Novinky v přijímacích zkouškách: Tři přihlášky, elektronické podání a povinná prioritizace škol. Co změny přinesou?

26. říjen 2023

Současné deváťáky by měly čekat přehlednější přijímací zkoušky, než jaké proběhly letos na jaře. Podle novely si žáci stanoví pořadí škol podle priority, kde by chtěli studovat nejvíc. Podat přihlášku by mělo jít kromě klasické papírové formy i elektronicky přes nový web. „Uchazeč dopředu řekne, které školy jsou pro něj důležité a v jakém pořadí – to omezí současné taktizování a zpřehlední celý systém,“ vysvětluje programový ředitel organizace EDUin Miroslav Hřebecký.

Myslíte, že novinky skutečně zabrání zmatkům, které uchazeči zažívali letos? 

Proti zmatkům by to pomoci mělo – digitalizace to zpřehlední a pro školy do jisté míry zjednoduší. Zároveň to uchazečům zmírní utrpení, délku nejistoty a psychický dopad na deváťáky i na rodiče.

Vysvětlete prosím, jak studentům může pomoct, že si budou smět podat přihlášky na více škol.

Není to jen o třech přihláškách, ale zároveň i o povinné prioritizaci, kdy si uchazeč dopředu jasně řekne, které školy jsou pro něj skutečně důležité a v jakém pořadí.

Čtěte také

Tento systém se bude snažit omezit současné taktizování, kdy chci na nějakou školu, ale tam se možná nedostanu, takže si raději napíšu něco jiného, tam jsem se také nedostal, takže vlastně vůbec nevím a ve druhém kole školy, kam jsem chtěl, už nejsou místa, i když bych se tam původně dostal, a tak dále. Tohle by se mělo zpřehlednit a jasně subjektivizovat. 

Oproti současnému systému se žák ale výsledky dozví ještě výrazně později. Nemělo by to s automatizovaným systémem být naopak rychlejší? 

To je způsobeno zejména tím, že do toho budeme zahrnovat ještě další věci, tedy případná školní kola přijímacích řízení. Škola by si ideálně mohla volit dodatečné zkoušení – a některé školy to už dělají, ať už formou testu nebo dodávání portfolií či osobních pohovorů. A to se zahrne do budoucna s tím, že to bude celé administrovat systém od CERMATu.

Celkově to tedy bude možná trvat déle, ale ta ostrá fáze, kdy jsou kostky vrženy a já ještě nevím, jak to dopadlo, se naopak zkrátí. 

Za poslední rok je to vůbec první velká změna systému přijímacích zkoušek. Je to podle vás dostačující? Jaké další proměny za EDUin navrhujete? 

Digitalizace musí být pouze první krok. Zatím se staráme jen o logistiku a vůbec se nedíváme na systém. Byť ministerstvo slibuje, že už vzniká pracovní skupina, která se snaží navrhnout celkové změny, musíme si položit otázku, na základě čeho a jak vlastně prověřujeme uchazeče.

Čtěte také

Za nás by jednoznačně měla zmizet povinná 60% váha jednotné přijímací zkoušky. Druhý krok je rozšířit paletu, z čeho všeho bude CERMAT nabízet testy. S tím, že by si z větší palety ředitelé škol mohli podle profilace vybírat jenom některé z testů.

A potom jsou tu i další nástroje, které by měly podle nás školy nad rámec jednotných přijímacích zkoušek nasazovat. Mnohem víc by měly ověřovat motivaci – ať už osobním pohovorem, portfolii nebo nějakými motivačními dopisy.

A pokud budeme snít hodně do budoucna, tak je otázka, jestli to musí zahrnovat pouze maturitní obory, jestli nemáme zahrnout všechny žáky, to jest i těch 30 %, kteří jdou na učiliště a kteří dnes zbytečně dostávají cejch a podle toho potom vypadají poměry v odborném vzdělávání.

autoři: Petr Král , mga
Spustit audio

Související