Ozvěny dne - zprávy 8. března 2010

8. březen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka moderátorka:
Jaromír Dušek nebude kvůli svým kontroverzním výrokům jednat za dopravní odbory. Ministr dopravy na něj navíc podal trestní oznámení.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Já na něho za ministerstvo dopravy podám trestní oznámení za pomluvu právě vzhledem na ty jeho fakty, které on začal ve svých prohlášeních uvádět.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka moderátorka:
Chovatelé skotu dostanou dotace kvůli krizi na trhu s mlékem. S rozdělením evropských peněz souhlasila vláda.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Na Českou republiku připadalo zhruba 5,8 milionů eur a ministerstvo zemědělství odhaduje, že těch žadatelů by mohlo být asi 2 a půl tisíce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka moderátorka:
Při zemětřesení na východě Turecka zahynulo 51 lidí.

redaktor:
Vesničané v oblasti stavějí domy většinou z lepenice a ty nejsou proti zemětřesení tolik odolné. Turecká vláda a Červený půlměsíc okamžitě zorganizovaly pomoc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka moderátorka:
A počasí, zítra má být slunečno s teplotami minus 2 až plus 2 stupně. Na horách 7 pod nulou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka moderátorka:
Dobrý večer přejí Veronika Sedláčková a Tereza Tomášková.

Jaromír Dušek nebude kvůli svým kontroverzním výrokům jednat za dopravní odbory

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den. Ministr dopravy Gustáv Slamečka podá trestní oznámení na odboráře Jaromíra Duška. Důvodem jsou Duškovy výroky o údajném nadržování homosexuálům na ministerstvu dopravy a na Českých drahách.

Jan HERGET, redaktor:
Podle Duška jsou ve vedení drah a ministerstva dopravy desítky protekčně dosazených homosexuálů. Proti tomu se ostře ohradil ministr Slamečka a chystá trestní oznámení.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Jednak je to pomluva ministerstva dopravy za personál a nekompetentní politiku. A nejhorší je to pomluva mně osobně, že se zúčastnil na konci tunelování Českých drah.

Jan HERGET, redaktor:
I vedení Českých drah se chystá bránit právní cestou. Jaromír Dušek na svých tvrzených trvá a na případný soud se těší.

Jaromír DUŠEK:
Jsem velmi rád, že se konečně dostane na stůl státních zástupců řešení zašantročených /nesrozumitelné/ na Českých drahách a řešení ututlávání trestních činů.

Jan HERGET, redaktor:
Kolegové z Koalice dopravních odborů se nicméně od jeho prohlášení distancovali a stáhli ho z dalších jednání o danění zaměstnaneckých výhod.

osoba:
Do doby, než se celá mediální roztržka vysvětlí, nebude pan Jaromír Dušek reprezentovat Koalici dopravních odborových svazů.

Jan HERGET, redaktor:
Kdo Duška v týmu odborových vyjednavačů nahradí, zatím není jasné. Jan Herget, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podrobněji se k tématu vrátíme v publicistické části Ozvěn dne.

Nezaměstnanost v Česku je těsně pod 10 procenty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost v Česku je těsně pod 10 procenty. Zatímco loni v únoru bylo bez práce 7,5 procenta lidí, letos ukazuje statistika ministerstva práce a sociálních věcí 9,9 procenta nezaměstnaných. Pracovní úřady evidují přes 580 tisíc uchazečů o místo.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Nejhorší je na tom okres Jeseník, kde je bez práce přes 19 procent lidí. Naopak nejnižší nezaměstnanost, necelá 4 procenta, vykazuje okres Prahavýchod. Podle analytika skupina Citfin Tomáše Wolfa situaci zhoršuje doznívající propouštění z konce roku. Už v tomto měsíci tak bude nezaměstnanost nejspíš dvouciferná.

Tomáš WOLF, analytik skupiny Citfin:
V dohledné době se budeme držet nad 10 procenty nebo určitě v blízkosti této úrovně.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Ke zlepšení dojde nejdříve v druhém pololetí. Až po důkladném oživení světové a taky domácí ekonomiky.

Tomáš WOLF, analytik skupiny Citfin:
Pro tu malou proexportní zaměřenou ekonomiku je klíčová otázka, kdy se uživí zahraničí a tedy zahraniční obchod.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Podle dnešní zprávy Českého statistického úřadu skončil český zahraniční obchod v lednu přebytkem 13 miliard korun. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Čeští chovatelé skotu dostanou mimořádné dotace

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čeští chovatelé skotu dostanou mimořádné dotace. Pomoc odsouhlasila vláda. Důvodem je krize na trhu s mlékem. Výkupní cena této suroviny loni meziročně klesla téměř o třetinu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zhruba 150 milionů korun, tolik si mezi sebou rozdělí asi 2 a půl tisíce českých zemědělců. Polepší si i jejich konkurenti v dalších zemích Unie. Kvůli nízkým výkupním cenám na pomoc chovatelů vyčlenilo vedení Unie víc než 7 a půl miliardy korun.

Jan FISCHER, premiér /nestraník/:
Neříkám, že to je vyřešení dlouhodobých problémů českého zemědělství, ale 5,8 milionů eur je určitě více než nula.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zdůraznil po jednání vlády, která pomoc odsouhlasila, premiér Jan Fisher. Podle zemědělců peníze tlak na ně zmírní. Potřebovali by ale víc.

Roman ŠUSTÁČEK, předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu:
Šest haléřů na litr je částka směšná, nicméně dnes jsou zemědělci vděčni za každou korunu.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Zhodnotil dotace předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Roman Šustáček. Peníze by chovatelé měli dostat ještě v první polovině letošního roku. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Zlato na kapku štěstí na výstavu Expo nebude z depozitářů České národní banky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zlato na kapku štěstí na výstavu Expo nebude z depozitářů České národní banky. Vláda to nakonec neprojednala. S nápadem, aby tunu ryzího zlata na odlití jednoho z exponátů do českého pavilonu světové výstavy Expo 2010 půjčil stát, už dřív nesouhlasilo ministerstvo financí.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Generální komisař české účasti v Šanghaji Pavel Stehlík události kolem zápůjčky zlata ze skladu centrální banky zvážil a sám stáhl požadavek na to, aby o půjčce jednala vláda.

Pavel STEHLÍK, generální komisař české účasti v Šanghaji:
My v každém případě ten exponát realizovat budeme.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Podle Stehlíka by si zlato od nikoho nepůjčovali, ale koupili by ho. Kapka vytvořená z ryzího zlata měla konkurovat exponátům z jiných států. Itálie chce do Číny přivézt originál Michelangelova obrazu a Dánové do Šanghaje chtějí na půl roku přemístit sochu malé mořské víly.

osoba:
Pochopitelně je to tak.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Podle manažera české účasti Jiřího Františka Potužníka je na Expu mezi dvěma stovkami vystavovatelů velká konkurence a exponát měl zaručit české expozici žádoucí pozornost. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V další části Ozvěn dne k tomu budeme mluvit s ministrem financí Eduardem Janotou.

