Ozvěny dne 21. 6. 2001

21. červen 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 21. června 2001 18 hodin.

Pohřešování pětileté holčičky

Už 28 hodin pátrá bezmála 400 policistů včetně speciálně vycvičených psů a vrtulníku s termovizí po pětileté Terezce Čermákové. Ta se ztratila včera krátce po poledni na dětském hřišti na sídlišti v Kladně, Kročehlavech. Přes masivní nasazení techniky i specialistů je však pátrání stále bezvýsledné. Policejní akci celý den sleduje spolupracovník Radiožurnálu Ladislav Pavlík.

Do akce se zapojily policejní posily z Mělnicka, Nymburska a Veltrus, aby tak provedly jedno z nejnáročnějších pátrání v historii města. Přesto se však nepodařilo nalézt jedinou stopu a policisté ani nehovoří o vyšetřovacích verzích případu. V úvahu podle kriminalistů pouze vzhledem k majetkovým poměrům rodiny, nepřipadá únos motivovaný vydíráním. Jak ke zmizení metr vysoké blonďaté Terezky došlo, nedokázala vysvětlit ani její matka Helena Čermáková.

Helena Čermáková: Seděla jsem na lavičce a pak už tam nebyla.

Po prověření všech příbuzných a známých, prohledání sklepů, okolí bydliště i vzdálených lesů na okraji Kladna, se proto policisté dnes odpoledne rozhodli i k prohledání rybníků, vodních nádrží a studní. Jak před chvílí potvrdila mluvčí kladenských policistů, i tento pokus skončil neúspěchem. I nadále proto vyšetřovatelé vyzývají širokou veřejnost, aby podala jakékoliv informace o pětileté Terezce Čermákové, která měla včera po poledni na sobě tričko s Mickey Mousem, fialové šusťáky a botičky s kytičkami. Současně pokračuje rozsáhlé pátrání, které může trvat i několik dní.

V případě, že se vám dítě nevrátí třeba ze školy domů, zmizí z hřiště, odejde za kamarádem, máte podezření, že ho někdo unesl, neměli byste ztratit hlavu, ale kontaktovat policii. Tisková mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková tvrdí, že záleží především na rodičích, jak své dítě poučí o tom, kam a s kým chodit může, nebo ne.

Eva Miklíková, mluvčí pražské policejní správy: Vždy je dobré jednat pokud možno dle momentální situace. To znamená, když se jedná například o menší dítě, se kterým jsou rodiče třeba někde na procházce a ono se ztratí, neměli by zaváhat ani na vteřinu. Pokud jej nenaleznou bezprostředně poté někde v okolí, měli by případ ihned ohlásit na nejbližší policejní služebně, nebo přímo na lince tísňového volání 158. Pokud jsou rodiče například v práci a mají děti školou povinné, měli by mít samozřejmě přehled o tom, kde se jejich ratolest bude pohybovat. Pokud by se dítě do stanovené doby nevrátilo domů, je dobré obvolat nejprve jeho kamarády, nebo místa, kde by mohlo být. Pokud neuspějí, nezbývá než se obrátit na policii a postupovat stejně jako v prvním případě.

Obvinění sedmi soudců z Ústí nad Labem

Vrchní soud v Praze uzavřel kauzu sedmi kárně obviněných soudců z Ústí nad Labem. Šest z nich dostalo důtku a jedna soudkyně byla viny zproštěna. Před kárný senát se soudci dostali po prověrkách, které nařídil bývalý ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Kontrola prokázala, že soudci zanedbávali některé kauzy. Pokračuje Helena Šulcová.

Kárný senát Vrchního soudu ministerskou kontrolu na krajském soudě ostře kritizoval. Zpráva o této kontrole prý obsahuje velké množství nesrovnalostí a nepřesností. Přesto ale dostalo šest soudců důtku.

Karel Šemík, soudce: Je to svým způsobem alibistické rozhodnutí.

