Palestinci převezou tělo zesnulého velvyslance v pondělí, termín pohřbu zatím tají

4. leden 2014
Zprávy

Palestinské úřady už znají termín pohřbu velvyslance Džamála al-Džamala, zatím ho ale nechtějí zveřejnit. Mluvčí ambasády Nabil el-Fahel i českého ministerstva zahraničí Johana Grohová Radiožurnálu potvrdili, že tělo zesnulého diplomata bude do Palestiny převezeno v pondělí.

„Mohu potvrdit, že k převozu těla zemřelého palestinského velvyslance by mělo dojít v pondělí. Tuto záležitost zařizuje palestinská strana," uvedla Grohová.

Datum pohřbu zatím Palestinci neoznámili, i když ho znají. „Nějaký termín je už dohodnutý, ale zatím ho ještě nemůžeme zveřejnit,“ řekla Radiožurnálu dcera palestinského velvyslance Rana al-Džamalová.

Česká policie mezitím za pomocí palestinských expertů pokračuje ve vyšetřování výbuchu v pražském Suchdole.

U zbraní nalezených v rezidenci velvyslance nařídila expertizu. Chce zjistit, jestli nebyly v minulosti použity u trestných činů.

"Expertiza je několikanásobná, nejsou to klasicky jenom odborné znalecké expertizy kriminalistického ústavu, ale i balistické zkoušky, kterým budou podrobeny," prohlásila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Trezor, který v rezidenci velvyslance vybuch, stále zkoumají experti

Zda-li se expertům už podařilo látku určit, nechtěl náměstek pražského kriminalistického ústavu Marek Kotrlý prozradit. Nejčastěji se spekuluje o semtexu.

„Stále zkoumáme zbytky výbušniny, která explodovala. A zkoumáme ten trezor jako takový, jeho uzamykatelný mechanismus,“ řekl Kotrlý.

Diplomatova dcera Rana je přesvědčená, že smrt jejího otce nebyla nehoda, ale zločin. V rozhovoru pro Český rozhlas řekla, že trezor, se kterým velvyslanec 1. ledna manipuloval a který při tom vybuchl, neměl žádné nástražné zařízení a běžně se používal.

autoři: Michaela Vydrová , pan , eku
Spustit audio