Horní Jiřetín dotaci na novou kanalizaci s největší pravděpodobností dostane

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Horní Jiřetín dotaci na novou kanalizaci a čističku odpadních vod s největší pravděpodobností dostane. Dnes se na tom domluvili ministři financí a životního prostředí. Obec se nachází na území z dosud nevytěženými zásobami hnědého uhlí. Pro získání dotace na čističku za 200 milionů korun splnila všechny podmínky. Přesto se ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský pokusil dotaci zastavit. Radiožurnál jako první upozornil, že Tošovský několikrát žádal ministerstvo životního prostředí, aby peníze obci neposílalo s tím, že chce počkat, jak dopadnou jednání o prolomení limitů. Šéf resortu životního prostředí Jan Dusík to ale odmítl. Dnes ministrovi financí zaručil, že po dobu 5 let od dokončení bude projekt schopný provozu, takže bude dodržena podmínka Evropské unie.

Jan DUSÍK, ministr životního prostředí:
Dohodli jsme se, že takhle on napíše to stanovisko, že s tím nemá problém, za předpokladu, že bude dodržena udržitelnost projektu a my stejným způsobem vlastně to ošetříme vůči žadateli a myslíme si, že by to neměl být problém.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt Radiožurnálu řekl, že s ohledem na všechno, co se v kauze čističky zatím dělo, chce počkat na písemné potvrzení. Pokud obec dotaci skutečně dostane, bude to podle něj vítězství zdravého rozumu.

Kriminalisté prošetřují hospodaření zkrachovalého hokejového klubu v Havířově

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kriminalisté prošetřují hospodaření zkrachovalého hokejového klubu v Havířově. Radiožurnál zjistil, že trestní oznámení podala pražská podnikatelka, která měla týmu dodávat dresy, ale nedostala za ně zaplaceno. Manažeři neplatili hráčům ani dodavatelským firmám. Od města přitom hokejový klub dostával vysoké dotace, za uplynulých 10 let to bylo víc než 120 milionů korun. V jednací síni Krajského soudu v Ostravě dnes poprvé jednali věřitelé s insolvenční správkyní.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Tady v budově Krajského soudu v Ostravě se sešlo mnoho hráčů, kterým klub dluží sta tisíce korun.

osoba:
Mně dluží 316 tisíc, v únoru slibovali, že peníze budou, budou a že nemůžu platit svoje výdaje, které mám a samozřejmě mají vůči státu.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Podle našich zjištění už začali karvinští kriminalisté hospodaření havířovského hokeje vyšetřovat. Trestní oznámení podala pražská firma, která hokejistům dodávala sportovní vybavení. Podle právníka této společnosti Iva Tichovského klub zvýhodňoval jiné věřitele.

Ivo TICHOVSKÝ, právník:
Tam jde tedy o upřednostňování jiných věřitelů, že jim bylo tedy hrazeno přednostně před ostatními věřiteli.

Andrea ČÁNOVÁ, redaktorka:
Havířovský hokejový klub musel kvůli dluhům odstoupit z první ligy. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Při zemětřesení na východě Turecka zemřelo 51 lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Při zemětřesení na východě Turecka zahynulo 51 lidí. Dalších 70 utrpělo zranění. Některé vesnice v zasažené oblasti jsou téměř srovnané se zemí. Záchranáři už ukončili pátrání po dalších obětech nebo přeživších.

David KOUBEK, redaktor:
Zemětřesení o síle 6 stupňů Richterovy škály zasáhlo provincii Elazig před rozedněním. Pak přišla ještě řada silných následných otřesů. Nejhorší následky hlásí kurdská obec Okcular s osmnácti mrtvými. Vesničané v oblasti stavějí domy většinou z lepenice a ty nejsou proti zemětřesení tolik odolné. Zřítily se také minarety tří mešit. Betonové stavby ale většinou vydržely. Na místo dnes dorazili čtyři ministři. Turecká vláda a Červený půlměsíc okamžitě zorganizovaly pomoc. Do oblasti proudí jídlo a také provizorní přístřešky a deky. Úřady vyzvaly obyvatele v postižených oblastech, aby se do poškozených domů nevraceli. Seismologové totiž čekají i další otřesy. David Koubek, Radiožurnál.

EU by mohla mít vlastní obdobu Mezinárodního měnového fondu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Evropské unii se rodí plány na vytvoření vlastní obdoby Mezinárodního měnového fondu. Měl by pomáhat členským zemím překonat finanční obtíže. Zatím ale není jasné, jak přesně by měl takový evropský fond fungovat.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Evropská unie se chce poučit ze současné krize a mít nástroje, jak pomoci svým členům v nouzi. Případné vytvoření jakéhosi evropského měnového fondu by ale podle mluvčího eurokomisaře pro měnové záležitosti Amadea Altafaje Tardia nemělo vliv na řešení současných problémů Řecka. "V tuto chvíli by se to Řecka netýkalo. Jsme teď v době diskusí o takovém nástroji. Pokud se pro něj Unie rozhodne, tak bude čas ho zavést. Ale řecký případ musíme řešit teď." O myšlence vytvoření evropské obdoby Mezinárodního měnového fondu by mohli ministři financí eurozóny a zbytku Unie jednat na schůzce v Bruselu na začátku příštího týdne. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Řecko nebude potřebovat zahraniční pomoc

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Řecko nebude potřebovat zahraniční pomoc. Se svými problémy si prý poradí samo. Prohlásil to guvernér řecké centrální banky Jorgos Provopulos. Poukázal mimo jiné na vysokou poptávku po řeckých cenných papírech z minulého týdne. Zájem investorů podle guvernéra ukázal, že Atény jsou schopny si potřebné peníze zajistit na finančních trzích. Řecko se potýká s vysokými dluhy a má vysoký rozpočtový deficit. Země už přijala řadu úsporných opatření. Utahování opasků ale bojkotuje velká část občanů. Řeckem kvůli tomu zmítá vlna stávek.

Oscara za režii má poprvé v historii žena

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Snímek Smrt čeká všude ovládl letošní udílení amerických filmových Oscarů. Získal celkem 6 sošek. Jeho režisérka Kathryn Bigelowová je vůbec první ženskou držitelkou Oscara za režii. Jen tři ocenění si odnesl komerčně úspěšný Avatar Jamese Camerona.

