Nový seriál představuje země EU

25. březen 2004
Pětadvacítka

Český rozhlas 1 - Radiožurnál připravil do vysílání nový velký seriál týkající se Evropské unie a vstupu nových členských zemí s názvem "Pětadvacítka". Seriál představí atraktivní formou krátkých reportáží 25 zemí, které budou od 1. května 2004 tvořit novou, rozšířenou Evropskou unii.

Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu i reportéři zahraniční redakce ČRo 1 - Radiožurnálu představí jednotlivé země, ukáží, co je v nich zajímavého, co o nich nevíme, ale i přiblíží problémy, které jednotlivé země trápily před vstupem do EU nebo které naopak vyvstaly či teprve vyvstanou po začlenění do evropských struktur.

Garantem projektu je vedoucí zahraniční redakce ČRo 1 - Radiožurnálu Jiří Hošek, který seriál charakterizuje takto: "Seznámíme vás s potížemi řeckých farmářů i s nároky slovenských Romů. Řeč bude o národních kuchyních, sportu i známých osobnostech. Dozvíte se, co vědí o Česku Finové a co na Češích vadí například Španělům a podobně."

Seriál má novou moderní hudební grafiku (znělku, předěly, podkresy, jingly...) vycházející z oficiální hymny Evropské unie - Ódy na radost. Pro účely seriálu ji pro ČRo 1 - Radiožurnál upravil hudební skladatel Libor Čapek.

V jednotlivých dílech seriálu zaznějí charakteristické písně z příslušné země. Cílem je představit posluchačům písně, které jsou pro země typické, i hity, které je proslavily v celé Evropě. Každé zemi bude věnována také soutěž "Máte na to", která začíná po zprávách, tedy v 10.10 hodin.

Jednotlivé státy budou v seriálu "Pětadvacítka" představeny v abecedním pořadí bez ohledu na to, zda již jsou členem EU nebo zda do ní teprve vstoupí. V pondělí 29. března tedy seriál začne Belgie, dále pak Dánsko, Estonsko, Finsko a tak dále až po Velkou Británii v pátek 30. dubna.

Seriál "Pětadvacítka", ČRo 1 - Radiožurnál, 29. března-30. dubna 2004, každý všední den od 9.30 hodin. Seriál bude vysílat i druhá nejposlouchanější regionální stanice ČRo Brno a také ČRo Olomouc a ČRo Hradec Králové.

Zvukové záznamy jednotlivých dílů (ovšem z důvodu autorských práv bez písní) si můžete poslechnout na internetové stránce věnované vstupu Česka do Evropské unie www.rozhlas.cz/evropskaunie.

autoři: jkr , psk
Spustit audio