Odstranění sochy Koněva? Bezvýznamní politici se chtějí zviditelnit, reakce Ruska je přemrštěná, soudí prezident

Evropa si připomíná 75 let od konce války. Slavit by se mělo i v Rusku, byť později, než se původně předpokládalo. Odložených oslav konce války se v Moskvě zúčastní i český prezident Miloš Zeman. „Půjde o setkání za účasti šesti až osmi osob, a to někdy v září,“ shrnuje prezident republiky v rozhovoru s Janem Pokorným.

Rusko-české vztahy procházejí turbulentním obdobím. V nedávné době například vzbudilo poprask odstranění sochy maršála Koněva v Praze 6. V Rusku totiž existuje zákon, podle nějž nyní Rusko hodlá stíhat české politiky.

„Pokud nevyjedou do Ruska, nic se jim nestane,“ domnívá se Miloš Zeman. „Ruskou reakci pokládám za přemrštěnou, ale je to reakce na hloupost, kterou udělali naši jinak bezvýznamní politici. Když je politik bezvýznamný, snaží se něčím upoutat – tím, že má sexuální skandál, že si nakrade peníze, nebo se zviditelní tímto způsobem.“

Prezident Miloš Zeman v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Zpovídal jej Jan Pokorný.

Starosta Prahy 6, pražský primátor a starosta Řeporyjí jsou nyní pod policejní ochranou. „Je otázka, zda to není součást jejich zviditelňování. Přečetl jsem si článek v bakalovském Respektu a pobavilo mě, že údajný ruský agent měl přijet s ricinem. Mé malé znalosti chemie říkají, že ricin je projímadlo,“ soudí Miloš Zeman.

Žádné informace o tom, proč Ondřej Kolář, Zdeněk Hřib a Pavel Novotný získali policejní ochranu, prý nemá ani ze svodek tajných služeb. „Ze tří tajných služeb, které máme a z nichž dvě jsou podle mě naprosto zbytečné, nejvíc věřím vojenskému zpravodajství. Tam žádná taková informace nebyla.“

Jak dlouho zůstanou zavřené hranice? Stane se někdy Rusko členem EU? A co říká na úvahy o tom, že nový koronavirus vznikl v Rusku? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související