Vít POHANKA, redaktor:
Kathryn Bigelowová vstoupila do historie jako první žena, která Oscara za režii dostala. Film věnovala všem ženám a mužům v uniformě, ať už slouží v Iráku, Afghánistánu nebo kdekoliv jinde na světě. Oscara za hlavní mužskou roli si odnesl herec Jeff Bridges za výkon ve filmu Crazy Heart. Sandra Bullocková, která si odnesla sošku za hlavní ženskou roli ve filmu Slabé místo, se rozplývala v slzách. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co jsme pro vás připravili. Odborový předák Jaromír Dušek by se už neměl účastnit jednání s politiky. Shodla se na tom Koalice dopravních odborů. A ministr dopravy na něj podá kvůli výrokům o homosexuálech trestní oznámení. Irák sčítá hlasy po nedělních parlamentních volbách, přineseme aktuální informace. A komentátor Petr Fischer připomene, že 8. březen patří ženám.

Jaromír Dušek by se už neměl účastnit jednání s politiky

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Předseda Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek nemá reprezentovat odbory při jednáních s politiky. A to do té doby, než vysvětlí kontroverzní výroky z rozhovoru pro Lidové noviny. Uvedl v něm, že České dráhy a ministerstvo dopravy ovládá skupina homosexuálů. Koalice dopravních odborů vnímá tato vyjádření jako nešťastná a nesouhlasí s nimi. Názor Jaromíra Duška si ovšem z první ruku vyposlechnout nemohla, protože se na její dnešní jednání nedostavil, zvali jsme ho i my do tohoto pořadu neúspěšně. Ve vysílání vítám prezidenta Federace strojvůdců Jindřicha Hlase. Dobrý večer.

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tím, že jste dnes v Koalici dopravních odborů rozhodli, že Jaromír Dušek nebude jednat s odbory považujete ...

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Za vyřízenou. Samozřejmě, že koalice dopravních odborů bude neustále pokračovat ve svém cíli, to znamená, dokončit legislativní proces tak, aby byl přijat vládní návrh novelizace zákona o DPH.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, já vám rozumím, ale mně jde o to, jestli považujete za vyřízenou věc, která se týká přímo Jaromíra Duška, jestli po něm třeba budete chtít ještě nějaké zvláštní vysvětlení, jestli budete trvat na tom, aby se za své výroky omluvil nebo něco podobného?

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Podívejte se, jako Koalice dopravních odborů samozřejmě nemá v úmyslu pana Duška nějakým způsobem pranýřovat, případně ho nutit k něčemu, je to jeho věc, jestli se omluví, neomluví, my jsem se rozhodli, že podle reakce vrcholových politiků, kteří řekli, že s ním jednat nebudou, tak jsme se zatím rozhodli, než se tahle ta roztržka nebo, jak jsme to nazvali, mediální roztržka vyřeší, tak prostě pan Dušek nebude ve vyjednávacím týmu. To je všechno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak by se ta mediální roztržka, jak vy říkáte, měla vyřešit?

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
To už nechám na panu Duškovi, já nebudu předjímat, co by měl nebo neměl udělat, to skutečně je otázka na pana Duška, ne na mě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím tomu správně, že vám by ani tak nevadili jeho názory, které prezentoval, že spíš nechcete, aby se setkával s politiky, kterým se to nelíbí, jak už se nechali slyšet.

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Podívejte se, jestli jeho názory jsou nebo nejsou oprávněný, to vůbec není můj problém a už vůbec ne problém Koalice dopravních odborů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nemyslíte si, že to třeba vrhá špatné světlo na odbory jako celek, nechcete třeba očistit svoje jméno, nepovažujete to za nutné?

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
No, tak já osobně, jak prezident Federace strojvůdců s výroky, které použil pan Dušek, nesouhlasím. Já už jsem v sobotu poslal omluvný víceméně a vysvětlující dopis panu premiérovi Fischerovi, že se s tímto neztotožňuji, ale to je můj názor. Já teďko mluvím za sebe v tomto momentě a ne za koalici.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A je takových názorů většina v koalici, když jste dnes jednali, tak většina z vašich kolegů je toho názoru, že Jaromír Dušek, mírně řečeno, přestřelil?

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Tak já si myslím, že to byla jasná většina, to byli všichni, kteří se shodli, že tento způsob jednání pana Duška nám prokázal medvědí službu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Budete na něj třeba tlačit, aby rezignoval na funkci předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy?

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Tak to určitě ne, tohle to je problém odborového sdružení, Svazu dopravy a služeb a mně jako prezidentovi federace vůbec nenáleží ho k ničemu nutit, jestli má rezignovat nebo nemá rezignovat, to je věc jejich nejvyššího orgánu, jestli ho odvolají, neodvolají, jestli bude rezignovat, to je jejich věc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Konstatuje prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas. Děkuji, na shledanou.

Jindřich HLAS, prezident Federace strojvůdců:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na telefonu je ministr dopravy Gustáv Slamečka. Dobrý večer.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, vy už jste oznámil, že na Jaromíra Duška podáte trestní oznámení, co vám vadí zejména na jeho výrocích?

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Tak pan Dušek tu svoji neuvěřitelnou homofóbní rétoriku dneska rozšířil o další obvinění, jedno z těch obvinění je to, že na ministerstvu dopravy se provádí /nesrozumitelné/ politika, která svým způsobem upřednostňuje lidí s určitou orientací a udělaly se nějaké personální výměny, vůbec to není pravda, takže to je jedna věc, která, to je pomluva úplně nehorázná. Druhá věc je, že pan Dušek začal hlásit, že se já nějakým způsobem podílí prostě na tunelování Českých drahách a prostě podobné nesmysly, takže to jsou věci, které bych řekl, rozum nemůžu nechat chladným a dnes se díváme na možnosti, jak to řešit trestní cestou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
My jsme slyšeli před chvílí hlas jednoho ze členů Koalice odborů v dopravě, stačí vám to vyjádření, které jsme slyšeli, že se tedy nebude pan Jaromír Dušek zúčastňovat jednání s politiky, ale to, jestli zůstane v čele Svazu odborářů služeb a dopravy už je vyloženě jeho věc?

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Podívejte se, já bych to zjednodušil, pokud by se pan Dušek objevil v nějaké delegaci, která by měla sama jednat, tak prostě to jednání se neuskuteční, tak prostě pan Dušek nebude vpuštěn na ministerstvo dopravy, takže jako v tomto pohledu prostě jako mně je v podstatě úplně jedno, jestli jako /nesrozumitelné/ se k tomu vyjádřili tak, jak se vyjádřili, já mám s nimi rozumné a velmi dobré vztahy, my to spolu probíráme, řešíme, takže ta komunikace je dobrá, takže prostě pokud se odbory rozhodnou, že ho vyloučí z toho týmu, tak já to vítám a samozřejmě ten dialog bude mít pokračování.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Už jste, pane ministře, řekl, že podáte trestní oznámení na Jaromíra Duška, budete žádat i omluvu?