Říkal jeden z potrestaných soudců Karel Šemík. Jeho kolega František Hondl zdůrazňuje, že samotná důtka mu nevadí, ale.

František Hondl, soudce: Tady jde o to, že tam je vina. Tam nejde o trest, tam jde o princip.

Náměstek ministra spravedlnosti Alois Cihlář nechce hodnotit, jestli byli soudci dostatečně potrestaní. Nicméně podotýká.

Alois Cihlář, náměstek ministra spravedlnosti: Kárné opatření ve formě důtky je nejslabší kárné opatření z celé škály těchto opatření.

Soudcům hrozil například také peněžitý trest, nebo dokonce odvolání z funkce. Soudci považují celou kauzu za velkou křivdu. Bránili se tím, že jich je málo a soud je špatně vybaven.

František Hondl, soudce: Je nás málo. Práce je hodně.

Říká ústecký soudce František Hondl. Jeho kolegyně Kateřina Zítková, kterou soud nakonec viny zprostil, také kritizuje pracovní podmínky.

Kateřina Zítková, soudkyně: Jsme dva v kanceláři. Spisy máme na zemi. Přijeďte se podívat.

Náměstek ministra spravedlnosti Alois Cihlář si ale nemyslí, že toto jsou důvody k protahování trestních kauz.

Alois Cihlář, náměstek ministra spravedlnosti: Přece jenom nelze rezignovat, byť na část své vlastní agendy.

Předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek se bojí dopadu tohoto rozhodnutí.

Milan Kohoutek, předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem: Protože za těchto podmínek asi další lidi těžko budeme získávat.

Soudci, kteří dostali důtku, se odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud.

Problémy ředitele BIS

Ředitel BIS Jiří Růžek má vážné problémy. Poslanecká komise pro kontrolu Bezpečnostní a informační služby ho dnes vyslýchala kvůli dvěma aférám, týkajícím se právě civilní kontrarozvědky. Více náš parlamentní zpravodaj Vladimír Hrubý.

Za zavřenými dveřmi prozradil Jiří Růžek poslancům informace o činnosti BIS vůči Národnímu bezpečnostnímu úřadu. Ten má na starosti bezpečnostní prověrky. A podle zpráv tisku mohla mít BIS v bezpečnostním úřadu svého agenta, který pro ni vynášel tajné informace. Poslanecká komise se navíc věnovala také kauze údajného Růžkova lhaní policii. Opět podle tisku chtěl Růžek tímto způsobem před šesti roky pomoci svému opilému kamarádovi, který údajně rovněž působil v tajných službách. To, že tehdy Růžek nemluvil pravdu, vyplývá z průběhu soudu s novinářem Tomášem Smrčkem, který na Růžkovo počínání poukázal. Jednání se sněmovní komisí dnes šéf BIS Jiří Růžek ale odmítl komentovat.

Jiří Růžek, ředitel BIS: Celé jednání bylo vedeno v režimu přísně tajném. Myslím, že jsem odpověděl uspokojivě na všechny otázky, které mně členové komise položili.

Komise však uspokojena nebyla. Její předseda Jan Klas z ODS ale také odmítl cokoli prozradit.

Jan Klas, poslanec za ODS: Situace je skutečně velice vážná. Stálá komise dostala informace v režimu utajení PT od pana ředitele Růžka, proto nemůžeme nic zatím sdělit. Budeme muset předvolávat další lidi ke kauzám, které jsme projednávali, a budeme jednat dál v této věci.

Komise se má co nejdříve opět sejít. Koho chce předvolat, to však poslanci neprozradili.

