Podcenili jsme prevenci, v červnu můžeme být až na 40 tisících mrtvých, varuje epidemiolog Smejkal

10. březen 2021
Jak zvládnout pandemii

Co čeká Čechy v následujících týdnech v boji s pandemií? Proč se na JIP objevují stále mladší pacienti? Zvládá Česko trasování? A vzniká kolem Petra Smejkala paralelní ministerstvo, jak se obává ministr Blatný? Hostem podcastu Jak zvládnout epidemii byl epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Petr Smejkal.

V úterý v České republice přibylo 15 196 pozitivních případů covidu-19, což je sice o 1 600 méně než před týdnem, ale pořád to není žádná sláva. Jaká bude situace za týden?

Byl bych rád, kdybychom vydrželi v tomto režimu do Velikonoc. Myslím si, že můžeme změnit opatření, která lidi nejvíce otravují – například to, že člověk, který bydlí na konci obce, nemůže do lesa, protože je v jiném katastru. Nic většího bych ale opravdu nedělal. Doufám, že za týden budou ta čísla ještě lepší, číslo R se nám posune k 0,8 a že nakažených bude ubývat. Hlavně ale doufám, že za týden bychom mohli vidět odlehčení nemocnic.

Čtěte také

Podle revidovaných údajů Ministerstva zdravotnictví bylo v pondělí v nemocnicích skoro 9 tisíc hospitalizovaných. Jak je možné, že to ještě zvládají?

Strašným nasazením zdravotníků – to jsou opravdu ti hrdinové. Zvládáme to počtem lůžek a snad i kyslíkem, ale rezervy už jsou na maximu. Máme i případy, kdy museli být pacienti převezeni do zahraničí, s čímž je ale spojena enormní administrativní zátěž.

Imunolog a spoluautor studie o výskytu protilátek v populaci Vojtěch Thon v DVTV řekl, že máme v populaci takovou virovou nálož, že lidé, kteří se dosud s virem nepotkali, končí ve vážném stavu a umírají po tisících. Jsou predikce, že v červnu může být až 40 tisíc mrtvých. Vidíte to taky tak?

Nad tou první částí bych se musel zamyslet, ale to, že se v červnu dostaneme třeba i ke 40 tisícům mrtvých, což je jedno velké město, je realita. Pokud se nic radikálního nezmění, což teď neovlivníme, tak k tomu můžeme dospět.

Takže s tím nejde nic dělat?

Máme hodně mrtvých už teď. Něco s tím ale dělat jde. Pokud se situace radikálně zlepší, tak můžeme doufat v 30 tisíc, ale to je také strašně moc. 

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.