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Omluvu, tak jako já v prvé řadě jsme /nesrozumitelné/ dvě skutečnosti, které s nimi zavázal, jedna je, jedná proti ministerstvu dopravy, takže jedno trestní oznámení podá ministerstvo dopravy. Druhé teda jako zvažujeme trestní oznámení za /nesrozumitelné/, a to právě za ty výroky o nějakém tom tunelování Českých drah, co samozřejmě je mířeno na moji osobu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A vyjádření Jaromíra Duška, že vše myslel jako žert, vnímáte jak?

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
No, tak já si myslím, že vzhledem k tomu, jaké informace dále pan Dušek rozvíjí, tak to beru jako součást účelové kampaně, není to první lež, kterou o práci ministerstva dopravy a o mně uvedl, takže já si myslím, že pan Dušek spíš prostě využil, anebo se snaží využít prostě situace k tomu, aby se právě dostal k podstatným sdělením, které jako směřují k tomu, že potom jako byl neúspěšný prostě v těch jednáních a nebyl úspěšný v rámci odborech, takže se snaží prostě vyvolat nějaký /nesrozumitelné/, nějakou další situaci a využít jí prostě na nějaké náznaky, že činíme nějako nekalou ekonomickou činnost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká ministr dopravy Gustáv Slamečka. Děkuji i vám, na shledanou.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A k výrokům Jaromíra Duška v širším kontextu se vrátím po půl sedmé v diskusi dnešních Ozvěn.

Parlamentní volby v Iráku

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V Iráku se sčítají hlasy po nedělních parlamentních volbách, které by do značné míry měly napovědět, co čeká tento stát v příštích letech. A na kolik je tamější reprezentace schopná spravovat zemi až postupně odejdou americká vojska, která zatím poměrně úspěšně zajišťují bezpečnostní situaci v Iráku. Kampaň před volbami i samotné hlasování provázely útoky povstalců a místní sítě Al Kajda. Přesto dnes volební komise oznámila, že se do hlasování zapojilo 62 procent voličů. Dá se to už označit za úspěch a za důkaz, že se radikálním ozbrojencům nepodařilo odradit voliče? Zeptala jsem se iráckého poslance Mufída Jazairiho.

Mufíd JAZAIRI, irácký poslanec:
Jestli tomu opravdu bude tak, přes 60 procent, tak je to jasný úspěch. Očekávalo se něco přes 50 procent, snad 55, ale přes 60, to se neočekávalo. A já nevím, jestli je to definitivní číslo, jestli je tomu tak opravdu, tak je to úspěch, zvláště, když vezmeme v úvahu nejenom výhrůžky Al Kajdy a ozbrojené bandy a ostatní voliče a jejich snahy je odradit od účasti, výbuchy /nesrozumitelné/ zabilo přes 30 lidí a zraněno byly další desítky, tak opravdu bylo to nebezpečné a přesto tedy naši voliči šli k urnám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Byly to podle vás volby regulérní, alespoň podle dostupných kusých informací.

Mufíd JAZAIRI, irácký poslanec:
Je brzy hovořit o regulérnosti úplně, protože nevíme, jsou jisté výhrady od různých politických subjektů, které se účastnily voleb, ještě není jasné, jestli těch výhrad je mnoho nebo málo, protože teprve teď se začíná sčítat a teprve teď budou různé subjekty vědět, kolik toho dosáhly a jestli to odpovídá jejich počtům nebo ne. Víte, každý politický subjekt měl v těch střediscích, kde se hlasovalo, měli svoje pozorovatelé a ti budou mít taky svoje čísla a to se všechno bude srovnávat a tak dále, a tak dále, takže, ale přesto je možné říct, že asi spíš to bylo regulérní a snad nedošlo k vážnému porušení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Váš odhad, kdo ve včerejších volbách bodoval, které síly mohly posílit svou pozici?

Mufíd JAZAIRI, irácký poslanec:
Obecně se očekává, že koalice ministerského předsedy Málikí asi bude první, bude vítězem, ale jak velkým vítězem, to se ještě neví. Očekává se, že bude mít konkurenci u dvou dalších koalic, nikdo ale si neodváží v této chvíli říci, jak velké rozdíly budou mezi těmi všemi koalicemi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dosavadní premiér Málikí, vy už jste to také zmínil, tvrdí, že jeho koalice by mohla uspět, co by to znamenalo pro zemi, kdyby skutečně zvítězila.

Mufíd JAZAIRI, irácký poslanec:
My nevíme, jestliže pan Málikí bude sestavovat novou vládu, s kým to bude sestavovat a za jakých podmínek, jsou jiné totiž alternativy, že by ostatní tři koalice, to znamená /nesrozumitelné/ plus kurdistánská koalice, že by mohly možná, kdyby Málikí nedosáhl tak velkého počtu křesel v příštím parlamentu, tak ty tři koalice by mohly dát dohromady vládu a vyloučily by Málikího, to je jedna chyba. Zatím prostě o tom všem se nedá nějak jasně mluvit, protože nevíme, jaký počet křesel každý z těchto koalic bude mít.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Míní irácký poslanec Mufíd Jazairi.

Mezinárodní den žen

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Máme 8. března, Mezinárodní den žen, za bývalého režimu hojně propagovaný, po jeho pádu v našich krajích dost zprofanovaný svátek. Zdá se ale, že se pomalu zbavuje nelichotivé nálepky. Ovšem slaví ho pouze čtvrtina zdejších obyvatel. Zjistil průzkum, který podnikla agentura STEM/MARK. Jejího zástupce Pavla Šimoníka máme na telefonu. Dobrý večer.

Pavel ŠIMONÍK, zástupce agentury STEM/MARK:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Šimoníku, ptali jste se rovnoměrně, žen i mužů, a jestli ano, u koho převažovaly ty skeptičtější odpovědi?

Pavel ŠIMONÍK, zástupce agentury STEM/MARK:
Tak ptali jsme zlomku populace té produktivnější teda jenom do 60 let, ale ten vřelejší vztah k tomu svátku mají ženy, ono to asi přirozeně i tak vyplývá, protože se to týká právě jich, z té podstaty toho svátku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dvě třetiny našich respondentů si myslí, že má smysl si MDŽ připomínat, v praxi ale tak činí pouze zhruba každý čtvrtý, takže většina lidí, které jste oslovili, má za to, že by se ten svátek měl slavit spíš v práci, že je to na zaměstnavatelích?