Nemoc šílených krav v ČR

Nemoc šílených krav se do republiky mohla dostat mléčnou náhražkou pro telata. Naši zemědělci ji dovážejí z Německa, Francie a Británie. Testy v düsseldorfské laboratoři prokázaly, že priony nebyly vždy v náhražkách mléka zničeny a přestály zpracování kafilerních tuků. Toto podezření dnes potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy: Toto vyšetření v Německu vnímáme jako vážné, ale nicméně ani na základě tohoto zjištění nemůžeme stoprocentně potvrdit, že kráva byla nakažena tímto způsobem. Kdyby to byla taková masivní možnost, určitě by onemocnělo více zvířat. Mléčná krmná náhražka je vlastně sušené mléko pro telata, které nahrazuje mateřské mléko. A dříve se tam nahrazoval mléčný tuk tukem kafilerním, protože byl levnější. Prakticky to není dneska už možné.

Česká pojišťovna vyplatí Zemědělskému družstvu Dušejov 3 miliony a 400 tisíc korun jako náhradu za 134 dojnic. Ty byly utraceny na základě rozhodnutí Ministerstva zemědělství kvůli výskytu nemoci šílených krav. Peníze, které poslouží k obnově stáda, poukáže pojišťovna zítra.

Stíhání Romana Zubíka

Majiteli vsetínského hokejového klubu Romanu Zubíkovi hrozí další stíhání. Zubík figuruje v podezření z podvodů za téměř půl miliardy korun. V současné době je obviněn z podvodů za dalších více než 120 milionů. Podle ostravského státního zástupce Rostislava Bajgera se toto činu Zubík dopustil jako předseda představenstva SEZOOZ Group.

Rostislav Bajger, státní zástupce: Trestná činnost obviněného měla spočívat v tom, že pod nepravdivou záminkou dodání 30 tisíc tun ropy vylákal od společnosti PARAMO částku 129 milionů korun.

Roman Zubík je ve vazbě a dosud vypovídal pouze k prvním obviněním. Česká a slovenská kriminální policie navíc prověřuje, zda se nepodílel na vraždě bývalého slovenského ministra Jána Duckého.

Nedělní blokády hranic nebyly povoleny

Rakouské úřady nepovolily nedělní blokády českých hranic, které chtěli zorganizovat odpůrci Temelína. Jak ale dodává vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, rakouské Ministerstvo životního prostředí předalo české vládě kritické stanovisko k jihočeské jaderné elektrárně.

Přesto, že původně chtěli odpůrci atomu i přes zákaz plně zablokovat dva hraniční přechody, zvolili teď formu kompromisu. Jak sdělil Českému rozhlasu mluvčí hornorakouské platformy Josef Pühringer, svůj protest ve formě totální blokády přesunou na vozovku B310, tedy spojení mezi městy Freistadt a Wullowitz. Demonstrace by měla končit na úseku vzdáleném 500 metrů od hraničního přechodu. To situaci podstatně mění. Pomocí objížďky bude hraniční přechod Wullowitz, Dolní Dvořiště průjezdný. O druhém, Weigetschlag, Studánky se ještě rozhodne. Odpůrci atomu by demonstraci podle Josefa Pühringera zrušili pouze v případě, že by česká strana, nebo ministr Molterer odvolal veřejné slyšení k Temelínu, nebo ho změnil na setkání expertů.

Jednání o situaci v Makedonii

O napjaté situaci v Makedonii jedná ve Spojených státech generální tajemník NATO George Robertson. K nasazení amerických vojáků do případné mírové operace Severoatlantické aliance v této balkánské zemi, se ale Washington staví váhavě. Telefonuje naše zpravodajka v Severní Americe Olga Krupauerová.

Spojené státy si hodlají v případné misi NATO v Makedonii zachovat nízký profil. Podle dnešního listu The New York Times Spojené státy zvažují účast v operaci, ve které by zajišťovaly především transport a výzvědné služby. Americké jednotky se ale s největší pravděpodobností nebudou podílet přímo na demobilizaci albánských povstalců. Generální tajemník NATO George Robertson se dnes sejde se členy amerického Kongresu a americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem. Robertson tady ve Washingtonu zdůraznil, že vojáci NATO půjdou do Makedonie pouze za předpokladu, že makedonská vláda a albánští rebelové uzavřou příměří a politickou dohodu. V žádném případě nepůjde o ozbrojenou intervenci, zdůraznil Robertson.

