Otevřené automyčky, inteligentní karanténa. Jak se mění mimořádná opatření vlády proti šíření koronaviru?

Zámečnictví, opravny domácích spotřebičů nebo myčky aut mohou mít od pátečních šesti hodin ráno znovu otevřeno. Ministerstvo zdravotnictví upravilo mimořádná opatření proti šíření koronaviru a dalším obchodům udělilo výjimky.

Otevřeno můžou mít i některé hotely a penziony. „Mohou ubytovat všechny osoby, které budou požadovat ubytování za účelem výkonu povolání, podnikatelské nebo obdobné činnosti, případně cizincům do doby opuštění území České republiky nebo cizincům s pracovním povolením na území České republiky,“ řekl po jednání vlády vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček.

Čtěte také

Otevřeno i nadále mají lékárny, drogerie a prodejny potravin. Na ty se zákaz nevztahoval už od začátku. Od 27. března ale nově musí prodejny potravin svým zákazníkům bezplatně poskytnout jednorázové rukavice nebo jinou ochranu na ruce. Cílem je zabránit dalšímu šíření nákazy koronaviru. 

„Zkrátka, aby člověk měl něco na ruce jako ochranu. Nemusí být rukavice, stačí běžný mikrotenový sáček, které nejsou myslím zásadně nedostupné,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Rukavice by měly být hned u vchodu do prodejny.

Inteligentní karanténa má lépe zabránit šíření viru

V pondělí 30. března začnou hygienici testovat takzvanou inteligentní karanténu. Podle dat z mobilního telefonu a z platební karty zjistí, kde se potenciálně nakažený pohyboval v posledních pěti dnech. Při pohovoru s hygienikem si pak dotyčný pokusí vzpomenout, koho za poslední dny potkal, a hygienici tyto lidi otestují. 

Čtěte také

Systém začne fungovat nejdřív v Jihomoravském kraji, řekl předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. „Zvolili jsme region, kde je určité procento nakažených, aby jich nebylo málo. Na druhou stranu jsme nechtěli region, kde se například nachází Litovel, protože je to trochu atypické prostředí,“ vysvětlil.

Po Velikonocích by měla inteligentní karanténa začít fungovat v celém Česku.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související