Ozvěny dne 29. května 2009

29. květen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Hlavní dodavatelé zemního plynu zlevní od června ceny pro domácnosti. Za RWE to vysvětlil jeho mluvčí Martin Chalupský.

Martin CHALUPSKÝ, mluvčí společnosti RWE Transgas:
Ty ceny odrážejí dlouhodobý pokles cen ropných derivátů na světovém trhu, který registrujeme už od konce minulého roku, a dnes se už výrazně začíná právě tento trend projevovat.

Martin DRTINA, moderátor:
Průmysl v dubnu prohloubil svůj propad. Podle ekonoma UniCredit bank Pavla Sobíška nepomohlo ani zavedení šrotovného v Evropě.

Pavel SOBÍŠEK, hlavní ekonom UniCredit bank:
Situace v průmyslu zůstala v dubnu horší, než jsme doufali. Tempo propadu výrobu odpovídá lednu nebo únoru.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Právě teď začíná v Berlíně jednání poslední naděje o případném prodeji automobilky Opel. Místopředsedkyně poslanecké frakce Strany zelených Christina Scheelová k dosavadním rozhovorům uvedla.

Christina SCHEELOVÁ, místopředsedkyně poslanecké frakce Strany zelených:
Sice se tady jedná s General Motors, ale daleko víc se měla do rozhovorů vtáhnout americká vláda, takže tady ze strany vlády došlo k manažerským chybám.

Martin DRTINA, moderátor:
A zítřejší počasí. Bude zataženo až oblačno, občas déšť, teploty do 16ti stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ještě než začne Radiofórum s Veronikou Sedláčkovou, jsou tu Ozvěny dne s Martinem Drtinou.

Martin DRTINA, moderátor:
Pěkný podvečer.

Zemní plyn pro domácnosti od července zlevní

Martin DRTINA, moderátor:
Zemní plyn pro domácnosti od července zlevní. Hlavní dodavatelé v České republice dnes oznámili, že na třetí čtvrtletí sníží ceny. RWE Transgas zlevní plyn pro domácnosti od července v průměru o 6 procent, E.ON sníží ve třetím čtvrtletí ceny oproti druhému v průměru o 9 procent. A Pražská plynárenská, tak ta zlevní v průměru o 7 procent.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Je to větší sleva, než očekávali analytici. Úspory pro domácnosti se budou lišit podle výše spotřeby a také podle regionu. Nejvýraznější zlevnění bude na jihu Čech a na jižní Moravě. Dodavatelé letos snižují ceny už podruhé. Hlavním důvodem je pokles cen na světových trzích. Kvůli ekonomické recesi totiž klesá poptávka i ceny ropy a topných olejů, od nichž se odvíjí ceny plynu.

Martin CHALUPSKÝ, mluvčí společnosti RWE Transgas:
Pokud situace na světových trzích bude stabilní tak, jako je, dá se říci, od počátku roku, to znamená, že nebude docházet k prudkým výkyvům v cenách ropy a ropných derivátů a zároveň kurz koruny vůči americkému dolaru bude přibližně na té úrovni, jako je dnes, tak se dá počítat, že i před zimní topnou sezonou dojde ještě k dalšímu zlevnění zemního plynu.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Myslí si mluvčí RWE Martin Chalupský.

Vladimír VÁCHA, mluvčí společnosti E.ON:
Ale jak se to skutečně do těch cen projeví, tak to budeme vědět až někdy po prázdninách.

Jitka HANŽLOVÁ, redaktorka:
Dodává mluvčí E.ONu Vladimír Vácha. Vývoj na trzích ropných produktů se na cenách plynu projevuje se šesti až devíti měsíčním zpožděním.Takže současné zlevňování je odrazem stavu na přelomu roku. To dává prostor pro určitý optimismus, pokud jde o zlevňování plynu. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Průmysl v dubnu prohloubil svůj propad

Martin DRTINA, moderátor:
Průmysl v dubnu překvapil hlubším poklesem. Podle předběžných údajů statistiků klesla meziročně průmyslová produkce o 23 procent. Březnová čísla už přitom ukazovala na obrat k lepšímu.

Tomáš MEDEK, redaktor:
Český průmysl se tak stále neodrazil od svého dna. Příliš mu nepomohlo ani zavedení šrotovného v okolních zemích, které umožnilo zvýšit produkci našich automobilek, říká hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Pavel SOBÍŠEK, hlavní ekonom UniCredit bank:
Zavedení šrotovného, pokud se vůbec projevilo v dubnové výrobě, tak se projevilo tak málo, že bylo převáženo negativním výsledkem v jiných sektorech. Předpokládám, že největší propad bude vidět v sektoru výroby oceli a obecně výroby kovů.

