Nebál se říct pravdu, nebál se smrti. Proto zemřel Jan Hus v plamenech v Kostnici

6. červenec 2014

Bylo to 6. července roku 1415, kdy v Kostnici zemřel na hranici Mistr Jan Hus. Jeho myšlenky a osobnost dnes připomínají slavnostní bohoslužby v Betlémské kapli v Praze, na hradě Krakovec nebo v Husinci.

Bylo to 11. října roku 1414, kdy středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel Jan Hus odjíždí z hradu Krakovce do Kostnice na koncil.

Zvažoval to dlouho, ale pro cestu se nakonec přece jen rozhodl. A připravil si pro tuto příležitost i ‚Řeč o míru‘ a ‚O postačitelnosti Kristova zákona‘ a další pojednání.

Jak ale připomíná patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, události se nakonec vyvíjely úplně jinak. Husovi nepřátelé obvinili Mistra z kacířství a kardinálové ho nechali zatknout.

„A pak z Husova spisu ‚O církvi‘ bylo vybráno zejména jeho odpůrcem Štěpánem Pálčem 42 vět. Na jejich základě pak byl Hus souzen a nakonec odsouzen. Byl převezen na hrad Gottlieben a tam byl vězněn ve věži v naprosté odloučenosti," vysvětluje Tomáš Butta.

Čtěte také

Po několika výsleších byl nakonec v kostnické katedrále odsvěcen – tedy zbaven kněžství – a ještě týž den – tedy 6. července 1415 – umírá za městem na hranici v plamenech. Jeho popel vhodili do Rýna.

Husův odkaz je však aktuální i v dnešní době.

Jan Hus před kostnickým koncilem

„Myslím si, že právě v té určité trpělivosti a vytrvalosti. Člověk se třeba nadchne pro nějaké ideály nebo pro nějaké hodnoty, ale pak v některé situaci se od nich vzdálí. Ale právě Mistr Jan Hus je příkladem trpělivé odolnosti, vytrvalosti a stálosti," dodává Tomáš Butta.

Hus celý život hájil mravní principy a ideály pravého křesťanství. Nejvyšší pro něj byla autorita Písma svatého.

Čtěte také

V průběhu času se ale mění to, jakou optikou se na Husovu osobnost pohlíží. Husa si totiž přivlastňovali politici první republiky, ke svému prospěchu ho zneužil i minulý režim. KSČ kněze vykreslila jako předchůdce komunistů v boji proti církvi.

„Hus byl člověk jako každý z nás. Prošel složitým vývojem,“ říká však historik autor monografie Jan Hus František Šmahel a pokračuje:

„Když se pak octl v těžké zkoušce, to jest jako kazatel k velkým a početným zástupům, začal si uvědomovat svou povinnost a té pak dostál.“

Hus měl podle Františka Šmahela velké charisma a tudíž i hodně posluchačů i hodně nepřátel. Husova pevnost v názorech a věrnost vlastním myšlenkám, které vedly až na kostnickou hranici, vzbudila ovšem velkou odezvu už u jeho současníků. Jeho smrt se tak stala velkou historickou událostí, která určila směr dění dalšího.

„Hus je víceméně čítankovou postavou. A je to svým způsobem dobře, protože nepotřebujeme se opírat o jeho odkaz v tom smyslu, že nejsme každý den nebo i delší dobu postaveni před otázkou, jestli máme a co máme obětovat pro zásady, které hájíme,“ dodává František Šmahel a uzavírá:

„Čili v tomto světě naší dočasné a doufejme, že dlouhotrvající, svobody máme toho Husa jenom jako určitou připomínku, která vyčnívá z dějin.“

Mistr Jan Hus
autoři: nah , mad
Spustit audio