Oběd vrcholných ústavních činitelů

4. leden 2010
Ozvěny dne

Zatímco loni přitahovalo pozornost médií, kdo se dostaví s premiérem do Lán na novoroční oběd, zda-li jeho manželka, či partnerka, letos rodinné vztahy tradiční akci nezastiňovaly. Premiér Jan Fischer je po této stránce v pořádku, sám prezident Václav Klaus si ale všiml jiné anomálie.

Mluvilo se o termínu voleb, přičemž premiér sám v nich nekandiduje a není ani členem žádné z kandidujících stran. Adepti na jeho nástupce, lídři hlavních politických stran, přijdou jindy. Není to sice poprvé za dvacet let, jak řekl prezident, expremiér z roku 2002 Miloš Zeman také v Lánech obědval a pak ve volbách nekandidoval, ale není to obvyklé.

Premiér Jan Fischer je v nezáviděníhodné roli vyjednavače, který nemá pro svou vládu zaručenou parlamentní podporu. Jeho vratká pozice se ukazuje každým dnem. Zvláště při jednání o rozpočtu to bylo znát, přesto ho za jeho působení prezident v novoroční projevu pochválil s tím, že jeho vládě se vede lépe, než se předpokládalo.

V současné době je jednodušší shodnout se na nutnosti nezvyšovat dluh státního rozpočtu a ještě to přitvrdit prezidentským příslibem nepodepsat žádný takový zákon. Na přehlasování prezidentova veta je třeba sta a jednoho poslance a bude nyní stále před volbami, takže to nemusí prezidentovi naplno vyjít.

Na každý pád, prezident Klaus s premiérem Fischerem jsou nyní nejpopulárnějšími českými politiky a naopak hlavní straničtí šéfové Topolánek s Paroubkem si v průzkumech nevedou nejlépe. Vidina vlády nestranických odborníků je proto stále živá.

Paradoxní je, že ji nyní chválí právě prezident Klaus, léta odpůrce této koncepce, a dokonce se jí snaží prodloužit působení, když v protikladu s přáním stran chce volby v nejzazším termínu.

Těžko říci, zda-li jde o zprávu dobrou, či špatnou, ale volby nakonec přece jen budou. A pak možná budeme moci srovnávat, jakou stopu v české politice opravdu zanechala nestranická vláda premiéra Fischera.

Spustit audio

Více z pořadu