Martin DRTINA, moderátor:
Z dubnových statistik také vyplývá, že průmyslové firmy pokračovaly v propouštění. Oproti minulému roku se počet zaměstnanců v odvětví snížil o 12 procent. Prezident hospodářské komory Petr Kužel si myslím, že největší nadějí pro český průmysl jsou teď státní zakázky, ty mohou alespoň částečně nahradit výpadek v zakázkách tuzemských firem. V dalších měsících by se podle analytiků měl už propad průmyslu začít snižovat. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Dálnice D47 k polské hranici bude hotová nejdříve v roce 2012

Martin DRTINA, moderátor:
Dálnice D47 k polské hranici bude hotová nejdřív v roce 2012. Důvodem je nedostatek peněz ve fondu dopravy. Původně se přitom počítalo s dokončením v roce 2010. Zpoždění dostavby dálnice D47 Radiožurnálu potvrdil ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Gustáv SLAMEČKA, ministr dopravy:
Ty úseky, které jsou rozestavěné, to znamená po Ostravu, tak tam bysme měli dostat prostředky ještě v tomto roce, a ty plánujeme otevřít v listopadu tohoto roku. Co se týká dalšího pokračování, to znamená od Ostravy a zase zpět od Bohumína na hranice, tak tam skutečně prostě přijde asi zdržení a zatím předpokládáme, že bysme mohli být hotovy v roce 2012, ale bude záviset skutečně od objemu financí v budoucím období.

Martin DRTINA, moderátor:
Polsko slíbilo dokončit svůj úsek dálnice na hranici s Českem v roce 2010. Tématu se budeme blížit věnovat v Radiofóru po skončení Ozvěn dne.

Sněmovna bude muset znovu hlasovat o změně jednacího řádu

Martin DRTINA, moderátor:
Sněmovna bude muset znovu hlasovat o změně jednacího řádu, která zavádí takzvaný vázací mandát nezbytný pro schválení Lisabonské smlouvy. Jde o pojistku, že vláda nepřevede své pravomoci na evropskou úroveň bez souhlasu parlamentu. Prezident republiky Václav Klaus novelu jednacího řádu, která s touto pojistkou počítá, odmítl podepsat. Proč, to vysvětlil Radiožurnálu mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Radim OCHVAT, tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause:
Pan prezident se rozhodl, že nebude blokovat shodu, která vznikla v parlamentu, nad zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Svůj podpis však pod tento zákon připojit nemůže, protože by tím vyvolal klamné zdání, že s praxí, kterou tento zákon představuje, vyjadřuje svůj souhlas.

Martin DRTINA, moderátor:
Prezident Klaus je ostrým kritikem Lisabonské smlouvy. Ačkoliv ji už schválily obě parlamentní komory, svůj podpis pod ní zatím připojit nehodlá. Chce počkat na to, jak dopadne stížnost, se kterou se kvůli Lisabonské smlouvě hodlá na Ústavní soud obrátit skupina senátorů.

Lidovci se chystají na rozhodující sjezd

Martin DRTINA, moderátor:
Lidovci se chystají na rozhodující sjezd. Na tři stovky delegátů KDUČSL zítra ve Vsetíně rozhodnou, kam chtějí stranu směřovat. Předsedu si budou vybírat ze čtyř kandidátů. O tuto pozici usiluje poslankyně Michaela Šojdrová, europoslanec Jan Březina, poslanec a bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda a současný lídr Jiří Čunek. Ten ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že post předsedy je pro něj důležitější než funkce senátora.

Jiří ČUNEK, předseda strany /KDUČSL/:
Je to důležité proto, že mohu realizovat věci, o kterých jsem přesvědčen, že jsou správné a dobré, a mohu je realizovat, řekněme, s větší intenzitou a možností než třeba jako senátora.

Martin DRTINA, moderátor:
Celý rozhovor s předsedou lidovců Jiřím Čunkem můžete slyšet v repríze Dvaceti minut Radiožurnálu dnes před půl desátou večer.

Za pád stromu obviněni tři úředníci zlínského magistrátu

Martin DRTINA, moderátor:
Z lednového tragického pádu stromu na skupinku lidí v centru Zlína kriminalisté obvinili 3 pracovníky tamního magistrátu. V lednu pajasan žláznatý usmrtil dva školáky a jednu mladou ženu vážně zranil. Trestní stíhání mužů vyplynulo ze závěru zkoumání soudního znalce v oboru lesního hospodářství.

Andrea FRIDRICHOVÁ, redaktorka:
Znalec zjistil, že kořenový systém stromu byl zcela vyhnilý a v zemi ho držela jen asi deseticentimetrová část kmene. K narušení stability podle posudku přispěl i dlouhodobý nekvalitní ořez větví, které narušil symetrii koruny. Jak znalec dodává, pracovníci městské zeleně zásadně porušili své pracovní povinnosti, když nepoznali, že strom je v kritickém stavu. Podle komisaře Milana Janoštiaka byl strom hrozbou pro kolemjdoucí minimálně několik let.

