává rychlost ostatních automobilů, přestupky se také natáčí na videokameru

Prakticky každý den měří dopravní hlídky na jihočeských silnicích rychlost vozidel. Policisté působí například na silnici E55 mezi Českými Budějovicemi a Dolním Dvořištěm. Jezdí zde služebním autem s radarem, do kterého k nim přisedl redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Zajíček.

Většina automobilů ale jela podle předpisů, řada dokonce pomaleji, než je nejvyšší povolená rychlost. Řidiči už totiž o policejní akci věděli, takže si dávali pozor.

Podle policejní mluvčí Kamily Ingrišové ale není v žádném případě cílem rozdat co nejvíc pokut. „Smyslem je před začátkem letních prázdnin a dovolených připomenout základní pravidla bezpečné jízdy. Sezóna nám začíná, je hustý provoz, jsou problémy. Chceme, aby se vraceli lidé z dovolených v pořádku a bez nehod. Chceme upozornit na uniformy, aby byli policisté hodně vidět,“ řekla.

Policie podobné kontroly chystá až do konce letní prázdnin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související