Nový web o digitálním vysílání

12. leden 2004
on-line materiál

Český rozhlas spustil po krátkém zkušebním provozu web "Digital". Jeho posláním je všestranná podpora rozvoji digitálního rozhlasového a televizního vysílání bez ohledu na to, zda jde o veřejnoprávní nebo soukromá média. Český rozhlas tak dává zvláštní prostor pro novinky ze světa digitálních elektronických médií, legislativy, informace o programu, komentáře, ale i technickou poradnu a názory posluchačů.

Nový web "Digital" má adresu www.digitalnivysilani.cz nebo www.rozhlas.cz/digital. Na jeho bezprostřední přípravě se podílí ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo Online a Úsek techniky ČRo.

Web řídí vedoucí projektu digitálního vysílání ČRo Alexandr Pícha, za technickou sekci odpovídá vedoucí Oddělení nových technologií ČRo Ing. Pavel Balíček a odpovědnou redaktorkou je Markéta Kaclová. Tyto pracovníky můžete kontaktovat v případě dotazů nebo zájmu o spolupráci.

Hlavním přínosem zemského (terestriálního) i satelitního digitálního vysílání jsou nové možnosti programu a jeho multimedializace, vyšší technická kvalita zvuku, obrazu a příjmu, racionálnější využití kmitočtového spektra, menší náklady a energetické nároky na vysílání a tím i pozitivní ekologické dopady. Dočasnou nevýhodou je nutnost souběžného pozemního analogového a digitálního vysílání, dokud nebudou diváci a posluchači vybaveni dostatečným množstvím přijímačů pro digitální vysílání.

autor: psk
Spustit audio