Pavel ŠIMONÍK, zástupce agentury STEM/MARK:
No, tak na to jsme se přímo neptali, ale těžko usuzovat, že by si někdo, nebo že by dneska v dnešní době někdo očekával, že zaměstnavatel převezme roli slavícího nebo organizátora těchto oslav, jak tomu bývalo dříve, spíš se dá říci, že lidé se rozdělili do takových tří základních skupin, mezi ty, kteří dříve slavili tento svátek a už ho prostě dneska neslaví, a prostě se rozhodli, že už není důvod tento svátek slavit. Ti, kteří ho nikdy neslavili tehdy ani dnes, ho tedy slavit nebudou. A ti, kteří ho slaví stále. Z toho výzkumu spíš vyplývá, že ten svátek dostal jiný smysl trošičku, než mýval v těch tradičních velkolepých oslavách, které známe jako z éry předlistopadové a dá se říci, že dostala ... charakter takového si poděkování spíš manželů manželkám, dětí, rodičům, takový čas pro soukromí, pro malý dáreček, pro nějakou radost, v duchu vlastně toho jsou jiné svátky, dnes jako je svatý Valentýn nebo Den matek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ptali jste se, pane Šimoníku, jak slaví lidé, kteří se rozhodnou slavit MDŽ, třeba květinou nebo nějakým drobnějším dárkem?

Pavel ŠIMONÍK, zástupce agentury STEM/MARK:
Přímo to jsme nezjišťovali, ale samozřejmě už z toho, jak oni o tom hovoří, jaký smysl pro něj ten dárek má, tak většina, pokud ho slaví, tak je to spojeno s květinou a s nějakou drobností pro ženy v domácnosti, pro ženy, které vlastně jsou jim nejbližší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí Pavel Šimoník z agentury STEM/MARK. Děkuji, na shledanou.

Pavel ŠIMONÍK, zástupce agentury STEM/MARK:
Hezký večer.

8. březen Mezinárodní den žen

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A k MDŽ máme i dnešní poznámku večerních Ozvěn do Petra Fischera, vedoucího kulturní redakce České televize.

Petr FISCHER, vedoucí kulturní redakce České televize:
Mezinárodní den žen je už 6 let na seznamu významných dní České republiky. Přesto se dál vedou jalové diskuse o tom, jestli to má či nemá smysl, když je to vlastně komunistický svátek, který bývalý režim hojně využíval k propagandě. Komunisté i po sto letech bojují o symbol MDŽ, aby dokázali, že ne všechno bývalo za jejich vlády špatné a že přece jen existuje hlubší souvislost mezi současným ženským hnutím a obecnou komunistickou ideou. Antikomunisté zase nechtějí připustit, že stávka 15 tisíc newyorských švadlen, které pře sto a dvěma lety v ulicích protestovaly proti špatným pracovním podmínkám a dětské práci, může nějakou dnešní ženu inspirovat. Většinou je to proto, že tito konzervativní kritici MDŽ považují ženská hnutí a priori za komunistickou úchylku od přirozených pořádků. Pod hromadou slov zůstávají statistická a zkušenostní fakta, a ta hovoří jasně. Ženy pořád dostávají ve srovnatelných oborech o třetinu menší mzdy. V politice a důležitých veřejných funkcích se ženy vyskytují sporadicky. Ženy dál okupují učitelské role a posty v nedoceňovaných sociálních službách. Stereotypní rozdělení společenských rolí na mužské a ženské dál funguje, přestože mezi mladšími generacemi navenek zdánlivě neexistuje. Ve veřejném diskursu vládne mužská marketingově výkonnostní logika, pro níž je každý feminijní ozvuk jen trpěnou brzdou dobře rozběhnutého stroje světa. Žijemeli v takto genderově jednostranně zatíženém prostředí, je v celku pochopitelné zneužívané symbolu tří písmen a snaží se ho využít pro svou věc. Jeli navíc svátek žen parlamentem a prezidentem republiky Klusem zařazen mezi významné dny, je to ta nejlepší příležitost, jak hovořit hodně nahlas a přitom s jistotou, že právě kolem MDŽ nebude tento ženský hlas médii přeslechnut. Jenže i to je využití jednoho z mužských, tentokrát mediálních stereotypů a pro českou ženskou lobby to může být past. Přílišná fixace na MDŽ snadno vytváří dojem, že když se ženy tento den vykřičí, bude pak po zbytek roku klid a pokoj. Ženský hlas je jiný, než ten, který ve společnosti vládne. Měl by tedy být slyšen celoročně. Jak to ženská lobby udělá, je už její věc, my ostatní můžeme pomáhat jedině tím, že necháme úvahy o dějinném smyslu Mezinárodního dne žen konečně stranou a budeme ženskému křiku empaticky a pokud možno bez předsudků naslouchat stále od 8. a do 8. března.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává Petr Fischer z České televize.

Vláda podpořila návrhy pro boj se smogem na severu Moravy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Vláda podpořila návrhy pro boj se smogem na severu Moravy. Podle premiéra Jana Fischera mimo jiné vznikne meziresortní pracovní skupina na úrovni ministerstev životního prostředí, dopravy, pro místní rozvoj, průmyslu a financí. Společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem se bude snažit provázat už rozpracované koncepce. Vláda dnes přijala zprávu ministra životního prostředí Jana Dusíka o situaci v oblasti. Právě Dusík má stát v čele meziresortní skupiny a dohlédnout na důkladnou koordinaci.

Producenti mléka dostanou mimořádnou finanční pomoc

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Producenti mléka dostanou mimořádnou finanční pomoc ve výši 150 milionů korun. Návrh dnes schválila vláda. Peníze jsou součástí balíčku 300 milionů eur, které na pomoc farmářům vyčlenila Evropská unie. Předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu Roman Šustáček si ale myslí, že jim tyto peníze příliš nepomůžou.

Roman ŠUSTÁČEK, předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu:
Tato finanční podpora v žádném případě nezastaví vývoj, který dneska je u snižování stavu skotu, protože je to částka minimální. A dá se říct, šest haléřů na litr je částka směšná, nicméně dnes jsou zemědělci vděčni za každou korunu, protože ta situace je velmi vážná, velmi tíživá.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Průměrná výkupní cena mléka v Česku byla loni téměř o 30 procent nižší, než rok před tím a nepokrývala ani náklady zemědělců. Důsledkem byl výrazný úbytek dojných krav.

Británii ochromila dvoudenní stávka státních zaměstnanců

Tereza TOMÁŠKOVÁ, redaktorka:
Více než čtvrt milionu státních zaměstnanců v Británii vstoupilo do dvoudenní stávky. Chtějí tak podpořit požadavky odškodného po propuštění z práce.

Milan KOCOUREK, redaktor:
Do stávky vstoupili členové odborového svazu zaměstnanců veřejných a komerčních služeb pracující u soudů, v přístavech, muzeích a ve zprostředkovatelnách práce. Mluvčí svazu tvrdí, že ti, kdo skončí pracovní poměr, přicházejí o tisíce liber, na které mají nárok. Vláda argumentuje, že odbory změny přijaly. Podle ministryně pro kabinetní záležitosti Tessy Jowellové je stávka značným zklamáním zvláště proto, že se pro ni vyjádřila necelá pětina odborářů, kteří představují jen deset procent státních zaměstnanců. Stávka je podle informace BBC největší ukázka síly odborů ve státní službě od roku 1987 a další akce jsou plánovány na dobu před všeobecnými volbami. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co vám ještě nabídneme? Zlato na světovou výstavu do Šanghaje nepůjde z rezerv České národní banky. Vláda je proti. V pravidelné diskusi se ještě vrátíme k vyjádření odboráře Jaromíra Duška o homosexuálech. Můžou ovlivnit celou společnost. Závěrem se ohlédneme za letošními Oscary. Poprvé v historii se stala absolutní vítězkou žena.

