Ondřej Jonáš: Fascinuje mě, že si je někdo schopný stěžovat na 30korunový poplatek u lékaře

11. říjen 2013

Rozpočtová krize zastavila ve Spojených státech řadu institucí. Proč se však Američané nemusejí bát o budoucnost? A jak se v USA rozjíždí reforma zdravotnictví? Také na to se moderátorka Lucie Výborná ptala v pátek dopoledne investičního bankéře Ondřeje Jonáše.

Spojené státy jsou v rozpočtovém provizoriu. Co se stane, pokud se politici nedohodnou na rozpočtu? „Nedramatizoval bych to,“ říká rezolutně Ondřej Jonáš, podle něhož si 300 miliónů Američanů ani nevšimlo, že se něco stalo.

Politika ve Spojených státech je spojená s dělbou moci. „Američané mají demokratického prezidenta a v Kongresu je majorita republikánů,“ vysvětluje původ sporu. Systém je tedy nastavený tak, že ani jedna strana nemůže zvítězit. „Jsou nuceni dosáhnout kompromisu,“ říká k tomu Ondřej Jonáš.

Čtěte také

Problém nastal v případě zdravotního pojištění, které by podle takzvaného ObamaCare mělo být povinné. „Ve Spojených státech máte na jedné straně vynikající péči, ale je tu i segment lidí, kteří nemají zdravotní pojištění. A právě ObamaCare tento problém řeší,“ popisuje Ondřej Jonáš.

Investiční bankéř Ondřej Jonáš odpovídal na otázky Lucie Výborné

Proč v této souvislosti kritizuje neodpovědnost některých lidí? Z jakého důvodu považuje zdravotní pojištění spíš za předplacení zdravotní péče? A proč tvrdí, že solidarita by měla mít své meze? I to si můžete poslechnout při poslechu audio záznamu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.