Ozvěny dne 4. srpna 2009

4. srpen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Senátoři dokončují práci na ústavní stížnosti na Lisabonskou smlouvu. Kompletní by mohla být do 2 až 3 týdnů.

osoba:
Soustředěný to bude na takzvaný třetí pilíř, to znamená trestní právo, které dosud bylo doménou členských zemí.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Nezaměstnanost v Česku je v celoevropském kontextu nízká.

osoba:
Samotná míra nezaměstnanosti za červen pro Českou republiku činila 6,3 %.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Bývalý americký prezident Bill Clinton jednal v Pchjongjangu se severokorejským vůdcem o propuštění 2 amerických novinářek.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Zítřek přinese polojasno až oblačno, přeháňky už jen ojediněle, teploty do 26 stupňů.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor:
Na Radiožurnálu začínají Ozvěny dne. U mikrofonu jsou Tomáš Pavlíček a Renata Kropáčková.

Senátoři dokončují práci na ústavní stížnosti na Lisabonskou smlouvu

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Senátoři už by mohli mít brzy hotovou ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu. Dohromady teď dávají definitivní podobu jejího textu. Radiožurnálu to potvrdil senátor ODS Jiří Oberfalzer. Horní komora dokument, který by měl reformovat fungování Evropské unie, schválila v květnu, i přesto ale někteří senátoři nejsou i nadále se smlouvou spokojeni.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Ústavní soud už jednou Lisabonskou smlouvu posuzoval, teď by měl tedy přijít druhý pokus. Sporná místa jsou už podle senátora Jiřího Oberfalzera na světě, teď je tedy nutné ještě je patřičně zdůvodnit. Stížnost by podle něj mohla být hotová do 2 až 3 týdnů. Jeden z bodů, kterému se chce její text věnovat, je trestní právo.

Jiří OBERFALZER, senátor /ODS/:
Je to otázka trestního práva například, které je součást /nesrozumitelné/.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Potvrdil senátor Oberfalzer. Podle sociální demokracie není ale pro další stížnost důvod. Navíc všechna sporná místa se podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy mohla vyřešit už minule.

Petr VÍCHA, senátor /ČSSD/:
Jen si kladu otázku, proč tedy to neučinili tehdy důkladně a nedali ty otázky už předtím a mohlo to být dávno vyřešeno.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Ratifikační proces Lisabonské smlouvy zatím není v Česku u konce. Čeká se totiž ještě na podpis prezidenta Václava Klause. Ten už přitom dříve avizoval, že hodlá čekat až do poslední chvíle.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já určitě počkám až všechny ty věci a mezi to patří ústavní stížnost našich senátorů, já v každém případě počkám, až se uskuteční.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Veronika Malá, Radiožurnál.

Nezaměstnanost v Česku je v celoevropském kontextu nízká

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Bez práce je v Česku už 334 tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti stoupla nejvíc za posledních 10 let, a to na 6,4 %. Ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie je na tom ale Česká republika stále dobře. Potvrzuje to i analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Jan JEDLIČKA, analytik České spořitelny:
Míra nezaměstnanosti v České republice v porovnání celoevropského kontextu je na nízkých podprůměrných úrovních, například v posledním změřeném měsíci, měsíci červnu průměrná míra nezaměstnanosti v celé Evropské unii činila 8,9 % a samotná míra nezaměstnanosti za červen pro Českou republiku činila 6,3 %. Tudíž i ta dnes zveřejněná míra nezaměstnanosti za celé čtvrtletí dosahuje podprůměrných evropských hodnot.

Bouřky dnes zaměstnávaly hasiče na jihu Čech

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Bouřky dnes zaměstnávaly hasiče na jihu Čech. Kvůli přetrvávajícímu dešti, který od noci trápil především Prachaticko, podnikli i v rámci regionu přes 3 desítky výjezdů. Mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů vysvětluje, jakých událostí se výjezdy týkaly.

Vendula MATĚJŮ, mluvčí krajských hasičů:
Více než dvě třetiny tvoří čerpání vody ze zatopených sklepů. Nejvíce zasaženo bylo Prachaticko, potom Českokrumlovsko a Českobudějovicko. Nejvíce postižené potom byly Netolice a okolí Netolic a nejvýznamnější událostí potom byla evakuace letního tábora u obce Nebahovy.

Další pomoc pro obce postižené povodní

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Obce postižené povodní mohou využít další formu pomoci. Státní Českomoravská záruční a rozvojová banka totiž nabízí nejen jim zvýhodněné úvěry. O půjčky mohou obce žádat od 17. srpna. Nejnižší částka úvěru je 8 milionů korun, nejvyšší 250 milionů. Úroková sazba bude pevná po celou dobu splácení úvěrů a její výše se bude stanovovat při jejím poskytnutí podle aktuálních podmínek na finančním trhu. Co je cílem projektu, vysvětluje generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislav Macka.

