Ozvěny dne 9. července 2009

9. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poslanci by měli o protikrizových opatřeních z pera ČSSD znovu hlasovat. Prezident Klaus zákon vetoval. Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach prezidentovo rozhodnutí kritizuje.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/:
Myslím si, že to je špatný přístup a jen to svědčí o tom, že Václav Klaus vlastně nemá zájem na tom řešit nějaké dopady krize pro občany.

Renata KROPÁČOVÁ, moderátorka:
Centrální evidence exekucí se stala pokusným terčem hackerů. Podle Jiřího Proška z Exekutorské komory nebyly údaje lidí ani firem poškozeny.

Jiří PROŠEK, Exekutorská komora:
Máme zato, že se jedná o poměrně dost značně společensky negativní jev, tak se budeme podávat trestní oznámení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Summit G8 vnesl naději pro liberalizaci a oživení světového obchodu. Na stole byla ale také ekologická témata.

redaktorka:
V otázce klimatu zdaleka taková jednota nepanuje. Čína a Indie se brání snižování emisí, jak navrhuje G8.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, kterými vás provedou Veronika Sedláčková a Renáta Kropáčková.

Václav Klaus nesouhlasí s protikrizovými opatřeními

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Šrotovné, vyšší přídavky na děti nebo delší podpora v nezaměstnanosti, s těmito protikrizovými opatřeními nesouhlasí prezident Václav Klaus. Balíček z pera ČSSD vetoval.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Šrotovné je nesystémové a zvýhodňuje jen část obyvatel. Tak Václav Klaus zdůvodnil své zamítnutí protikrizového balíčku. Na vzájemné podpoře protikrizových opatření se dohodli ODS a ČSSD. Právě sociální demokraté prezidentovo veto tvrdě kritizují s tím, že je necitlivé. Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha, se tak pokusí veto přehlasovat.

Zdeněk ŠKROMACH, místopředseda strany /ČSSD/:
Sněmovna by se měla sejít ještě buď koncem srpna nebo začátkem září a já věřím, že se podaří sto jedna hlasy a více přehlasovat postoj pana prezidenta.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Poslanec ODS Martin Říman řekl, že přehlasování ve sněmovně občanští demokraté ČSSD podpoří.

Martin ŘÍMAN, poslanec ODS:
Byla to dohoda s ČSSD, tak samozřejmě, že by strany, které se takto dohodly, tak by podpořily přehlasování veta.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Jeho stranický kolega z ODS, poslanec Michal Doktor, si myslí, že sněmovna už prezidentovo veto nepřehlasuje. Podle Svazu dovozců aut by zavedení šrotovného přispělo k omlazení vozů jezdících u nás. Průměrné stáří osobního auta je u nás víc než 13 let. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Tématu se budeme podrobněji věnovat v dnešním Radiofóru.

Nový šéf antimonopolního úřadu

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj se dnes stal šéfem antimonopolního úřadu. Dopoledne ho do funkce jmenoval prezident Václav Klaus. Rafaj tak na dalších šest let vystřídá v čele úřadu Martina Pecinu, který odešel do úřednické vlády na post ministra vnitra. Rafaj se dnes také vzdal svého poslaneckého mandátu.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Přibližně měsíc byl antimonopolní úřad bez předsedy. Martin Pecina totiž na tuto funkci rezignoval na začátku června. Teď už proto na podpis nového předsedy čeká celkem 16 rozkladů, většina z nich z oblasti veřejných zakázek. Na jméně Petra Rafaje se už na konci června jednomyslně shodla úřednická vláda. Předcházet tomu měla dohoda ODS a ČSSD.

Petr RAFAJ, předseda antimonopolního úřadu:
Já jsem účastníkem této dohody nebyl, ale to v žádném případě nebude mít na mé rozhodování žádný vliv.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Řekl Rafaj na konto možné dohody obou největších politických stran. Setkávání s podnikateli a politiky nicméně Rafaj v nové funkci nevylučuje. Úřad by podle něj měl být totiž otevřený a neměl by působit jen restriktivně. Prezident Václav Klaus při jmenování připomněl, že jde o náročnou a velmi zodpovědnou funkci.

