Nežádoucí účinky očkování proti covidu-19? Drobné obtíže, které do pár hodin vymizí

4. únor 2021

Bolest hlavy, svalů, kloubů nebo zimnice – to jsou nejčastější nežádoucí účinky vakcíny proti koronaviru, které v některých případech eviduje Státní zdravotní ústav. Podobné potíže ale podle virologů provázejí i jiná očkování. Problémy nejčastěji odezní do několika hodin, jak Radiožurnálu potvrdila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Čtěte také

Státní ústav pro kontrolu léčiv ke 2. únoru eviduje 322 hlášení, která jsou podezřením na možné nežádoucí účinky po očkování vakcínou proti covidu-19. „Většina je očekávaná, lehčího charakteru, které v řádu hodin nebo několika málo dní vymizí. Pokud byla vážnější alergická reakce, tak spíše v řádu jednotek,“ upřesňuje Storová.

Pokud jde o dvoufázové očkování, je podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv zatím brzy vyvozovat závěry: „V tuto chvíli máme očkovaných druhou dávkou málo na to, aby se dalo říct, zda se potíže projevují spíše po první, nebo po druhé dávce. Na takové tvrzení nemáme dostatek dat.“

Některé mýty a hoaxy ohledně očkování proti covidu-19 vyvrací Ministerstvo zdravotnictví na svém webu nebo v krátkých videích svém YouTube kanálu.

Podrobné informace o jednotlivých vakcínách najdete třeba na webu Národního zdravotnického informačního portálu.

Vakcína pod dohledem

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu ujišťuje, že bezpečnost vakcín je kontinuálně sledována i po jejich registraci a uvedení na trh. Zdravotničtí pracovníci i farmaceutické firmy mají povinnost hlásit veškeré závažné nebo neočekávané nežádoucí účinky očkování, se kterými se v praxi setkají.

Hlásit podezření na případné nežádoucí účinky ale mohou i sami pacienti na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Hlášení se následně průběžně vyhodnocují na evropské úrovni.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související