Pohřební střevíce Ladislava Pohrobka a další artefakty z hrobek králů vystavují v Písku

9. duben 2019 11:30

Část pohřební výbavy králů Ladislava Pohrobka a Jiřího z Poděbrad jsou do konce dubna k vidění v Rytířském sále píseckého hradu. Textilie jsou součástí archeologických sbírek Pražského hradu.

Výstava Prácheňského muzea v Písku je vůbec první příležitostí, kdy tyto předměty opustily sídlo českých králů. Jen jedna část textilie byla před několika lety vystavená ve Florencii.

„Představujeme například ceremoniální oděv krále Ladislava Pohrobka. Je poměrně bohatě zdoben rostlinnými motivy, z nichž vyniká motiv granátového jablka, je tam symbolika spjatá s biblickými motivy,“ ukazuje archeolog Jaroslav Jiřík.

Ladislav Pohrobek zemřel nečekaně patrně na akutní leukémii v roce 1457. „Vznikla naléhavá situace, jakým způsobem vybavit panovníka na jeho poslední cestu. Ze dvou původně patrně světských oděvů byla sešita jeho pohřební dalmatika a zdá se, že ze stejné látky byly zhotoveny i pohřební boty, tedy spíš takové návleky,“ dodává Jaroslav Jiřík.

Restaurátoři dokázali také nakreslit tvar původního oděvu. „Dá se říci, že na základě fragmentů lemů bylo možné rekonstruovat původní tvar světského oděvu, ze kterého bylo ceremoniální roucho ušito. To je v kontextu dochovaných textilií z královských hrobů poměrně unikátní situace,“ připomíná archeolog.

Silonová kombiné, teplákové soupravy i první funkční textil. Výstava připomíná 70 let podniku Jitex

Výstava Jitex 70 potrvá v Prácheňském muzeu v Písku až do 26. května.

Výstava Jitex 70 v Prácheňském muzeu v Písku připomíná jeden z průmyslových fenoménů jihočeských moderních dějin. Podnikem Jitex prošly od roku 1949 tisíce zaměstnanců, někteří z nich jsou zachyceni na dobových fotografiích v expozici společně s ukázkami strojů nebo typického oblečení.

V Ladislavově rakvi byl i sametový polštář. Podobný měl v rakvi také Jiří z Poděbrad, ale s identifikací to bylo trochu zapeklité. „V roce 1928 byla při dostavbě katedrály královská hrobka otevřena a textilie vyjmuty. Dlouho se předpokládalo, že polštářek, který nyní známe jako Ladislavův, náležel Jiřímu z Poděbrad a obráceně. Ovšem dochované fotografie ukazují, že tomu tak nebylo, takže dnes můžeme téměř s jistotou oba exempláře správně identifikovat,“ říká Jaroslav Jiřík.

Návštěvníci výstavy v Písku uvidí fragmenty jednoho z polštářů. „Jsou zde opět rostlinné motivy a jedná se o hedvábný samet, který byl patrně zhotoven v severní Itálii. Polštářek má rozměry necelý metr na 70 centimetrů,“ popisuje archeolog.

Vystavená je také kopie pohřebního pláště Jiřího z Poděbrad. „Je to opět poměrně unikátní záležitost v tom směru, že se jedná v době pohřbu Jiřího z Poděbrad o látku, která je více než jedno století stará. Na základě analogií ze severní Itálie víme, že byla v této oblasti utkána zhruba v polovině 14. století. Dominantním motivem je motiv čínských fénixů,“ doplňuje Jaroslav Jiřík.

Mimořádná výstava pohřební výbavy králů potrvá v Prácheňském muzeu v Písku do konce dubna.

Spustit audio

Související