Názor Věry Machoninové mě zajímá, s její rodinou jsem se setkal jednou, říká ředitel Thermalu

Rodina původní architektky Thermalu Věry Machoninové kritizuje probíhající rekonstrukci hotelu. Stát s ní prý rekonstrukci nijak nekonzultuje – přestože do médií jeho zástupci tvrdí opak. Opravdu se po rekonstrukci Thermal změní v podprůměrný věžák, jak Machoninovi varují?

Čtěte také

Před dvěma týdny ministryně financí Alena Schillerová pro Českou televizi prohlásila, že probíhající rekonstrukci Thermalu vláda konzultovala s rodinou Věry Machoninové. Svá slova – která později vnuk architektky označil za lež – prý opřela o vyjádření ředitele Thermalu Vladimíra Nováka.

„Informace jsem paní ministryni poskytl,“ potvrzuje v rozhovoru pro Radiožurnálu ředitel Novák. „Platí totiž, že komunikace probíhá. To, že jsem se osobně setkal s vnuky Machoninovými na neformální akci ve Varech, je jedna věc. Druhá věc je, že intenzivně pracujeme na přípravě bazénové části, kde architekt Machoninům zasílal projektovou dokumentaci.“

S vnoučaty Machoninovými se tedy od svého nástupu skutečně setkal pouze jednou, nikoliv pravidelně, jak tvrdila ministryně Schillerová. „Potkali jsme se týden poté, co jsem nastoupil do funkce, a týden před začátkem samotné rekonstrukce,“ vysvětluje ředitel hotelu.

Rekonstrukce technického zázemí

Samotná rekonstrukce se podle něj mnohem víc týká technického zázemí budovy než podoby pokojů. 

„Pokoje už navíc v době začátku rekonstrukce nenesly architektonický charakter a inventář Machoninů. Předchozím vedením mi navíc bylo řečeno, že obsah pokojů není předmětem architektonického díla.“ 

Proč Vladimír Novák minulý rok sliboval premiérovi Andreji Babišovi, že bude s rodinou Machoninů pravidelně komunikovat, přestože se tak neděje? A zajímá Vladimíra Nováka, co si o rekonstrukci hotelu myslí původní architektka?

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.