Účast ČR v misi v Makedonii zvyšuje prestiž naší země v NATO i v mezinárodním společenství. Řekl to dnes v Praze prezident Václav Havel na adresu včerejšího rozhodnutí vlády podpořit Severoatlantickou alianci v Makedonii vysláním jedné roty.

Václav Havel, prezident ČR: To ohromně posiluje autoritu té země a leccos se jí promine, když je vidět, že opravdu pochopila tu spoluodpovědnost, kterou má ať už jako člen aliance, ale i jako člen mezinárodního společenství, a tu ochotu angažovat se tam, kde to je zapotřebí i v zájmu míru.

Začátek astronomického léta

Dnes dopoledne vstoupilo slunce do znamení Raka. Začalo tak astronomické léto. Jeho příchod vítalo v Anglii u starobylého kamenného útvaru v Stonehenge na 10 tisíc lidí. Více spolupracovník Radiožurnálu na britských ostrovech Milan Kocourek.

Ve 4 hodiny a 55 minut sledovalo východ slunce na pláni 10 tisíc zájemců. Kameny ve Stonehenge obklopili Druidové, tanečníci a pojídači ohňů. Zatímco nad nimi přelétali nadšenci na Rogallových křídlech. Oslava se obešla bez incidentů. Znalci říkají, že u těchto útvarů konali původní obyvatelé Británie oslavy letního slunovratu až do 11. století, kdy král Knut zakázal vzývání slunce a hvězd. Kameny pocházejí z doby mezi 3000 až 1600 let před Kristem.

Zatmění slunce v Africe

Na Afriku dnes padly stíny. Jih kontinentu zažil první úplné zatmění slunce v tomto miléniu. Jako první se do šera ponořila Angola, poté Zambie, Zimbabwe, Malawi, Mosambik a Madagaskar. Tisíce Afričanů a stovky turistů z celého světa upíraly oči k obloze a sledovaly, jak na náhlé potemnění zareagují divoká africká zvířata a ptáci. V Zambii vyhlásila vláda kvůli zatmění slunce státní svátek. A nejlepší hotely v hlavním městě Lusace zaplavili turisté z celého světa.

Následky sovětské okupace v ČR

Následky sovětské okupace jsou v ČR stále znát. Dnes je to přesně 10 let co odešel poslední ruský voják. S naší nedávnou minulostí se ale stoprocentně neumíme vyrovnat. Téma pro Dušana Valentu.

Za rychlý odchod okupantů vděčíme Michaelu Kocábovi, který se účastnil všech klíčových jednání. Partnerem mu byl generál Eduard Vorobjov. Před deseti lety se s námi takto rozloučil.

Eduard Vorobjov, generál: Samozřejmě pro mě osobně a tím spíš pro moje podřízené bylo naprostým překvapením, když jsme se z obránců socializmu v prvních řadách najednou stali okupanty, když budu věci nazývat pravým jménem.

Okupace trvala skoro 23 let a ovlivnila životy všech Čechů. Řada z nich dokonce emigrovala. Podle prezidenta Václava Havla Sověti přinesli morální devastaci.

Václav Havel, prezident ČR: Ta jejich přítomnost strašně poznamenala tu dobu. To je rovněž velký rozdíl mezi námi a některými ostatními postkomunistickými zeměmi, že neprožily tuto tvrdou okupaci.

Následky okupace jsou pořád znát. Vidět je hlavně poničená příroda a zdevastované domy. Nejhorší je to na Olomoucku v Libavé. Oblast nyní spravuje česká armáda.