Milan JANOŠTIAK, vyšetřovatel Policie ČR, Zlín:
Po dobu 10ti let podle znalce to riziko vývratu bylo extremně vysoké.

Andrea FRIDRICHOVÁ, redaktorka:
Zlínský magistrát výsledek zkoumání překvapil. Z městem objednaného znaleckého posudku před časem vyplynulo, že špatný stav stromů nebylo možné zjistit, protože poškození byla skrytá. Zlínská primátorka Irena Ondrová nechce v závěrech předbíhat. Podle ni teď bude záležet na dalším šetření a rozhodnutí soudů. Pro Radiožurnál Andrea Fridrichová, Zlín.

ČEZ bude stavět nový blok jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích

Martin DRTINA, moderátor:
Česká energetická společnost ČEZ se bude podílet na výstavbě nového bloku jaderné elektrárny ve slovenských Jaslovských Bohunicích. Dnešním podpisem to na jaderném fóru v Praze stvrdili ministři průmyslu a obchodu Slovenska a České republiky.

Jednání o případném prodeji automobilky Opel

Martin DRTINA, moderátor:
Jednání poslední naděje, tak označují německá média schůzku o budoucnosti automobilky Opel, která na půdě berlínského kancléřství začíná právě teď. Jednat se bude o plánu na převzetí ohrožené firmy, na kterém se na poslední chvíli dohodl mateřský koncern General Motors a rakouskokanadský výrobce autodílů Magna.

Jiří HOŠEK, redaktor:
"Naděje umírá poslední," utrousil v 15,30 při příchodu do kancléřství premiér Severního PorýníVestfálska Jürgen Rüttgers. Asi ani sám netušil, jakou pravdu pronesl. O chvilku později totiž přišla informace, že se General Motors a firma Magna předběžně dohodly na scénáři převzetí Opelu. Dlouho to přitom vypadalo, že i Magna hodí ručník do jednacího ringu, jak to dnes ráno učinila italská automobilka Fiat. Experti příslušných německých ministerstev teď hekticky prověřují, jestli je plán vůbec uskutečnitelný. Spolková vláda dala v průběhu dne najevo, že netrvá na záchraně Opelu za každou cenu. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung už dokonce začaly přípravy na vyhlášení platební neschopnosti. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Martin DRTINA, moderátor:
Také o budoucnosti německé automobilky budeme mluvit v dnešním Radiofóru.

Evropu zřejmě čeká další plynová krize

Martin DRTINA, moderátor:
Evropu asi čeká další plynová krize. Ruský premiér Vladimír Putin kvůli tomu volal předsedovi Evropské komise Josému Barrosovi. Důvodem k zastavení dodávek plynu by mohla být platební neschopnost Ukrajiny. Spory mezi Ruskem a Ukrajinou už vedly k přerušení toku plynu letos v lednu.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Vladimír Putin v telefonickém rozhovoru upozornil Josého Barrosa na očekávané problémy s platbami za dodávky plynu ze strany Ukrajiny. Řekl předsedovi komise, že Ukrajina žádá o podporu v hrazení těchto pohledávek. Barroso ale Putinovi odpověděl, že v současné době je složité, neli dokonce nemožné, poskytnout Ukrajině pomoc z unijního rozpočtu.

José BARROSO, předseda Evropské komise:
Slíbil jsem ale premiéru Putinovi, že otevřu tuto otázku na summitu hlav vlád Unie, abychom zjistili, co se dá v této situaci dělat.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Řekl José Barroso. Připomněl ale znovu, že se ale jedná hlavně o ruskoukrajinský problém a nikoli evropský. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Kostely na Plzeňsku a jižní Moravě zůstanou otevřené dlouho do noci

Martin DRTINA, moderátor:
Kostely na Plzeňsku a jižní Moravě dnes zůstanou otevřené dlouho do noci. Lidé mohou navštívit více než 30 otevřených chrámů a modliteben, kde na ně čeká množství komentovaných prohlídek, koncertů nebo divadelních představení. Podobnou akci uvidí Česká republika vůbec poprvé. Zajímavý program bude například na náměstí Svobody v Brně. Říká to Martina Jandlová z Biskupství brněnského.

Martina JANDLOVÁ, Biskupství brněnské:
Na náměstí Svobody kdysi stával kostel svatého Mikuláše, který dnes připomíná jenom obrysem bílá dlažba, takže hlavní část jejich programu se bude odvíjet právě na náměstí Svobody, kde budou představovat i historii toho kostela, budou tam i promítat, jak asi vypadal a bude tam i také pásmo písní a dalších pořadů přímo na tom náměstí.

autoři: mad , ves
Spustit audio

Více z pořadu