Václav KLAUS, prezident ČR:
Tento úřad považujeme za jednu z klíčových institucí v naší zemi, že si také své postavení mezi ústředními orgány naší země vydobyla.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Už předevčírem odevzdal Petr Rafaj stranickou knížku, komerčních aktivit se vzdá v následujících dnech. Veronika Malá, Radiožurnál.

Hackeři zaútočili na data Exekutorské komory

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Na Centrální evidenci exekucí České republiky se pokusil zaútočit hacker. Evidence přitom obsahuje citlivé údaje o statisících lidech a firmách.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
V ohrožení se mohla ocitnout jak data lidí a firem, které jsou v exekučním řízení, tak informace o těch, kteří se chtěli do evidence podívat.

Petr KRČMÁŘ, expert na bezpečnosti informačních technologií:
Mohlo se stát od toho, že se jen někdo podíval do toho systému, protože skutečně odcizil data, protože u dnešních útoků nejde už většinou o to dokázat, jak je ten útočník schopný nebo jenom o nějakou zábavu, ale bohužel ve většině jde o peníze.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekl Radiožurnálu expert na bezpečnost informačních technologií Petr Krčmář. Podle viceprezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška se ale hackerům ukrást data nepodařilo.

Jiří PROŠEK, viceprezident Exekutorské komory ČR:
Já mám informace, že ti hackeři se pokusili prolomit jen tu vnější ochranu. Dat jsou uložena na odlišném serveru nebo odlišném počítači a že k nějakému poškození nebo ohrožení dat vůbec nedošlo.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Exekutorská komora se rozhodla, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle našich informací zaútočili hackeři z Rumunska.

Státy G8 chtějí oživit světový obchod

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Státy G8 chtějí oživit světový obchod. Dosavadní jednání o liberalizaci obchodu skončilo krachem. G8 nyní navrhla uzavření takzvaného katarského kola do roku 2010. Země se zároveň shodly na tom, že se zdrží měnových devalvací s cílem zvýšit svou konkurenceschopnost.

Klára STEJSKALOVÁ, redaktorka:
Dohodě dosud bránila neochota evropských zemí nabídnout podstatné snížení dovozních cen na zemědělské produkty. Protekcionismus evropských zemí a Spojených států tak podle šéfa Světové obchodní organizace Pascala Lamyho přispívá k prohloubení chudoby ve třetím světě. Méně úspěšně se vyvíjejí jednání se zeměmi jako je Čína, Indie, Brazílie, Mexiko a Jihoafrická republika o snižování emisí. Především asijské velmoci nechtějí na radikální omezení vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší přistoupit s tím, že by to brzdilo jejich ekonomiky. G8 kritizoval i generální tajemník OSN Pan KiMun s tím, že není schopna dohody. Americký prezident Obama přesto vyjádřil naději, že během příštích měsíců se podaří spory překonat. V pozadí summitu si užívají mediální pozornosti obyvatelé italské Aquily. Jejími troskami se dnes prošly první dámy a také hollywoodský herec George Cloony, který tu dnes otevře nové kino. Z Aquily Klára Stejskalová.

Série atentátů v Bagdádu

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Počet mrtvých při sérii atentátu v Bagdádu a na severu Iráku vzrostla na více než 40. Další desítky osob bomby zranily. Nové pumové útoky pokračují jen týden poté, co se americké bojové oddíly stáhly z center iráckých měst. Bezpečnost v nich teď zajišťuje irácká policie a armáda. Podrobnější informace uslyšíte dnes v Radiofóru.

Vyšetřování poruchy v severoněmecké elektrárně Krümmel

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Při poruše v severoněmecké elektrárně Krümmel zřejmě došlo k poškození palivových tyčí. Přiznal to evropský šéf koncernu Vattenfall, který problémovou elektrárnu provozuje. Politici i experti chování energetické firmy ostře kritizují.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Vattenfall čelí drtivé kritice hlavně kvůli své komunikační politice. Nejprve se zdálo, že při víkendové poruše došlo jen ke zkratu v trafostanici, po kterém následovalo bleskové odstavení reaktoru. Teď ale Vattenfall připustil rovněž poškození několika palivových tyčí. Evropský šéf švédského energetického gigantu Tuomo Hatakka dnes v Berlíně navíc přiznal, že jeho firma o poruše neinformovala německý úřad pro jaderný dozor. Hatakka už jmenoval zvláštního vyšetřovatele, který by do závažných pochybení koncernu měl vnést jasno. Chování Vattenfalu ostře kritizoval také bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Hans Blix. Ten poukázal na chyby společnosti nejen při provozu elektrárny Krümmel, ale také švédského jaderného zařízení Ringhals. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

