Po Česku Mikulovem aneb speciál jinak

16. březen 2015
Po Česku

Cestujete s námi po celé zemi. Navštívili jsme třeba lázně, soukromé zámky a církevní památky. Tentokrát se ale na celý duben vydáme do jediného místa. S Václavem Žmolíkem pojedeme do Mikulova. První díl z jihu Moravy uslyšíte 31. března.

Jednotlivé cestovatelské speciály Po Česku, kterými vás Václav Žmolík ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu provází, byly dosud připravovány tématicky. Společně s ním jste tak mohli poznávat například naše lyžařská střediska, galerie, slavné vily nebo temné jeskyně.

Tentokrát ale spolu s moderátorem zavítáte ve čtyřech vydáních v jednom měsíci do jednoho konkrétního místa, a to do Mikulova na jihu Moravy.

Jedno z významných vinařských center, kam víno přivezli už staří Římané. V dohledu Svatý kopeček a chráněná krajinná oblast Pálava. Historie města, které nabízí rozmanité pamětihodnosti a přírodní zajímavosti, sahá až do 12. století.

Od 31. března až do 22. dubna vždy v sobotu a neděli s námi postupně navštívíte mikulovský barokní zámek, rodinnou hrobku Dietrichsteinů, židovské památky a jeskyni Na Turoldu. Ale toho, co po rozhlasových vlnách „uvidíte“, bude mnohem víc. A můžete s námi i soutěžit a vyhrát zajímavé ceny – stačí zavolat, napsat e-mail nebo poslat SMS.

Dekorativní prvky inspirované antickým Římem jsou charakteristické pro průčelí Dietrichsteinské hrobky v Mikulově

Mikulovem křížem krážem

První dubnový víkend, který vlastně začíná posledním březnovým dnem, bude patřit baroknímu zámku nad městem. Do jeho historie se zapsali hlavně příslušníci rodu Liechtensteinů a Dietrichsteinů, kteří byli posledními soukromými majiteli sídla. V zámku je k vidění jejich rodová obrazová galerie. Také jsou tam ale instalovány bohaté sbírky zdejšího Regionálního muzea, včetně vykopávek z nedalekého římského ležení. Za prohlídku stojí i knihovna nebo sklepení s největším sudem na víno u nás.

Všechno by však bylo bývalo jinak – taky tu mohla stát jen zřícenina, jak k tomu dodává autor rozhlasových pohlednic Po Česku Václav Žmolík: „Ne každý ví, že zámek byl zachráněn a do současné podoby uveden až po 2. světové válce. V dubnu 1945 totiž vyhořel a dnes je tu jen díky nadšencům, kteří založili spolek na jeho obnovu.“

O víkendu 7. a 8. dubna zavítáme do rodinné hrobky Dietrichsteinů ve městě. Sám moderátor byl překvapen, když ji viděl poprvé – vypadá, jako by stála přímo v Římě. Však je také vystavěna v duchu římského baroka. Původně ovšem byla tato sakrální stavba kapucínským kostelem, ve kterém se nacházela i první loreta u nás. Později ale klášter i s kostelem vyhořel a do podoby rodinné hrobky byly jeho ruiny přestavěny až v polovině 19. století.

Mikulovský židovský hřbitov je největším historickým židovským hřbitovem na území naší republiky

Třetím cílem mikulovského putování budou 14. a 15. dubna židovské památky. Jen málokdo už dneska tuší, že zdejší židovské město patřilo k největším na Moravě, že je tu k vidění jediná synagoga polského typu u nás a že zdejší židovský hřbitov svou rozlohou překoná i Starý židovský hřbitov v Praze. A víte ostatně, odkud přišel do Prahy rabi Löw? Přece z Mikulova!

Poslední výlet Po Česku z Mikulova vás 21. a 22. dubna zavede do jeskyně Na Turoldu, která se nachází v přírodní rezervaci vrchu Turold. Jedná se o nejsušší jeskynní systém u nás, a tak se v něm téměř netvoří krápníky. Přesto je tam ale k vidění mnohé, kvůli čemu si zaslouží návštěvu.

A protože jsme v oblasti Pálavy, která je také známá svými cyklostezkami, tak třeba po návštěvě jeskyně doporučuje Václav Žmolík nasednout na kolo: „Jen pár kilometrů je to do Pavlova a k Novomlýnským nádržím, ale i do Lednice nebo do Valtic.“ A tady se můžete napojit třeba na slavnou Velkopavlovickou vinařskou stezku :-)

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Václav Žmolík , lep
Spustit audio

Více z pořadu