O školném stále jen teoreticky

11. prosinec 2009
Radiofórum

Dvacet let po listopadu 1989, který navrátil normální poměry i do školství, se stále jen velmi opatrně přešlapuje kolem zavedení školného. Jak by také ne. Komu by se chtělo platit, když dosud to bylo více či méně zdarma? Kdyby se někdo ptal vysokoškolských studentů Sametové revoluce, zda-li stávkují také za zavedení školného, stěží by nalezl kladnou odpověď.

Také dnes by prý se zavedením školného podle průzkumu souhlasila jen třetina, a to zhruba do částky o něco vyšší než je tisícovka měsíčně, což je stále méně, než kolik mnozí studenti, mimo domov, musí dát třeba za bydlení. Ale teď je otázka, když si student připlatí, dostane zároveň vyšší kvalitu? Bude vzdělání na lepší úrovni, bude moci studovat více mladých lidí? Nebo se nezmění nic a školy si rozpustí své výdělky kdo ví na co?

Jistě, školství máme na vyspělou zemi, jakou chceme být, stále podfinancováno, i na platech učitelů. Ale každý obchodník, pokud chce něco zdražit, ví dobře, že lépe se to zákazníkovi bude snášet, když zaregistruje zlepšení.

Obávám se, že letití propagátoři školného si toto uvědomují málo. Spíše se zaměřují na ujišťování, že se vlastně nic moc nezmění, sociálně slabí dostanou půjčky a výpomoci a odklady a nikdo chytrý o svůj index nepřijde.

Je to střet dvou, zdánlivě rozdílných, aspektů. Na jedné straně je vzdělání soukromá věc, každý ho využije na trhu práce a bude se mít lépe. Tak proč by na měj měli platit všichni ostatní?

Jenže vzdělání je i věc veřejná, společnost musí mít zájem, aby její členové byli vzdělaní, investice do vzdělání je důležitější než kdejaká megalomanská stavba.

A Češi zájem o vzdělání mají, což je pozitivní, když samozřejmě odmyslíme špičkové politiky, rozšiřující si své vzdělání ve volném čase třeba někde v Plzni.

A jsme u toho, kauzy poslední doby nám kladou otázky, jaká je vlastně kvalita českého vysokého školství. Protože sypat peníze do děravého měšce je beznadějné.

Tyto otázky by měli současní studenti klást politikům při diskusi o zavádění školného, stejně jako, kde na něj vezmou peníze.

Spustit audio