Nejsme levná montovna. Česká výstava technologických inovací odstartovala v Berlíně a putuje po světě

7. květen 2018

Nová výstava Czech Innovation Expo se zaměřila na nejzásadnější objevy a inovace z Česka.

Na výstavě Czech Innovation Expo jsou jen dřevěné bedny a prázdné zdi. Zábava totiž začíná až teprve tehdy, když si vezmete do ruky tablet s nainstalovanou aplikací a díváte se na strohý prostor skrze něj. V prostorách berlínského Českého centra a ambasády se minulý týden konala dlouho očekávaná výstava českých inovací. Představila pod názvem Czech Innovation Festival a překypuje interakcemi a také nejzajímavějšími nápady českých firem za posledních pár let.

Czech Innovation Expo - Berlín 2018

Pomocí rozšířené reality jsem si tak například poprvé v životě prohlédla Baťův Zlín, nebo byla u toho, když Wichterle přišel na princip fungování kontaktních čoček.

Základní zpráva zní, že Češi umí špičkovou vědu

Jak vytvořit dobrou image českému národu? Co pivo, rohlíky nebo lípa?

CzechImage

Jak my Češi vnímáme sami sebe a jak nás vidí lidé zvenčí? Jakou image v současnosti máme? A co můžeme dělat proto, aby Česko, Češi i češství byly atraktivní „značkou“? I na to se ptá mezinárodní projekt CzechImage, se kterým ve výročním roce 2018 přicházejí Česká centra.

Během dvou dnů obě výstavy na jednom místě přilákaly na dvě stovky návštěvníků, kteří se zajímají o nové digitální technologie a firmy zabývající se aktuálními výsledky kreativního průmyslu. „Festival jsme připravovali s tím, že chceme v Německu představit svět českého výzkumu, vědy a firem a ukázat, že tyto obory dosahují vysoké mezinárodní úrovně. Vlastně jsme už na začátku přemýšleli, jak ten festival udělat tak, aby to fungovalo i pro širší veřejnost a aby si v Německu lidé z akce odnesli také základní zprávu, že Češi umí špičkovou vědu, že dělají projekty, které opravdu stojí za pozornost a nejsme to žádná, jak se říká, levná montovna,“ vysvětluje ředitel českého centra v Berlíně Tomáš Sacher, který stojí za vznikem Czech Innovation Festival v Berlíně.

Roboty vystřídala virtuální realita a tu zase umělá inteligence

Všechny ročníky akce si braly jako své ústřední téma aktuální technologickou revoluci, a snaží zachytit obrovskou změnu související s digitalizací a jejím masivním technologickým rozvojem. První ročník festivalu patřil robotice a robotizaci, druhý se věnoval boomu virtuální reality. A jak dále přibližuje Tomáš Sacher, ten letošní, v pořadí třetí ročník byl v něčem výjimečný: „Letošním tématem je umělá inteligence a i v této oblasti existují špičkové projekty nebo české firmy, které mají ambici vyvinout umělou inteligenci, která bude sloužit pro dobro lidstva. K tomu letos ještě přichází něco, co se jmenuje Czech Innovation Expo. To je projekt českých center, interaktivní výstava, která přibližuje nejzajímavější a nejdůležitější české projekty v oblasti inovací a vědy, a to ze současnosti i minulosti. Představuje důležité firmy, univerzity a témata a využívá prostředků smíšené reality. Czech Innovation Expo má premiéru v rámci našeho festivalu a pak bude putovat po dalších českých centrech po celém světě,“ přibližuje obě akce současný ředitel Českého centra v Berlíně.

Umělá inteligence poslouchá stroje a pozná, že „zní rozbitě“

Zatímco putovní výstava Czech Innovation Expo se se svým širokým tematickým rozpětím spíš ohlíží za nejzásadnějšími objevy, které průběhu dějin vzešly z české kotliny, třetí ročník Czech Innovation Festivalu dal mimo jiné významný prostor startupům, které mají ambici uchytit se v Německu. Poprvé se na festivalu rozdávala i ocenění: jednu cenu diváků si odnesl tým Mindpax a cenu poroty získali odborníci ze společnosti Neuron Soundware. „Startup Neuron Soundware je technologická IT firma, která zkoumá přístroje podle zvuku, který vydávají. Podle toho rozpozná, jestli má přístroj nějakou vadu, jestli je ho potřeba servisovat, anebo třeba, že blíží nějaký problém. Pak tady ale máme i startupy spojené s umělou inteligencí, třeba Unico AI, což je start up, který spolupracuje nejen s firmami, ale také s univerzitami a pomáhá řešit hodně složité úkoly za pomoci umělé inteligence,“ vyjmenovává Sacher a také poodkrývá možná témata pro příští ročník: „Přemýšlíme teď nad tím, jaké téma zvolit pro příští rok a nabízí se jich překvapivě celá řada. V Česku probíhá i výzkum vesmíru a samozřejmě jsme silní v automobilovém průmyslu a máme co nabídnout i jako strojírenská velmoc.“

Výstava Czech Innovation Expo, která začala svou pouť právě v Berlíně, se v následujících týdnech přesune do dalších Českých center po světě. V České republice bude projekt exkluzivně představen na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (1. - 5. října 2018) a v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd (5. - 11. listopadu 2018) v Galerii Českých center v Praze. Ovšem na novinky pod hlavičkou konkrétního tématu v rámci berlínského Czech Innovation Festivalu si budeme muset počkat na příští rok.

Celé ArtCafé, jehož hlavním tématem bylo filmování africké přírody a do kterého vybíral hudbu Zdeněk Přidal, si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související