Pavel Telička zakládá hnutí Hlas: Nekýveme se zleva doprava

Eskalace situace na domácí politické scéně a postavení Česka v Evropské unii. To jsou mimo jiné důvody, proč se europoslanec Pavel Telička rozhodl setrvat v politice – společně s europoslancem Pavlem Ježkem zakládá hnutí Hlas.

„Chcete-li si vážit sebe sama, tak se musíte držet určitých principů, hodnot, linie. Mám ten pocit, že toto jsme schopni realizovat nejlépe, ne-li výlučně v rámci tohoto nového politického subjektu,“ říká Telička v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Čtěte takéTelička a Ježek zakládají hnutí Hlas. Chtějí s ním kandidovat v eurovolbách

Zdůrazňuje také, že hnutí chce dát šanci mladým tvářím, novým a zajímavým osobnostem, které vnímají politiku jako službu veřejnosti.

Ačkoliv prioritou hnutí jsou evropské volby, tak Telička připouští, že v případě úspěchu nechybí ambice i na tuzemské politické scéně. V té souvislosti zmiňuje například krajské volby nebo volby do třetiny Senátu. „Doufám, že tuto ambici voliči podpoří,“ dodává.

Nebudeme nic za případný sponzoring slibovat
Pavel Telička

Klade také důraz především na konzistentní kroky a postupný organický růst, odmítá způsob, kdy se hnutí někam rozběhne. „Tak jako některá politická hnutí, která se kývou zleva doprava. My máme jasno,“ ubezpečuje.

Do evropských voleb jdou samostatně, existují ale politické subjekty, které jsou Teličkovy blízké a které by případně oslovil. „Vidím tam minimálně jeden subjekt, který otevřeně a iniciativně vyzvu ke spolupráci a možná i budoucí integraci,“ uzavírá.

S kolika penězi jde hnutí do evropských voleb? A dokáže někdo ohrozit hnutí ANO? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , prh