Zlato na světovou výstavu do Šanghaje nepůjde z rezerv ČNB

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Má to být exponát, který by se stal ozdobou české expozice na letošní světové výstavě v Šanghaji, tuna zlata přetavená do obrovského kapky. A zvláštní zařízení senzorické křeslo by zaznamenávalo emoce, které u návštěvníků českého pavilonu takový objekt vyvolává. Dnes se definitivně potvrdilo, že pokud se něco podobného na čínském Expu 2010 objeví, nebude to zlato z rezerv České národní banky. Vláda je proti. A i když se dnes měla žádostí organizátorů české výstavy ještě zabývat, nakonec věc odložila. Proč? To nám poví ministr financí Eduard Janota. Dobrý večer.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, takže už nebylo o čem jednat?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Takto, vy jste začala částečně ten problém, ale ovšem ten problém pochopitelně má jisté finanční krytí a jistá finanční rizika, která měla být řešena smlouvou, kterou měla poskytnout pojišťovna Lloyds, to znamená, pojistné plnění ve výši nějakých 600 milionů korun. To je ta hodnota jedné tuny čtyřiadvacetikarátového zlata. Smlouva o zapůjčení zlata, kterou by si vlastně vláda půjčila od České národní banky, ta měla být podepsána pro tento umělecký projekt buď ministrem zahraničních věcí nebo ministrem financí, ale nestalo se tak, protože oba dva jsme v tom viděli jaksi určitá rizika, s tím zlatem by nakládalo několik subjektů, souvisí s tím přeprava, souvisí s tím i možné problémy v etapě samotné výstavy a tak dále, takže my jsme naposledy dostali verzi představ toho finančního krytí a to umělecké krytí jaksi nezpochybňuji, samozřejmě by měl působit i účinek, ale ta finanční stránka věci a ta rizika byla poměrně značná, a proto při té poslední verzi, kterou obdržel můj úřad, myslím, že 2. března, tam jsme chtěli vysvětlit, doplnit celou řadu věcí, které měly právně smluvní charakter. A bohužel jaksi generální konzulát, respektive světové výstavy, respektive od nástupce pan Stehlík jaksi nedokázal na všechny tyto naše podmínky reagovat, a proto vlastně vláda dneska materiál vůbec neprojednávala, on byl, on byl zástupcem ministerstva zahraničních věcí z jednání vlády stažen, takže to je přesná informace.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Podle generálního komisaře české účasti na Expu jste si kladli mnoho podmínek, které byly těžko splnitelných, myslíte si, že to tak je, proto vám nedodal to, co jste žádali?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Myslím si, že můžeme podcenit hodnotu toho zlata ve výši 600 milionů korun, to prostě každý musí uznat, že tam musí být krytá každá minuta pohybu tohoto zlata v období od 1. dubna do 31. 12. letošního roku tam musí být kryta všechna rizika, která souvisí se zpracováním, znehodnocením a podobně. Takže toto je opravdu velmi neobvyklý způsob, jakým měla být vláda vtažena přímo do realizace projektu v rámci výstavy, této výstavy Expa. Já prostě nechci tady citovat některé, některé problémové body, ale připadalo nám, že některé okamžiky realizace toho projektu nebyly kryty tím pojistným vůbec, tam prostě byla určitá hluchá místa, která, která jsme nikdo na ministerstvu, ani zahraničí, ani financí prostě nechtěli vzít na sebe, tady teoreticky se mohlo pouze stát, že by to vláda přes tato rizika projednala a že by přesto uložila buď ministru zahraničí nebo ministru financí, aby to podepsal, ale to se nestalo, protože, protože jaksi členové vlády po jaksi zevrubné informaci o těch rizicích nakonec, nakonec akceptovali návrh zástupce, jak jsem se již zmínil, ministerstvo zahraničních věcí a materiál byl stažen. Takže prostě není o čem jednat, ale já vím, protože jsem v kontaktu s panem Stehlíkem, naším zástupcem a šéfem vlastně té výstavy, který mi sdělil, že bude realizována z privátních zdrojů bez jaksi jakékoliv účasti a garance vlády či centrální banky, určitá zjednodušená podoba, forma tohoto uměleckého projektu čistě na privátní bázi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje ministr financí Eduard Janota. Díky za váš čas, na shledanou.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Na shledanou.

Homofobní výroky odborářského předáka Duška

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O kontroverzních výrocích odborářského předáka Jaromíra Duška už jsme mluvili na začátku pořadu. Jaký vliv můžou mít prohlášení o homosexuálních spiknutích na celou společnost. A stačí, když člověk, který podobné názory vyznává, pouze nebude jednat s politiky, ale ve funkci odborového bosse zůstane? Napište nám, co si o to myslíte, buď emailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Pozvání do diskuse přijali socioložka Jiřina Šiklová. Dobrý večer.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A publicista a ředitel Institutu svatého Josefa Michal Semín. Dobrý večer.

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Šiklová, jaký vliv můžou mít výroky podobné těm, které pronesl odborářský lídr Dušek na adresu homosexuálů na celou společnost podle vás?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Víte, to nejde jenom o ty homosexuály, tady jde o to, že se tím snižuje tolerance v celé společnosti. To považuju za velikánskou chybu. My jsme se tady po tom roce 89 snažili přiblížit tedy k té vyspělé společnosti, nemyslím tím industriální, ale i po stránce názorové a tam je považována tolerance vůči odlišným názorům a vůči odlišné orientaci člověka za jakousi samozřejmost, no, a tady to teda pan Dušek poněkud tedy zkazil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
On říká, že vše mínil v žertu. Dá se vnímat alespoň částečně jako omluva, toto vyjádření?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Podívejte se, já vím, že mnoho se zkreslí v rozhovoru, ale on to tam tolikrát opakoval a tolik uváděl i příkladů, že v tomto případě nevěřím, že to bylo zkresleno. Víte, v člověku je jakýsi, tady bych to nazvala jakýsi urfašismus nebo tedy ur netolerance. A to se tady asi teda stalo. Že je tu někde v hlubině v jeho přesvědčení. Pokud také vtipkoval, no, tak to trošku přehnal. To je mi líto.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Semíne, vy se na svém blogu na internetové stránce ptáte v nadpisu článku, které se, který se této věci týká, proč by se měl Jaromír Dušek omlouvat. Vy si nemyslíte, že by měl?

