Nedivím se, že mě diváci v některých rolích neměli rádi. Naivky jsem ale hrát nechtěla, přiznává Daniela Kolářová

8. červenec 2023

Cenu prezidenta karlovarského festivalu dnes převezme za mimořádný přínos české kinematografii herečka Daniela Kolářová. Radost filmovým fanouškům udělala i tím, že s sebou přivezla kultovní snímek Kulový blesk. „Chtěla jsem poděkovat hercům, kteří už nejsou mezi námi,“ říká. Jak Daniela Kolářová vzpomíná na natáčení komedie dua Smoljak–Svěrák? Co jí přinesla spolupráce s Jaromírem Hanzlíkem? A jak se cítila jako politička?

Když si promítneme filmový, ale třeba i divadelní život Daniely Kolářové, tak musíme říct také jméno Jaromír Hanzlík. Jak vznikla taková dvojice?

Nejdříve jsme spolu natočili film Slasti otce vlasti. Jaromír ale už v té době byl v angažmá na Vinohradech a já v divadle S. K. Neumanna, kam jsem dostala ve čtvrtém ročníku na DAMU angažmá. Protože tam ale pohostinsky režíroval pan režisér Dudek, hlavní režisér na Vinohradech, nabídl mi potom i hostování na Vinohradech v Gorkého Měšťácích.

Čtěte také

A tam jsem se setkala s Jaromírem. Později jsem tam dostala stálé angažmá, ale pochopila jsem, že hledali holku, partnerku k Jaromírovi, protože neměli adekvátně starou, nebo mladou, jak se to vezme. A pak jsme spolu začali hrát všechno možné.

Jaké bylo partnerství s Jaromírem Hanzlíkem?. V čem jste si tak sedli?

Bylo to strašně zvláštní. My jsme si rozuměli, i když jsme se hádali – o věc, kterou jsme zkoušeli, o figury, o situace. Kolikrát jsme každý vymysleli svoji verzi, se kterou jsme pak přišli na zkoušku do divadla a kterou jsme nabízeli režisérovi. Když byl velkorysý, mohli jsme ji vyzkoušet. V tomto smyslu jsme si docela rozuměli. Je to docela vzácné, někteří partneři spolu soutěží, chtějí vyčnívat. Nám o toto nešlo. Chtěli jsme být dobří oba.

Pro mnoho diváků je nezapomenutelný seriál Nemocnice na kraji města. Přiznám se, že jsem vás tam neměl moc rád. Dobře jste svoji roli zahrála.

Já se tomu nedivím. Za tuhle roli jsem ale byla ráda, protože jsem už opravdu potřebovala utéct z těch naivních rolí mladičkých dívenek, a proto jsem se začala sunout k charakternějším rolím. A ty jsou holt někdy protivné.

Ta v tom Kulovém blesku ale nebyla zas až tak protivná, i když také byla taková ráznější.

No, tak musela ho držet prokristapána nad vodou. Vždyť víte, když vám takto chlap blázní, tak ho musíte prostě postavit na nohy a uvažovat reálně.

Moje filmová manželka Daniela Kolářová se v mnohém podobá mé skutečné ženě. Obě mě dovedou utřít tak, že mě to neurazí. A obě dokážou skrývat, že mě mají rádi

Zdeněk Svěrák o Daniele Kolářové

Četl jsem, že ve Vinohradském divadle má každý svoji knížku, do níž se zapisují jeho role. To jste si tam psali sami? Kolik rolí tam máte vy?

Ne, ne, to nám tam zapisovala paní sekretářka. Kolik rolí tam ale mám já, to nevím. To bych si ho musela půjčit domů...

Herečka Daniela Kolářová a prezident festivalu Jiří Bartoška

Marek Eben tady v Karlových Varech řekl: Ne každá herečka se dokáže přehrát z jedné herecké fáze do druhé – od naivek a milenek do matek a pak do babiček. Ne každá to zvládne, ale Dana to zvládla fantasticky. Neurazil vás?

Naopak. Moc mi lichotí. Je to něj hezké. Snažila jsem se procházet obdobími, posléze jsem se chtěla vymanit z těch naivek. No, a prostě člověk jde životem a přibývají mu roky, s čímž samozřejmě musí nějak adekvátně nakládat. Nemůžete pořád poskakovat jako ve 14. Jednak si můžete ublížit, a ještě k tomu budete směšný.

Čtěte také

Sloveso přehrát. Jde o nějaký cílený plánovitý proces, anebo to prostě přijde s tím, jak člověk zraje?

Mělo by to přijít s tím, že jste si vědom toho, že jste na tom věkově tak, jak jste, protože samozřejmě i uvažujete jinak než ve dvaceti. Máte zkušenosti a tak dále. Na této profesi je zábavné to, že když se setkáte s novou hrou a s postavou, musíte uvažovat o tom, kudy ta postava myslí. A to je to největší kouzlo. Pochopit to a začít s tím nakládat jako se svým majetkem.

Jsou ale kolegyně a kolegové, kteří na to přistoupit nechtějí. Chtějí být pořád mladí, krásní, brání se tomu myšlení a začnou lumpačit. Mně na tom ale nejvíce baví pochopit duši toho člověka a proč v tom věku uvažuje tak, jak uvažuje, co se mu stalo, a tak podobně. To je na tom to nejdůležitější.

Jaká byla rozhlasová kariéra Daniely Kolářové? A jaké bylo její dospívání v Karlových Varech? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , opa

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.