Podpora sportu, peníze, souhrn

27. březen 2007
Vaše téma

Podporuje se v Česku dostatečně sport? Máme jasnou a účinnou koncepci podpory amatérského sportu? Jsou oprávněné požadavky sportovních svazů, které by chtěly pořád víc peněz? A jak je to s ochotou sponzorů investovat do méně známých a frekventovaných sportů, ve kterých má Česká republika přesto úspěchy? Tyto otázky jsme se snažili objasnit v dnešním Vašem tématu.

Lenka JANSOVÁ:
Hezký den.

Vladimír KROC, moderátor:
Tak na nedostatečnou podporu si stěžují asi skoro všichni, ne?

Lenka JANSOVÁ:
To je fakt. Například čeští skibobisté říkají, že mají vynikající výsledky. Největší úspěch jsou asi tři zlaté medaile na únorovém mistrovství světa v Rakousku, ale peněz stále málo. Jak tvrdil dnes ve Vašem tématu předseda Českého svazu skibobistů Petr Tojnar, závodníci si často platí soutěže ze svého.

Petr TOJNAR, předseda Českého svazu skibobistů:
Našim reprezentantům a vlastně celému Českému svazu skibobistů chybí peníze hlavně na výjezdy do zahraničí, kde se pořádají různé soutěže, mistrovství světa, případně Světové poháry, nebo i na tréninky. Na našich kopcích tady v České republice, nebo na našich sjezdovkách zase se nedá tak trénovat. Pak když přijedeme na závody do zahraničí, tak jsou úplně jiné podmínky. Takže musíme už na podzim na ledovci trénovat a za ty peníze, co dostáváme, tak v žádným případě nejsme schopni toto učinit.

Lenka JANSOVÁ:
Reportér sportovní redakce Radiožurnálu Tomáš Kohout ale poukazuje na to, že skibobisté nemusí na závodech velké konkurenci, navíc je to neolympijský sport a ty olympijské jsou při rozdělování peněz přirozeně ve výhodě.

Vladimír KROC, moderátor:
Na nedostatek peněz si ale stěžují i jiné sportovní svazy.

Lenka JANSOVÁ:
To určitě. Úplně jiná je například situace v šachu. Čeští šachisté jsou úspěšní na mezinárodních soutěžích, často v konkurenci několika desítek i stovek národností a některé z nich, třeba šachisté ze zemí bývalého Sovětského svazu, mají vysokou sportovní výkonnost. Podle profesionálních šachistů by českému šachu pomohlo, kdyby se vyučoval třeba jako nepovinný předmět aspoň na několika školách. Ve Vašem tématu jsme navštívili jednu pražskou školu, kde to zkusili. A důvod neúspěchu? Peníze ze sponzorského daru se nedají použít na platy učitelů. Podpora mládeže je podle předsedy Trenérské rady Českého šachového svazu Michala Konopky jednou z priorit, ale peněz by bylo potřeba aspoň jednou tolik.

Michal KONOPKA, předseda Trenérské rady Českého šachového svazu:
Šachy u nás nemají takové postavení jako například v sousedních státech. Nemyslím tím jenom bývalé státy Sovětského svazu, nebo Jugoslávie, kde mají šachy tradiční podporu, ale myslím tím Maďarsko, Polsko. Poláci vždycky byli za námi, co se týče šachové úrovně podpory šachu, ale v současné době jsou bohužel na mílový krok před Českou republikou.

Vladimír KROC, moderátor:
Ve Vašem tématu byla řeč také o amatérském fotbalu. Pomůže mu milionová pokuta, kterou zaplatí česká reprezentace, na jeho rozvoj, za příliš bouřlivou oslavu narozenin Tomáše Ujfalušiho?

Lenka JANSOVÁ:
Jak jsme říkali dnes ve Vašem tématu, je to asi polovina ročního rozpočtu průměrného pražského amatérského fotbalového klubu. Jak říká sportovní manažer fotbalového klubu FC Zličín, klub má peníze například z členských a rodičovských příspěvků.

manažer fotbalového klubu FC Zličín:
Hlavním zdrojem jsou prostředky, které plynou z vlastní hospodářské činnosti, ty si myslím, že jsou asi největší, na pronájmy nebytových prostor, pronájmy sportovišť, příjmy z reklam. Dalším zdrojem jsou peníze, které dostane prostřednictvím Pražského fotbalového svazu z Českomoravského fotbalového svazu a prostřednictvím ČSTV jsou to prostředky přerozdělované ze zdrojů zisků Sazky.

Lenka JANSOVÁ:
Na závěr ještě dodám, že vlastní hospodářská činnost je hlavním zdrojem příjmů pro většinu sportovních klubů. Pak následují obce a kraje, členské příspěvky, sponzoři, stát a peníze od Sazky.

Vladimír KROC, moderátor:
Vaše téma dnes připravila a i uzavřela Lenka Jansová. Na slyšenou.

Lenka JANSOVÁ:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lej
Spustit audio

Více z pořadu