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Zatím si to nemyslím, a to z toho důvodu, že mě na té věci zajímá jediná věc, a to je pravda, my musíme přeci vzít v potaz kontext, ve který pan Dušek ta slova vyslovil, on poukazuje už delší dobu na nějaký velký tunel ve vedení Českých drah, a tímto se mu mimo jiné podařilo jaksi na tu údajnou defraudaci ještě jednou poukázat, a to v souvislosti s tím, že lidé prostě kteří, které spojuje určitý intimní vztah, se navzájem prostě kryjí, kryjí nějaký kriminální delikt, na který pan Dušek poukazuje, čili tady nejde o útok na homosexuály nebo homosexualitu jako takovou, ale je to, je to řečeno pro pochopení kontextu, pro pochopení situace, je to, kdybych já byl třeba v pozici generálního ředitele Českých drah a někdo mě napadl, že si tam tahám samé katolíky nebo slávisty a že kryjeme nějakou rošťárnu ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co byste udělal?

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
No, tak co bych udělal, tak pokud by to nebyla pravda, pak bych se bránil, že jo, ale protože jsem katolík i slávista, tak a pokud bych to skutečně něco takového dělal, že jo, tak bych se těžko mohl spravedlivě hájit, potom ta, potom ten, kdo by se snažil rozkrýt tuhle tu mojí katolickoslávistickou mafii, tak by, tak by jednal spravedlivě. A těžko bych se mohl bránit tím, že to je útok na katolíky a že to je útok na slávisty. Takže pokud ... a je tím důvodem toho, že se děje nějaký šlendrián, to přeci není projev nějaké jaksi to není urážka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Šiklová, myslíte si, že to tak je, vy už jste řekla, že to je velmi nebezpečné poukazovat na nějakou skupinu obyvatel, naznačovat, že je v něčem jiná, co říkáte na názor pana Semína?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
No, já s nima nemohu souhlasit, protože když je někdo katolík či někdo evangelík, když je někdo slávista nebo sparťan, tak je to věc jeho rozhodnutí, to je trošku něco jinačího. Jeli někdo Rom, jeli někdo černoch, jeli někdo orientace sexuální, tak to není tak úplně jeho rozhodnutí. A proto tyto urážky a tyto invektivy vůči těmto minoritám jsou vlastně jakýmsi základem pro odsuzování lidí. Víte, tak jak to bylo napsáno za, chvilku se může říct, je tam příliš mnoho Židů nebo nějaké jiné takovéto skupiny. V tomto případě to považuji za nevhodné a hlavně za odsouzeníhodné. Já na místě pana teď Duška bych se samozřejmě omluvila, vysvětlila bych to, že jsem to myslela ve vtipu, nebo bych něco se teda snažila z toho vymluvit. Setrvávat na tomto názoru je určitě tedy nevhodné i pro budoucnost, protože opravdu pak se tím dává platforma, nezlobte se, ale i té nedávno zakázané Dělnické straně, nebo jiným takovýmto orientacím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Semíne, vy tam necítíte nebezpečí extrémního názoru?

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Ne, opravdu necítím, vždyť já nevím, proč zrovna v případě homosexuality nebo homosexuálů je zapotřebí k tomu přistupovat jakoby měli nějakou ochrannou známku, jako kdyby oni měli být nějak speciálně chráněni před kritikou veřejnosti, řekněme, můžeme si tam dosadit skutečně jako jenom Maďary, Čechy ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, pane Semíne, ale nezlobte se na mě, já budu citovat pana Duška, řekl, že se bojí chodit na vedení Českých drah, že se bojí ohnout pro tužku, když tam je, to si myslíte, že toto je jaksi kritika, kterou si zaslouží?

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Ne, tak to, řekněme, je, to je hospodský výrok, ovšem česká politika bohužel má úroveň ještě nižší, než hospoda, takže ono zase mezi těmi mnoha jinými výroky, proti kterým se téměř nikdo neozve, to zase není až jako takový, takové jako faux pas, bych řekl, ale já myslím, že je docela zajímavé se podívat i na to, na tu hysterii, která, která kolem toho vznikla, že souvislosti s nějakými jinými výroky se s ničím takovým nesetkávají, čili i to je dobrý si položit otázku, proč tady existuje nebo proč nějaká skupina je více chráněna, než jsou skupiny jiné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Šiklová, názor pana Semína, že homosexuálové jsou více chráněni v naší společnosti, než jiné skupiny?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Tak zase s tím nemohu, s panem Semínem tedy ztotožnit, nezapomeňte, že homosexuálové byli pronásledováni a diskriminováni celá léta, za nacismu, tedy vyhlazování, to byli ti lidé, kteří měli ten růžový tedy trojúhelník na sobě a byli zabíjení jenom proto, že tady byli homosexuálové, stejně jako vyznavači třeba prostě jiných ...

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Paní docentko, katolíci taky byli pronásledováni, a kdybych já si někam tahal katolíky a jenom proto, že jsou katolíci a nikoliv proto, že mají ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale, pane Semíne, toto přece nebylo dokázáno, že si tam někdo tahal jenom proto, že má, jak vy říkáte, nějaké spříznění, to přece není prokázané, nemůžete s ním operovat.

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
No, to je, to je, na tom svým blogu taky říkám, že teď je úkol pana Duška, aby svoje tvrzení doložil, u té trojice je to, řekněme, už mediálně známo delší dobu, ale když mluví o tom, že tam je dalších 20, 30 osob z jejich okolí, pak je na panu Duškovi, aby toto doložil, pokud to nedoloží, pak by se měl omluvit, to tam jasně říkám.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Prosím vás pěkně, a dovedete si, pane Semíne, představit, jakým způsobem budete dokazovat, že ten druhý je homosexuál, já teda jsem žena, tak si to dost těžko mohu představit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Semíne.

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
No, tak bude to pikantní asi, no, nicméně ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Já myslím, že tohle to je nevkusné, pane Semíne.

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Nevkusné to možná je ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Jednu věc, že tedy jsou určité věci, které se ve slušné společnosti nedělají a neříkají, a to platí v tomto případě, nezlobte se, i tak trochu na vás.

