Petr Voldán: Pozor, mladí senioři za dveřmi

S rokem 2020 jsme prý vstoupili mimo jiné i do dekády razantního nástupu mladých seniorů. Že to je trochu protimluv? A co se skrývá za informací, že na planetě je víc než 900 milionů lidí, starších šedesáti let i tvrzením, že už pro ně zdaleka neplatí označení lidé v bačkorách? Také o tom je dnešní glosa Petra Voldána.

Ono varovné “pozor” nemá být nějakým strašením. Spíš chci upozornit na jev, který u nás možná zatím jen pomalu boří stereotypní vnímaní seniorské generace, ale který svět už vnímá velice pozorně a aktivně s ním pracuje. Aby ne, když roste počet seniorů, kteří mají často větší kupní sílu, než mnozí ostatní v produktivním věku.

A s větším hladem po pracovních silách získávají na vážnosti. Průzkumy dokonce upozorňují na větší produktivitu práce této generace, kterou ovlivňují velké zkušenosti. Což už pochopili třeba v Německu.

Do slovníku také přibývají nové výrazy spojené se seniory

Stříbrná ekonomika označuje trend, kterým různá odvětví reagují na potřeby aktivní starší generace - v nabídce zboží, potravin, využití volného času, turistiky i koníčků. Nikoli miliony, ale miliardy dolarů se v této stříbrné ekonomice už točí. A je tu nové označení - nástup generace “yold”. Což je mix anglických slov old a young - staří věkem, ale mladí elánem a duchem.

Čtěte také

Generaci ve věku 65 - 75 let si tak pojmenovali v Japonsku, ale rostoucí síla a vliv této věkové skupiny je jevem celosvětovým. Počítačová gramotnost, život tzv. “on line” je pro tyto lidi běžnou záležitostí, tak jako schopnost investovat nebo utrácet.

Proces to je patrný i u nás, i když stále panuje, hlavně v médiích, přezíravý, až pohrdavý přístup ke starší generaci. Možná si my dříve narození lépe uvědomujeme rozdíl v aktivitách našich rodičů nebo babiček a dědů proti tomu, jací jsme my. Podle odborníků se prý například méně pohrneme do důchodu. Jako mladí senioři nechceme zkrátka být pasivní.

Asi jste si stačili povšimnout, že jsem během povídání změnil formu z oni na my - ke generaci, které má podle odborníků prý patřit tato dekáda, se totiž už mohu řadit. I když to nové oznámkování slůvkem “yold” se mi moc nelíbí, u varování - v nadsázce pochopitelně myšleného - zůstanu.

Pozor, mladí senioři jsou za dveřmi

Což máme i vědecky podloženo. Ale netřeba se bát, budeme vám ostatním sice šlapat na paty a konkurovat, ale nikoli s vámi bojovat. Vzájemně se totiž všichni hodně potřebujeme - mladí, staří i nastupující mladí senioři, což je dobré pochopit a hlavně umět toho využít. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Prý pro lidi

    Není tajemstvím, že Pardubický kraj už delší dobu obsazuje poslední příčky v počtech návštěvníků a že ani zájem zahraničních turistů není ani na průměru ostatních regionů.

  • Petr Voldán: Když se dva perou

    Není potřeba dodávat konec přísloví, které začíná slovy “Když se dva perou...”. Dnes jsou i titulkem glosy Petra Voldána ke slovním přestřelkám na vnitropolitické scéně.

  • Petr Voldán: Vadí nevadí

    Vadí nevadí může být nevinná dětská hra. A nebo také drsná zábava. V politice je to hra s voliči. Hrajeme vlastně všichni, ať chceme nebo ne. Soudí autor dnešní glosy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.