Pivo místo očkování? Chorvatský pivovar vyrobil vlastní „tekutou vakcínu“

Očkování proti koronaviru postupuje v různých zemích různým tempem. V Chorvatsku mají dokonce vlastní tekutou vakcínu, která se dá užívat vnitřně ve formě nápoje. Chorvatsky se totiž vakcína řekne „cje-pivo“. A právě takový název dostalo jedno z piv, která vaří malý soukromý pivovar Primarius v Záhřebu. Jeho Cjepivo je prý stejně účinné jako jiné očkovací látky. Jen je potřeba ho dávkovat v litrech a ne jen injekční stříkačkou.

Ve dvou halách v nové části Záhřebu je už navařeno. Varny se musejí vyčistit od předchozí dávky, aby se přichystaly na vaření dalšího druhu piva. Celkem tady pánové Mario Žerjak a Bruno Blažičko vaří deset druhů piv, vždy čtyři různé značky najednou.

Pan Mario, který se rozhodl postavit si vlastní pivovar, je původním povoláním designér. Domácí vaření piva byl zprvu jeho koníček. Když se mu podařilo uvařit první várku dobrého, pitelného piva, řekl si, že by měl mít vlastní pivovar. Rozhodl se do něj přibrat i někoho, kdo rozumí obchodu, a tak oslovil Bruna, bratra své ženy.

Čtěte také

Takhle jsme se našli a začali podnikat. On je ta kreativní část podniku. Vymýšlí recepty a stará se o design produktu. Já mám na starosti prodej a finance,“ popisuje Bruno.

Trh s lahvovými pivy

Pivo si Mario začal doma vařit v roce 2010. O tři roky později už získal první ceny za podomácku vařené pivo. Všechno se přitom naučil z internetu. Studoval technologii vaření piva a způsoby přípravy ležáků i svrchně kvašených piv. V roce 2017 si zaregistroval firmu nazvanou podle své přezdívky, kterou používá na pivovarnických diskusních rech – Primarius.

„Mario vymýšlí recepty a stará se o design produktu. Já mám na starosti prodej a finance,“ popisuje Bruno

Za měsíc uvaříme 10 tisíc litrů. Chystáme se přikoupit ještě dva fermentátory, abychom mohli kapacitu pivovaru navýšit. V roce 2018 jsme plnili pivo jen do sudů, ale hned za rok jsme pochopili, že bude lepší dostat se na trh lahvového piva, a tak dnes prodáváme pivo v lahvích.“

Hry se slovy

Na výrobcích pivovaru Primarius jsou různé žertovné názvy piv. Třeba Katapult je silnější IPA, která má milovníka piv oslovit tak výraznou chutí, že ho vystřelí do jiné dimenze chuti a vůně. Povzbuzující účinek má mít také pivo Zornjak, pětiprocentní Ale jantarové barvy. „Zornjak znamená časně ranní sex. Prostě, když se ráno probudíš, ani nevylezeš z postele a vlítneš na to,L smějí se pivovarníci.

Na hru se slovy vsází i Cjepivo, tedy pivo s názvem „očkovací látka“

Na hru se slovy vsází i Cjepivo, tedy pivo s názvem „očkovací látka“. „To byla hlavní myšlenka, kterou nám vnuknul jeden kamarád. Mario vymyslel recept a ukázalo se to jako velmi dobrý tah.“ Nejlépe prý funguje po šesté dávce, jen musí být člověk vytrvalý a užít celou potřebnou dávku.

autoři: Pavel Novák , als
Spustit audio

Související