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Paní docentko, ale když, když by se prokázalo, že tato skupina organizovaná, která, řekněme, má k sobě určité citové a jiné pouto, skutečně brání spravedlnosti, tak to je přeci závažná věc, bez ohledu ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Oni to prokazují, jakým způsobem, za prvé, nejsem docentka, ale podstatný je to, že ... a tímto tedy, ať jim vytýká, že kradou, ať jim vytýká, že jsou prostě spolčeni tím, že si jeden druhému půjčují prachy. Ale ať je neosočuje tímto způsobem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Šiklová, ještě jednu věc, myslíte si, že je dostatečné, že pan Dušek sice nebude jednat s politiky, ale dál povede odbory?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
To je věc těch odborářů, do toho nemluvím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A na kolik to může poškodit jejich pověst, podle vašeho názoru?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Já si myslím, že je to velice poškodí, ne jenom teda u těch, to jenom nepatrná u těch homosexuálů, ale poškodí je to tím, že si řeknou, že to je tedy nevhodný vedoucí, když tento má takovéto názory.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslí si socioložka Jiřina Šiklová. A loučím se i s publicistou Michalem Semínem. Děkuji oběma, že jste se zúčastnili naší diskuse, na shledanou.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Na shledanou.

Michal SEMÍN, publicista, ředitel Institutu svatého Josefa:
Na shledanou.

Oscary ovládl snímek Smrt čeká všude. Avatar prohrál

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Film, který netrhá kasovní rekordy, zdaleka nestál tolik, co běžná hollywoodská produkce a odehrává se v divácky ne zrovna atraktivním prostředí mezi vojáky americké pyrotechnické jednotky v Iráku, přesto právě snímek Smrt čeká všude trumfoval v noci na dnešek středoevropského času při udílení letošních Oscarů. Nasbíral jich celkem 6, včetně sošky pro nejlepší anglicky mluvený film. A na hlavu porazil dalšího z favoritů Avatara. Režisérka vítězného filmu Kathryn Bigelow se zároveň zapsala do oscarové historie, poznamenává náš zpravodaj ve Spojených státech Vít Pohanka.

Vít POHANKA, redaktor:
Vítězství filmu Smrt čeká všude oznámil Tom Hanks. Snímek dostal navíc ocenění za nejlepší režii, kameru, původní scénář, střih a zvuk. Kathryn Bigelow vstoupila do historie jako první žena, která Oscara za režii dostala. Film věnovala všem ženám a mužům v uniformě, ať už slouží v Iráku, Afghánistánu nebo kdekoliv jinde na světě. Avatar Jamese Camerona získal jen 3 zlaté sošky, a to v technických kategoriích. Oscara za hlavní mužskou roli si odnesl herec Kathryn Bigelow za výkon ve filmu Crazy Heart. Netajil se radostí. Sandra Bullocková, která si odnesla sošku za hlavní ženskou roli ve filmu Slabé místo, se rozplývala v slzách. Pozlacenou sošku za výkon ve vedlejší roli ve filmu Hanební pancharti byl oceněný Rakušan Christoph Waltz a /nesrozumitelné/, která zazářila ve snímku /nesrozumitelné/. Sečteno podtrženo, Avatar je sice komerčně nejúspěšnější film v dějinách, ale aspoň v očích americké filmové akademie není filmem nejpamětihodnějším.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává Vít Pohanka. Na telefonu je Darina Křivánková, filmová kritička časopisu Reflex. Dobrý večer.

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Křivánková, zaslouží si podle vás zvláštní uznání pro akademiky fakt, že nízkorozpočtový film z irácké války převálcoval takového konkurenta, jakým je Avatar?

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
No, já si myslím, že akademie si pochvalu určitě zaslouží, minimálně proto, že poznala, jaksi který film z těch dvou, které měly největší ambice, je lepší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poprvé ve dvaaosmdesátileté historii cen americké filmové akademie se dočkala Oscara režisérka. Řekla byste, že se tak prolomila jistá bariéra?

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
No, nejsem si tím jistá, protože když se na ten film podíváte, tak na něm není právě nic ženského. Kathryn Bigelowová se vyznačuje tím, že točí velmi mužské filmy v tom smyslu, jaká témata si vybírá. A i to vlastně, jakým úhlem pohledu se na ta témata dokáže, dokáže dívat. Takže není to ten film od ženy, jak bychom si asi běžně představovali, nicméně to, že jaksi byla oceněna poprvé jaksi žena, je samo o sobě zajímavý fakt.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy si myslíte, že běžný nebo běžný, film, který, jak vy říkáte, je ženský, od autorky ženy pro ženy, že by neměl by u akademiků takovou šanci na úspěch?

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
Ne, to vůbec, to vůbec netvrdím, prostě jsem tím jenom chtěla říct, že přesto, že tento film natočila žena, tak je to vysloveně, řekněme, film, který bychom čekali od muže režiséra nebo není na něm jaksi znát jemná ženská práce.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A proč si myslíte, že to trvalo tak dlouho, než si žena režisérka odnesla Oscara?

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
To těžko soudit, tam jde spíš podle mě o to, že právě, pokud jaksi žena si vybere téma, tak to asi nebývá úplně to, co by oslovovalo tu nejširší vrstvu akademiků nebo není to ten film, který by se trefil třeba do nějakého úplně obecného vkusu, do nějakého i tématického záběru, který je aktuální, v tomhle tom je Kathryn Bigelowová vlastně dost výjimečná osobnost, že si dokázala troufnout na válečné drama, které se dotýká i aktuálního válečného konfliktu a že do něj šla vlastně, vlastně dost tvrdě, dost nekompromisně. Takže jako ten potenciál oslovit, oslovit a spíš zasáhnout, zasáhnout tím filmem, tam byl dost výrazný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy jste ocenila akademiky za to, že podle vás zvolili ten lepší z filmů, který aspiroval na vítěze. Myslíte si tedy, že film Avatar odešel poražený právem?

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
Určitě, to je film nesmírně pozoruhodný, je to obrovská podívaná, ale není to film, který by přinášel nové téma, nový pohled na věc, naopak ten scénář je v podstatě od A do Z vykradený, už mnohokrát provařený, takže v tom, na tom filmu je nejpozoruhodnější to využití technologie, a to si myslím, že by měl mít, nejlepší film roku by měl mít mnohem věští ambice, měl by to být film, to znamená, podívaná, což film Smrt čeká všude bezesporu je, ale měl by to být film, který osloví silným tématem a i nějakým originálním pohledem na něj. A to psychologie vojáků v aktuálním válečném konfliktu určitě je. Tam je něco, co nás může nějakým způsobem dráždit, co nás může provokovat a co nás může zajímat. Proto si myslím, že tenhle ten film si rozhodně zasloužil zvítězit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní Křivánková, prosím, už jeden dva typu z filmu, které by si podle vás zasloužily Oscara?

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
No, mě trošku mrzelo, že úplně bez ocenění odešel snímek Lítám v tom, hořká komedie Jasona Reitmana, který, si myslím, měl jeden z nejlepších scénářů, které v posledních letech, v poslední sezóně vznikly.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A to je typ Dariny Křivánkové, filmové publicistky z týdeníku Reflex. Děkuji, na shledanou.

Darina KŘIVÁNKOVÁ, filmová kritička časopisu Reflex:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ozvěny dne končí.

autoři: tet , ves
Spustit audio

Více z pořadu