Ladislav MACKA, generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky:
Cílem těchto zvýhodněných úvěrů je podpořit financování infrastruktury v obcích, především tam, kde je potřeba budovat technickou infrastrukturu, ale současně se program vztahuje i na budování školských zařízení, kulturněsportovních zařízení, sociálních projektů.

Krajský soud v Hradci Králové potvrdil 2letou podmínku Ladislavu Lubinovi

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Krajský soud v Hradci Králové potvrdil 2letou podmínku Ladislavu Lubinovi. Bývalý hokejový reprezentant loni v červenci zavinil dopravní nehodu, při které zemřel řidič dodávky. Proti verdiktu okresního soudu z jara letošního roku se odvolala státní zástupce a pozůstalý po muži, který při nehodě zahynul. Krajský soud jejich odvolání označil za nedůvodná, říká místopředseda soudu Miroslav Veselský.

Miroslav VESELSKÝ, místopředseda soudu:
Rozsudek soudu prvého stupně, čili Okresního soudu v Hradci Králové, dnešním dnem nabyl právní noci a mimo jiné dnešním dnem i začíná běžet lhůta trestu zákazu činnosti řízení všech motorových vozidel pro obžalovaného, respektive odsouzeného Lubinu.

Ostatky romského prince míří do Rumunska

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Dvoutýdenní anabáze rumunských Romů v Čechách pomalu končí. Romové dnes celý den strávili před vinohradskou nemocnicí v Praze. Tam včera 17letý romský mladík zemřel. Nemocnice odpoledne odevzdala mladíkovo tělo pohřební službě, která ho má po vyřízení veškerých formalit transportovat do Rumunska.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Krátce před třináctou hodinou pohřební služba odváží rakev s ostatky mladého Roma. K dodávce se sbíhají všichni Romové z nedalekého parčíku a neprůhledným sklem se snaží rakev uvnitř vozu zahlédnout. Už dopoledne nabídl Romům pomoc pražský magistrát.

Daniel ČASTVAJ, ředitel odboru PR pražského magistrátu:
Pravdou je, že jsme nabídli pomoc při řešení tohoto problému. My jsme ochotni se na tom podílet i finančně, nejen organizačně a koordinačně.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Říká ředitel odboru PR pražského magistrátu Daniel Častvaj. Pomoc magistrátu ale Romové nakonec nevyužili. Zhruba 60 z potřebných 90 tisíc korun vybrali mezi sebou, zbytek přidali soukromí dárci. Celé odpoledne vyřizovala rumunská ambasáda nezbytné formality, aby mohlo být tělo převezeno do Rumunska. Dnešní noc už by Romové v Praze trávit neměli. V Husinci u Prahy dnes začal úklid místa, kde od čtvrtka do pondělí tábořili. Obec bude náklady nejspíš zpětně vymáhat po majiteli pozemku. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Cizinci dlužili na konci loňského roku českým nemocnicích 44,5 milionů korun

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Cizinci dlužili na konci loňského roku českým nemocnicích 44,5 milionů korun. Jde o pacienty, kteří za péči nezaplatili hotově, ani neměli zdravotní pojištění. Nemocnicím dluží zhruba každý desátý zahraniční pacient. Nejvíce ošetřených cizinců pochází ze Slovenska, Ukrajiny, Německa a Vietnamu. Přes polovinu pacientů bylo ze zemí Evropské unie.

Hnutí Fatah souhlasí s mírovým procesem

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Palestinské hnutí Fatah souhlasí s mírovým procesem. Nevylučuje ale ani ozbrojený boj proti izraelské okupaci, pokud by diplomacie selhala. Prohlásil to palestinský prezident Mahmúd Abbás. Právě on stojí v čele Fatahu, jehož 3denní kongres začal v palestinském Betlémě.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Abbás jako důvod k možnému násilnému postupu zmínil realitu arabských částí Jeruzaléma. Palestinci tam chtějí mít hlavní město svého budoucího státu, Izrael tam ale dál usazuje židovské osadníky. Jak řekl Abbás, i když se Fatah vydal na cestu míru, pro podobné případy se nezříká ani ozbrojeného boje proti okupaci, který je prý legitimní i podle mezinárodního práva. Izrael občas vede s činiteli Fatahu mírové rozhovory a kongres izraelští politici vesměs nekomentovali. Výroky o ozbrojeném boji už ale vedli 2 izraelské ministry k tvrzení, že Palestinci tímto vyhlašují židovskému státu válku. Bývalý šéf tajné služby Šinbet zase varoval, že v Betlémě otvírá cestě k třetí intifádě. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Bill Clinton jednal v Pchjongjangu se severokorejským vůdcem o propuštění 2 amerických novinářek

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Americký exprezident Bill Clinton se v Pchjongjangu sešel se severokorejským vůdcem Kim Čongilem. Clinton přiletěl na překvapivou návštěvu Severní Koreje s cílem dosáhnout propuštění 2 amerických novinářek odsouzených za ilegální překročení hranice ke 12 letům nucených prací. Bílý dům ale tvrdí, že jde o Clintonovu soukromou cestu.

