Loutkářskou tradici bude připomínat nová stálá výstava na strakonickém hradě

21. březen 2019 08:30

Nové přírůstky svých sbírek představilo Muzeum středního Pootaví ve Strakonicích. Zdejší hrad, kde muzeum sídlí, prochází nákladnou tříletou obnovou a odborníci zároveň připravují nové expozice.

Jednou z nich bude stálá výstava věnovaná loutkám a loutkovému divadlu. Sbírku strakonického muzea proto čerstvě obohatila více než metr vysoká loutka Turka s fezem, jejímž autorem je Petr Boubín, strakonický loutkář a člen tamní Loutkové scény Radost.

„Je to typ loutky, které se říká manekýna, a je první ze souboru nových loutek. Kromě Turka to bude ještě dudačka s dudami, maltézský rytíř, motocyklový závodník na čézetě a kašpárek. Každá manekýna nám bude pomáhat při různých programech, bude návštěvníky provázet i něčím překvapovat,“ vysvětluje odborná pracovnice muzea Marie Kotlíková.

Loutkářská tradice je v regionu silná, proto si zaslouží stálou expozici v opraveném hradě, konkrétně v jednom patře Černé věže. „Nebude to jenom o Radosti, ale i pozůstalosti po Lagronovi, Kopeckém a samozřejmě ani náš Skupa nesmí chybět,“ připomíná Marie Kotlíková slavného strakonického rodáka, který trávil mládí v nedalekých Mladějovicích.

Malovaný sál a zbytky oltáře překvapily restaurátory při obnově strakonického hradu

Restaurátoři objevili při obnově hradu ve Strakonicích barokní fresky na stěnách sálu

Sbíječky, vrtačky, kladiva a zednické lžíce. Strakonický hrad se změnil z výstavních sálů v jedno velké staveniště. Za téměř 123 milionů korun se do oprav rozsáhlého historického objektu pustilo Muzeum středního Pootaví.

Ostatně všechny nové expozice, které se veřejnosti otevřou v polovině roku 2021, by měly připomenout nejvýznamnější strakonické milníky. „Bude to expozice věnovaná historii textilní výroby, výrobě fezů, čepic, plyšů, dále potom veliká sbírka dud a hudebních nástrojů, na kterou bude navazovat divadlo a loutkářská tradice kraje. A samozřejmě připomeneme slavnou tradici továrny ČZ, kde se vyráběly zbraně a motocykly,“ vyjmenovává ředitelka Muzea středního Pootaví Ivana Říhová.

Nejvýraznější ale bude zcela nová expozice věnovaná řádu maltézských rytířů, kteří strakonický hrad obývali od počátku 15. století.

Spustit audio

Související