S evropskými penězi se v Česku podvádí málo

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Podvody s evropskými penězi bují nejvíc v Bulharsku a Itálii. První místo v počtu vyšetřovaných podvodů s prostředky Unie ale zaujímá Belgie. Je to hlavně díky tomu, že v ní sídlí většina unijních institucí. Česko vyšlo z výroční zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům s poměrně čistým štítem.

Pavel NOVÁK, redaktor:
S evropskými penězi se v Česku podvádí málo. Evropský úřad pro boj s podvody u nás v posledním roce vyšetřoval jen dva případy. Jeden se týkal nakládání s unijními prostředky v zemědělství, v druhém případě šlo o celní podvod. S 42 vyšetřovanými případy ale vede pomyslný žebříček zneužívání evropských peněz Bulharsko. Polovina z podvodů zkoumaných v této zemi byla z oblasti zemědělských dotací. V těsném závěsu za Bulharskem je země s tradičním zločineckým podsvětím mafie Akamori, Itálie. Na podvodech s unijním dotacemi se ale také významně podílejí Německo, Rumunsko a Velká Británie. V každé z těchto zemí prošetřuje úřad pro boj s podvody nejméně 20 případů. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Nezaměstnanost prudce roste

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost opět stoupla. Je už 8%. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Může za to hospodářská krize. Nejhorší situace je v severních Čechách a na severu Moravy. Například v Moravskoslezském kraji je bez práce 75 tisíc lidí. Jak českému rozhlasu potvrdila mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová, pracovních míst je málo.

Svatava BAĎUROVÁ, mluvčí ostravského úřadu práce:
Máme necelých 3 tisíc pracovních míst pro více než 75 tisíc uchazečů o zaměstnání a když to srovnáme s červnem loňského roku, když jsme ještě tady pociťovali ten hospodářský růst, tak teď máme pracovních míst o více než 80 % méně. Více než 80 % je ten meziroční pokles. To samo o sobě vypovídá hodně.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Nejvíc lidí bez práce je v okresech Most, Česká Lípa, Děčín, Karviná, Bruntál a Šumperk. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla tradičně v Praze. Podle analytiků hlavní šok v podobě masového propouštění má český trh práce zřejmě už za sebou. Přesto míra nezaměstnanosti podle nich ještě proste a příští rok by mohla dosáhnout 10 %. Pro srovnání loni touto dobou byla nezaměstnanost 5%.

Pomoc lidem postiženým povodněmi

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Do vyplavených oblastí na Jesenicku putuje soukromý dar, 70 sporáků. Hlavní koordinátorka humanitární organizace Adra Michaela Patloka upozorňuje, že domácnostem postiženým záplavami chybí i další zařízení.

Michaela PATLOKA, hlavní koordinátorka humanitární organizace Adra:
To, co teď lidi potřebujou, ti co jsou úplně vyplavený a zatopený, že úplně takový ty věci do domácnosti, jako ledničky, pračky, mikrovlnný trouby, protože o to úplně přišly a třeba ledničky jsou velký problém protože je prostě nemají kam dávat jídlo v tomhle tom vedru na uskladnění. Takže teď už je to ta domácnost, příbory, talíře, hrnce, protože nemají nic.

John Malkovich v Karlových Varech

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Americký herec John Malkovich je na návštěvě Karlových Varů, kde zítra uvede svůj režijní debut tanečník seshora. Dnes herce čeká veřejně přístupný masterclas, kde se s přítomnými podělí o své herecké zkušenosti. John Malkovich také prozradil, jak se mu líbí karlovarský festival.

John MALKOVICH:
Moje dojmy z festivalu? Je opravdu dobře zorganizovaný, ne tak masový. V autě jsem si četl program. Výběr filmů je velmi kvalitní. Zajímavé se mi zdají i jednotlivé sekce.

autoři: rkr , ves
Spustit audio

Více z pořadu