Voják: Ti samí vojáci to berou jako přestupní stanici. To znamená, že jsou sice převelení na Libavou, ale nechtějí tam mít rodiny, nechtějí tam mít děti. Když mohou, tak samozřejmě jedou dál.

Jsou ale místa, kde se následky sovětské okupace daří likvidovat. Příkladem může být Frenštát pod Radhoštěm nebo Milovice. Na obnově se tam podílejí všichni. Místní úřady, podnikatelé, stát.

Mezinárodní festival Smetanova Litomyšl

Koncertem hudby pro velký barokní orchestr dnes začíná 43. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Další informace o tomto netradičním zahájení akce od Jaroslava Zváry.

Zahajovací tóny Smetanovy Litomyšle budou znít na Smetanově náměstí, až ve 22 hodin zvedne poprvé aktovku dirigent Jiří Stárek. Spojené orchestry Janáčkovy filharmonie Ostrava, Litomyšlského symfonického orchestru, Dechové harmonie Janáčkovy konzervatoře Ostrava a Moravského dechového orchestru provedou barokní skladby Marka Carpentiera, Georga Friedricha Händela či Pavla Josefa Vejvanovského. Pořadatelé volili toto netradiční zahájení i proto, že 21. červen je mezinárodním dnem hudby a že pozdní noční hodina dá naplno vyznít akustice náměstí.

Operace medvěda v Chomutově

Veterináři dnes zdárně odoperovali otevřenou zlomeninu medvěda z podkrušnohorského zooparku v Chomutově. Medvěd Michal se zranil včera vpodvečer, když pod ním ve výběhu praskla větev stromu. Podrobnosti připojuje Jarmila Kubíková z Českého rozhlasu Ústí nad Labem.

Operace se podařila a medvěd Michal se z narkózy v pořádku probral. Z narkózy měli totiž zvěrolékaři provádějící operaci největší obavy, protože se už několikrát stalo, že uspaný medvěd se už neprobudil. Medvěd Michal je jedním ze dvou týraných medvědů, kteří byli do Chomutova před 4 roky přivezeni z Mělníka. Při pádu ze stromu upadl na zadek, ale přisedl si pravou zadní nohu a na té měl otevřenou zlomeninu. Noha musela být sešroubována a léčba bude trvat několik týdnů. Jak mi potvrdil i ředitel zooparku Přemysl Rabas, v přírodě by medvěd s otevřenou zlomeninou nepřežil.

Situace na pražské burze

Pražská burza zažila klidný a mírně optimistický den. Cenných papírů se prodalo a nakoupilo asi za 12 milionů dolarů. To znamená, za necelou půl miliardu korun. Zprávy z burzy pro Radiožurnál shrnul makléř společnosti Wood& Company Jan Pavlík.

Jan Pavlík, makléř společnosti Wood& Company: Čtvrteční obchodní seance byla vlastně ve znamení obchodování s akciemi Komerční banky, které po negativních zprávách ze včerejšího tisku včera prudce oslabily, dneska vrátily se na své původní hodnoty a posílily o více, jak 2 % na hranici 1100 korun. Co se týče ostatních titulů, vesměs mírně posílily. Za zmínku stojí vysoký objem zobchodovaných akcií u společnosti ČEZ, který přesáhl 1 milion kusů.

Zítra je poslední den, kdy se Český Telecom obchoduje s nárokem na loňskou dividendu. To znamená, že kdo ještě zítra nakoupí jeho akcie, získá příští pátek nárok na výplatu dividendy 7 korun a 50 haléřů za kus. Hodnota české koruny vůči hlavním světovým měnám se téměř nemění. Americký dolar je za 40 korun, euro pořídíte asi za 34 koruny.

Aféry kolem BIS

Situace je velice vážná. Tak hodnotili dnes poslanci poslední aféry kolem BIS a jejího šéfa Jiřího Růžka. Jak už víte, po dnešním jednání parlamentní komise pro kontrolu BIS ale odmítli její členové o tom, co dnes od Růžka slyšeli, cokoliv říct. Měl by Růžek odejít, nebo ne? I na to se teď bude ptát Pavla Kvapilová Jaroslava Spurného z týdeníku Respekt.

