Nosit, nebo nenosit? Vědci dokázali, že roušky v boji proti covidu-19 opravdu pomáhají

12. leden 2021

Je nošení roušek skutečně tak důležité? V časopisu americké Akademie věd vyšel článek, podle kterého jsou roušky jedním z nejúčinnějších způsobů, jak bojovat s pandemií koronaviru. Na výzkumu se podílel i český vědec. 

„Text je podpůrným materiálem pro politiky, aby se nezdráhali zavést povinné nošení roušek,“ říká doktor Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd o článku, který začal vznikat už na přelomu března a dubna loňského roku. 

„Aby roušky v komunitní ochraně skutečně fungovaly, musí je nosit vysoké procento populace. Pak velmi účinně fungují. Když ale roušky nosí jen malé procento lidí, tak tolik nepomohou,“ dodává.

Všeobecné nošení textilních roušek na veřejnosti doporučoval už v roce 1910 Wu Lien Teh při epidemii mandžuského moru. Jeho doporučení se považuje za milník v systematickém boji proti šíření infekčních chorob. Textilní ochrana úst a nosu se ale používala už od 14. století, většinou šlo o ochranu z bavlny a hedvábí. Právě u těchto materiálů spolu s dalšími textiliemi jako šifon a flanel se nedávno zjistilo, že filtrují částice větší než 0,3 μm s účinností větší než 96 %. (zdroj: Akademie věd ČR)

Roušky mohou srazit číslo R pod 1

Tým pod vedením Jeremyho Howarda z americké University of San Francisko zkoumal třeba dopady opatření v jednotlivých zemích. Doktor Ždímal měl zase na starosti vyhodnocování účinnosti různých druhů roušek. Vědci mimo jiné zjistili, že při zavedení několika dalších základních opatření může nošení roušek snížit reprodukční číslo koronaviru pod hodnotu 1. 

Celý text vědeckého článku najdete na webu americké Akademie věd.

„Jde o kombinaci s dodržováním vzdáleností a také s běžnými hygienickými opatřeními. Přestože zatím nejsou jasné důkazy o přenosu tohoto onemocnění kontaktem přes povrchy,“ upřesňuje český vědec.

Uvnitř a na zastávkách

Doktor Ždímal se filtračním schopnostem různých materiálů věnuje dlouhodobě. Se svým týmem na Ústavu chemických procesů se od března podílel na testování účinnosti textilních roušek a respirátorů, a to včetně těch dovážených z Číny. Nošení ochranných pomůcek doporučuje především v uzavřených prostorech. „Uvnitř trávíme zpravidla víc času v kontaktu s jinými osobami,“ vysvětluje.

Čtěte také

To ale podle něj neznamená, že bychom nošení roušek třeba na ulici měli podceňovat. „Pravidlo povinných roušek na zastávkách je velmi důležité, protože tam lidé čekají dlouho a může tam být větší shluk lidí. Pokud jeden člověk vylučuje virus, mohou ostatní dostat poměrně vysokou dávku.“

Viru navíc výrazně vyhovuje chladné počasí. „Máme zdokumentované případy, kdy virus při teplotě 4 stupně přežil až 16 hodin. Laicky řečeno, v létě virus ve vzduchu ‚chcípne‘ velmi rychle, zatímco teď může ve vzduchu viset několik hodin,“ uzavírá doktor Ždímal.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související