Robert MIKOLÁŠ, redaktor:
Manžel současné ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonové s Kim Čongilem povečeřel. Podle severokorejského rádia mu měl předat i vzkaz prezidenta Baracka Obamy. Bílý dům to však popřel. Jeho mluvčí zároveň prohlásil, že nebude soukromou Clintonovu návštěvu komentovat, aby jeho misi neohrozil. Bývalý prezident USA v Pchjongjangu usiluje o propuštění reportérek stanice Current TV, které byly letos v březnu zatčeny na hranici mezi Čínou a Severní Koreou a v červnu pak odsouzeny. Clinton je po Jamesi Carterovi teprve druhým americkým exprezidentem, který v Pchjongjangu jednal se severokorejským vůdcem. Podle některých analytiků může jeho cesta zároveň přispět k obnovení dialogu s režimem Kim Čongila. Robert Mikoláš, Český rozhlas východní Asie.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
O návštěvě Billa Clintona v Severní Koreji budeme mluvit ještě za chvíli v Radiofóru.

Delegace Rady Evropy získala v Srbsku řadu nových údajů o údajném obchodu s tělesnými orgány až 300 unesených Srbů

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Delegace Rady Evropy získala v Srbsku řadu nových údajů o údajném obchodu s tělesnými orgány až 300 unesených Srbů. K pochybnému obchodu mělo docházet během konfliktu v Kosovu od roku 1998. Po šetření v Bělehradě zamíří mise do Albánie.

Jaromír JANEV, redaktor:
Srbský žalobce pro válečné zločiny Vladimir Vukčevič předložil důkazy svého úřadu delegaci Rady Evropy. Její vedoucí, zvláštní vyslanec rady Dick Marty zase obeznámil srbského žalobce se svými informacemi. Marty se také setkal s rodinami unesených a nezvěstných Srbů. Mise teď zamíří do Albánie a poté připraví souhrnnou zprávu pro Radu Evropy. Ta podnikla první kroky k vyšetřování přibližně před rokem, kdy se údaje o nezákonných operacích objevily v knize bývalé hlavní žalobkyně Mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny Carly del Ponte. Jaromír Janev, Český rozhlas Bělehrad.

Retrospektivní výstava Roberta Vana v pražském Mánesu

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Platinum Collection, tak se jmenuje retrospektivní výstava Roberta Vana v pražském Mánesu. Pro veřejnost se otevře zítra. Světoznámý fotograf na ní vybral přes 200 snímků z celé své 40leté kariéry.

Robert VANO, fotograf:
Lidi nemaj rádi jenom nový věci, kdybych udělal všechny nový. To je jak u koncertu, furt chtěj slyšet starou písničku, takže jsem vybíral něco, co lidi znaj, že viděli v časopisech nebo na internetu něco, co neznaj, a pak ty 4 věci, který dělám, módu a kluky a zátiší a krajinku, a pak jsem se snažil vybrat z každýho toho desetiletí něco.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Všechny snímky vznikly časově náročnou platinovou technikou, jednou z nejstarších fotografických technik vůbec. Výstavu Roberta Vana si v pražském Mánesu můžete prohlédnout do 9. září.

V pražském Lucerna Music Baru večer vystoupí jamajská reggae kapela Third World

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
V pražském Lucerna Music Baru večer vystoupí jamajská reggae kapela Third World. Skupina existuje od roku 1973 a Českou republiku navštíví vůbec poprvé. Pořadatel koncertu Lukáš Kolíbal prozradil, že Third World začali vůbec jako první Jamajčané používat syntetizátory, které podtrhovaly jejich reggae soulovou hudbu.

Lukáš KOLÍBAL, pořadatel koncertu:
Jako svou inspiraci dnes uvádí například Damian Marley nebo Sean Paul, ale tou největší devizou jejich kvality je samozřejmě jejich vlastní hudba. Vzpomeňte na hity Now that We Found Love nebo 1865, 96° in the Shade, Raggae Ambassador a mnoho dalších. Za zmínku taky stojí, že si je oblíbil Stevie Wonder, který společně s nima zkomponoval song Try Jah Love, což je jeden z mnoha jejich dalších hitů.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu