Ozvěny dne 27. července 2009

27. červenec 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled hlavních zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vláda nezamítla ani nepodpořila návrh skupiny poslanců na zavedení jednoduššího vyvlastnění pozemků. Podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové novela mění pravidla soudních pří.

Daniela KOVÁŘOVÁ, ministryně spravedlnosti:
Kladl si za cíl zrychlení vyvlastňovacího řízení, zejména odstraňoval obligatorní účinek odvolání a žaloby.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Organizátory lyžařského šampionátu žaluje liberecká univerzita. Podle její mluvčí Jaroslavy Kočárkové dluží pořadatelé univerzitě víc než 8 milionů korun.

osoba:
Technická univerzita v Liberci ubytovala ve svých kolejích na 800 účastníků šampionátu, dala jim k dipozici veškeré vybavení včetně menzy, bylo zajištěno stravování, takže tady za ty služby nám ještě organizační výbor nezaplatil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Česko se od unijních ministrů zahraničí dočkalo podpory v otázce kanadských víz, potvrdil to šéf české diplomacie Jan Kohout.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
Nás velmi výrazně podpořilo jednak předsednictví a jednak Evropská komise a všechny ostatní členské země.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zítřek bude zpočátku oblačný a deštivý, později se má vyjasňovat. Teploty do 24 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Hana Albertová.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Pěkný večer.

Možnost rychleji vyvlastnit pozemky u vlády podporu nenašla

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Možnost rychleji vyvlastnit pozemky u vlády podporu nenašla. Návrh skupiny poslanců ODS a ČSSD má zjednodušit stavby silnic a dálnic. Poslanci by ho měli posoudit v září.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Dokud soud ve sporu mezi majitelem pozemků a státem nerozhodne, stavba pokračovat nemůže. Taková praxe platí nyní. Podle některých poslanců ODS a ČSSD by se měla změnit tak, aby odkladný účinek žaloby neexistoval, protože čekání na verdikt stavbu brzdí.

Daniela KOVÁŘOVÁ, ministryně spravedlnosti:
Padaly právní názory, na kolik je či není tento návrh v souladu s ústavou a s Listinou základních práv a svobod. Zcela jednoznačně jsme se neshodli na přijetí toho či onoho návrhu usnesení, takže nakonec vláda k němu stanovisko nezaujala.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekla po jednání vlády ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Aby mohla novela platit, museli by ji poslanci stihnout projednat ve zkráceném řízení, a to ještě do podzimních voleb. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Vláda pomůže Svazu měst a obcí řešit dopady hospodářské krize

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Vláda pomůže Svazu měst a obcí řešit dopady hospodářské krize. Obě strany se dnes domluvily na společném memorandu, které je postavené hlavně na ekonomických bodech. Podle šéfa svazu Oldřicha Vlasáka vláda slíbila dorovnat propad v rozpočtovém určení daní pro obce kolem 5 tisíc obyvatel.

Oldřich VLASÁK, šéf Svazu měst a obcí:
V návrhu rozpočtu jsou připraveny 2 miliardy korun na toto dorovnání, další 2 miliardy jsou v rezervě na případné další úpravy. Vnímán to jako velmi dobrou snahu, aby obce jako takové nedoplácely na služby, které vykonávají pro stát.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Rozpočtovým určením daní jako tématem se ale bude zabývat až nová vláda. Dnešní memorandum zmiňuje také bezúplatné převádění státního majetku obcím a restituce církevního majetku.

Organizátory lyžařského šampionátu žaluje liberecká univerzita

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Liberecká univerzita žaluje organizátory lyžařského šampionátu. Pořadatelé jí totiž stále dluží víc než 8 milionů korun za využívání vysokoškolských kolejí. Podle mluvčí univerzity Jaroslavy Kočárkové se vedení školy pokoušelo dohodnout s pořadateli splátkový kalendář, ale neuspělo.

Jaroslava KOČÁRKOVÁ, mluvčí liberecké univerzity:
Vzhledem k tomu, že univerzita spravuje veřejné peníze, tak musíme postupovat podle zákona, přičemž budeme muset zaplatit i poplatek, ten činí asi 360 tisíc korun.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Naopak Dopravní podnik města Liberce, kterému pořadatelé šampionátu dluží 21 milionů korun, vyčkává až do konce září. Do té doby má právník pořadatelského sdružení Ivan Brambaški ověřit oprávněnost všech došlých faktur. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová je nyní v zahraničí. Před libereckým zastupiteli ale nedávno řekla, že likvidaci sdružení nechává na právníkovi.

Kateřina NEUMANNOVÁ, prezidentka organizačního výboru:
Takže já nechci předjímat jeho kroky, kdo, případně komu bude z přicházejících zdrojů v jakém pořadí platit. Nebudu tyto platby řešit já osobně.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Před měsícem Kateřina Neumannová přiznala překročení rozpočtu šampionátu o 30 milionů korun a ekonomický propad 116 milionů. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

Romové v kempu Pražačka si ode dneška platí svůj pobyt sami

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Romové v kempu Pražačka si ode dneška platí svůj pobyt sami. Desítky rumunských Romů přijely do Prahy podpořit svého 17letého příbuzného, který je následníkem rumunského krále a od úterý leží v kritickém stavu ve vinohradské nemocnici. Dosavadní náklady na pobyt Romů platil romský aktivista Štefan Ličartovský z výtěžku sbírky. Podle provozovatelky kempu Pražačka Zity Strnadové jsou Romové na novou situaci připraveni.

Zita STRNADOVÁ, provozovatelka kempu Pražačka:
Byl za ně zaplacen víkend a pan Ličartovský to za ně zaplatil a teď už vlastně po šesté hodině půjdeme za nimi a budeme registrovat jednotlivé návštěvníky kempu jakoby ty ostatní a budem od nich vybírat klasicky peníze jakoby od ostatních, takže pojedeme podle ceníku tak, jako, tak jako to vlastně bylo zaplacený za ten víkend. Oni s tím jsou srozuměni už vlastně od soboty, takže během víkendu jsme určili to, že to bude ta šestá hodina, že od tý šestý hodiny tady budou moct zůstat.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
A přímo v kempu Pražačka máme právě teď reportérka Zbyňka Zikmunda. Dobrý večer, Zbyňku.

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Pěkný večer.

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Zbyňku, už začala provozovatelka kempu vybírat od Romů poplatek za pobyt a objevily se případně nějaké problémy?

Zbyněk ZIKMUND, redaktor:
Tak v těchto chvílích provozovatelka kempu Zita Strnadová začala vybírat kempovné, které dělá 150 korun na osobu a 130 korun za auto. Romům se to ale moc nezdálo, ještě před chvílí se tady horečně vyjednávalo, přišel sem dokonce i zástupce radnice, z radnice Prahy 3. Romům se nelíbilo, kolik mají platit. Provozovatelka Zita Strnadová ale jasně řekla, že pokud Romové nezaplatí, tak je tady v kempu dál nenechá. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Energetici na východě Čech sčítají škody po čtvrtečních bouřkách

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Energetici na východě Čech sčítají škody po čtvrtečních bouřkách. Na řadě míst zůstaly poničené stožáry i vedení a na Semilsku a Jičínsku se nadále pracuje na odstraňování poruch.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Energetici stále evidují na 40 poruch na vedeních nízkého napětí, a to právě na Semilsku a Jičínsku. Podle předpokladů by se mělo podařit vše opravit v průběhu dnešní noci.

Šárka BERÁNKOVÁ, regionální mluvčí společnosti ČEZ:
Nicméně tam je trošku problém, protože některé poruchy na vedeních nízkého napětí nám lidé stále nahlašují, takže to číslo kolísá.

Martin PAŘÍZEK, redaktor:
Říká regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková. Škody v celé republice po čtvrtečních bouřkách podle prvních odhadů dosáhnou na majetku energetiků 30 až 40 milionů korun. Martin Pařízek, Radiožurnál, východní Čechy.

Česko má ve sporu s Kanadou ohledně víz podporu Evropské unie

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Česko má ve sporu s Kanadou ohledně víz podporu Evropské unie, takový je podle českých zástupců výsledek dnešního jednání unijních ministrů zahraničí.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Šéf české diplomacie Jan Kohout svým kolegům představil český názor na spor s Kanadou. Zdůraznil, že Praha požaduje především co nejrychlejší zrušení vízové povinnosti. To, zda Unie zavede víza vůči Kanadě, podle něj není rozhodující.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
My nechceme tu situaci řešit konfliktem a my nechceme z této otázky udělat krizi ve vzájemných vztazích.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Podporu Praze na otázku Českého rozhlasu zdůraznil i italský ministr zahraničí Franco Frattini. Podle něj teď bude Evropská komise a švédské předsednictví Unie tlačit na Kanadu, aby víza zrušila. Frattini uvedl, že s tímhle postojem souhlasí všechny země "27". Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Prasečí chřipka začala zabíjet v Izraeli a Saúdské Arábii

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Izrael a Saúdská Arábie se zařadily k zemím, kde takzvaná prasečí chřipka začala zabíjet. Po Egyptu jde o další 2 blízkovýchodní země, kde se celosvětová pandemie dostala do tohoto stádia. Muslimské státy teď mimo jiné zvažují, že výrazně omezí náboženské pouti do Mekky, odkud by se virus mohl rozšířit ještě výrazněji.

Břetislav TUREČEK, redaktor:
30letý saúdský Arab se dostal do nemocnice minulou středu a i když mu prý podávali antibiotika a Tamiflu, v sobotu zemřel. V celé Saúdské Arábie je přitom více než 300 lidí prokazatelně nakažených prasečí chřipkou. Izrael hlásí 1100 lidí s tímto virem, v těle ho měl i 35letý muž, který zemřel v sobotu v přímořském letovisku Eilat na jihu země. Do nemocnice se původně dostal s podezřením na zápal plic. Pozůstalí si teď na lékaře stěžují. Možností, že muž trpí prasečí chřipkou, se prý nemocnice začala zabývat až po jeho smrti. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

V Česku přibylo dalších 20 nových případů prasečí chřipky

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
A dalších 20 nových případů prasečí chřipky přibylo během víkendu v Česku. Jde zatím o největší jednorázové zvýšení počtu nakažených u nás. Celkem je u nás už 63 potvrzených případů. Nákazy potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu. Zatím nejsou zprávy o závažnějších potížích pacientů. Naprostá většina z nich je v domácí izolaci a zotavuje se bez léčby antivirotiky.

Unikátní varhany zazní večer na festivalu Tóny chodovské tvrze

Hana ALBERTOVÁ, moderátorka:
Unikátní varhany zazní večer na festivalu Tóny chodovské tvrze na pražském Jižním Městě. Po třídenní přestávce pokračuje přehlídka od 20 hodin koncertem Varhany a trubka. Podle spoluzakladatele festivalu a houslisty Jaroslava Svěceného dovezou pořadatelé na chodovskou tvrz speciální varhanní pozitiv, což je přenosný barokní hudební nástroj.

Jaroslav SVĚCENÝ, spoluzakladatel festivalu, houslista:
Dřív se to převáželo a instalovalo v kostelích a dnes vlastně máme tu možnost, že venku na nádvoří, říkám, pokud nám bude přát počasí, varhanní pozitiv zazní. My už to máme odzkoušené, zní tam nádherně tenhle ten nástroj a vlastně Josef Popelka, profesor Josef Popelka bude tyhle ty varhany obsluhovat. Na trubku bude hrát jeden z našich nejlepších současných trumpetistů, pan Vladimír Rejlek, jinak je to sólo trumpetista orchestru Národního divadla, a tam zazní hudba autorů 18. a 19. století.

autoři: haa , ves
Spustit audio

Více z pořadu