Pane Spurný, dobrý večer.

Jaroslav Spurný, týdeník Respekt: Dobrý večer.

Připomeňme, že ve hře jsou tedy dvě věci. První aféra se točí kolem toho, že BIS údajně nasadila agenta do Národního bezpečnostního úřadu a tím se mohla dostat k mnoha delikátním informacím. A průšvih číslo dvě. Tam jde o tom, že Růžek měl lhát policii, aby zachránil svého opilého kamaráda, zaměstnance rozvědky Petra Vágnera, který jezdil po Praze autem a měl v krvi 1,7 promile alkoholu. Dá se říct podle vás co je horší?

Jaroslav Spurný, týdeník Respekt: No, samozřejmě těžko rozlišovat. Na tu první věc bych řekl asi tolik. Národní bezpečnostní úřad a jeho prověrky, jeho bezpečnostní prověrky nejsou tak zcela čitelné a průhledné. A vím, že třeba spojencům v alianci se tyto prověrky nelíbí. Takže je vcelku logické, že BIS tam nasadila svého člověka. Ale řekl bych, že to je jakási zpravodajská záležitost, která se normálního smrtelníka až tak moc netýká. Kdežto ta druhá záležitost, to, že pan Růžek lhal, někoho kryl jako šéf služby, tak to se týká normálního smrtelníka proto, že je zřejmé, že služba byla zneužita, že bylo zneužito postavení pana Růžka.

Takže se věnujme té, řekněme, opilecké aféře. Ona se odehrála už dávno. Bylo to v lednu 1995, jestli se nepletu. Od té doby se podařilo panu Růžkovi nějak to ututlat. Teď je stále šéfem BIS. Kdo měl největší zásluhu na tom, že se podařilo zahrát to do autu?

Jaroslav Spurný, týdeník Respekt: Absolutně anonym, který přišel samozřejmě, jak v Česku bývá zvykem. Já si myslím, že největší zásluhu měli vyšetřovatelé, kteří se případem zabývali v roce 1998. Především pan Štabrňák, který opravdu pana Růžka obvinil a vedl ten případ až k podání žaloby. Tehdy v roce 1998 to bylo ovšem na žádost státního zástupce a řady dalších lidí zastaveno. Já se obávám, že tam hrála roli jakási vyšší moc. A za druhé samozřejmě paní soudkyně Šindelářová, která teď soudila shodou okolností jiný případ pana Smrčka, a která se nebála pana Růžka a další šéfy zpravodajských služeb předvolat a dostat z nich pravdu.

Poslanci byli po té dnešní schůzi samozřejmě velice tajemní. Řekli, že po dlouhých měsících ti byla velmi vážná debata. Může mít i třeba to jejich jednání, nebo to, že se o tom vůbec mluví, nějaký dopad? Třeba ten, že by pan Růžek skončil ve funkci, když jste říkal, že je to nepřípustné to, co udělal?

Jaroslav Spurný, týdeník Respekt: Já se obávám, že to jiný výsledek mít nemůže. Samozřejmě poslanci, je to zvláštní, se nemůžou dostat k výsledkům výpovědi pana Růžka před soudem, protože ta výpověď byla tajná. Je to absurdní. Já si myslím, že v okamžiku, kdy to bude jasný, tak budou požadovat odstoupení pana Růžka. A já si myslím, že pan Růžek pokud je trochu slušný člověk, že by měl sám odstoupit, protože člověk, který sám před soudem přizná, že lhal, tak nemůže být šéfem tajné služby.

Říká Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt. Děkuji za rozhovor. Na slyšenou.

Jaroslav Spurný, týdeník Respekt: Na slyšenou.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , ezi
Spustit audio

Více z pořadu