Nastavit pětikoalici zrcadlo je na místě. Rakušan by měl řídit jiný resort, říká k hlasování o nedůvěře vládě Dostálová z ANO

Opozice nemá v Poslanecké sněmovně dost hlasů na to, aby svrhla vládu. Proč přesto svolává schůzi s cílem hlasovat o nedůvěře vládě Petra Fialy? Provinil se ministr Rakušan tím, že vlastní šifrovaný telefon? Nebo má opozice ještě další zásadní výtky k činnosti vlády? Tomáš Pancíř se ptal Kláry Dostálové z hnutí ANO, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Čtěte také

Paní místopředsedkyně, opravdu chcete dnes nebo zítra svrhnout vládu Petra Fialy?

Vzhledem k tomu, že si všichni můžeme přečíst průzkumy, kde skutečně současná vláda má nejmenší důvěru v novodobé historii České republiky, kolem 20 procent…

Já se omlouvám, byla i nižší za Petra Nečase. Nejnižší důvěra za dobu demokratického Česka to není.

Za doby vlády Petra Nečase, kde byl vlastně stejný problémy. Dobře, je to srovnatelné s touto dobou. Ale přece to není žádné lichotivé číslo. A všichni poslanci jsou vyslanci voličů, to znamená, dostali jsme nějaké hlasy a my tady chceme skutečně prezentovat názory občanů, kteří i v průzkumu ukázali, že vládě nedůvěřují a je potřeba na některé problémy upozorňovat.

Chceme prezentovat názory občanů, kteří v průzkumech ukázali, že vládě nedůvěřují.

No a samozřejmě, že my také umíme počítat, víme, že má koalice 108 hlasů, ale je potřeba si přiznat, že můžeme třeba některými argumenty i zviklat některé poslance, byť si nemyslím, že se to stane. Ale myslím si, že nastavování zrcadla je na místě a docela mě mrzí, že sama vláda nevyvolala hlasování o důvěře, když změnila programové prohlášení vlády. A všichni víme, že všechny sliby, se kterými vyhrála pětikoalice volby, se nenaplňují.

Mimochodem jednali jste v hnutí ANO o nějakém scénáři, co by se dělo, kdybyste náhodou uspěli?

Kdybychom uspěli jsme okamžitě připraveni převzít vládu. Pokud by to samozřejmě k tomu takto směřovalo.

 S kým byste vládli?

Čtěte také

Věřím tomu, že pokud by byla vyslovena nedůvěra, zasedly by samozřejmě všechny strany v Poslanecké sněmovně a hledal by se vhodný model, jak by to vládnutí mohlo být. My ale voláme nejen po svržení, protože samozřejmě víme, že to takto nedopadne, ale aspoň po rekonstrukci vlády jako takové, protože jsou skutečně ministři, kteří si myslím, že by svou práci měly možná posunout na někoho dalšího s větším elánem a energií. Například pan ministr Válek. Já si opravdu myslím, že toto se stát za naší vlády, že takto drasticky nebudeme zvládat situaci s léky, už dávno by tam příslušný ministr nebyl.

Dodejme pro ty, kteří už si nepamatuji, že za vaší vlády bylo pět ministrů zdravotnictví.

Ano. My jsme skutečně řešili, že buď na to ten ministr má, nebo nemá. Nesnažili jsme se všechny věci zametat neustále pod koberec. A říkat, že léky budou za měsíc, za dva, za tři, za čtyři, za půl roku, za rok a pořád se nic neděje. Takže to si myslím, že není adekvátní v manažerské pozici ministra. Druhý případ je, že nechceme a priori, aby pan ministr Rakušan opouštěl vládu, ale myslíme si, že by neměl řídit resort vnitra, když je v příslušné kauze skutečně vyšetřováno jeho hnutí STAN. Má pod sebou rozvědku, policii, všechno a je to neadekvátní.

Čtěte také

Vy jste v hnutí ANO původně tvrdili, že hlasování o nedůvěře vládě vyvoláváte kvůli tomu, že ministr vnitra Vít Rakušan měl šifrovací telefon. Alena Schillerová dokonce na začátku října oznámila, že máte dost podpisů, ale zatím je nepodáte, abyste dali šanci premiérovi ke změně složení vlády, aby vůbec k tomu jednání nemuselo dojít. Dnes dopoledne Andrej Babiš v úvodním projevu řekl, že média sice uvádějí jako hlavní důvod pana Rakušana, ale že to tak ve skutečnosti není. Je to tedy ten důvod nebo ne?

Je to jeden z důvodů, a je taky potřeba říci, že jsme napsali jak dopis panu premiérovi, tak dopis panu prezidentovi. Bohužel ani jeden z pánů nás nepřijal, takže jsme čekali až na reakce obou těchto nejvyšších ústavních činitelů.

Ale váš pan předseda dnes řekl, že to důvod pro hlasování o nedůvěře není.

Říkám, že to je jeden z důvodů. Kauza Dozimetr je určitě jeden z důvodů, protože my máme velké pochybnosti o tom, aby pan ministr Rakušan vedl ministerstvo vnitra. Jak už jsem řekla, má pod sebou všechny vyšetřovací složky, to znamená rozvědku, policii, když předmětem vyšetřování je přímo hnutí STAN anebo zástupci hnutí STAN. Neříkáme, ať pan ministr Rakušan odejde z vlády, říkáme, že by měl řídit jiný resort.

Premiér by měl říct, že dojde k výměně ministrů mezi resorty.

To máte úplně stejné, jako když se něco stane třeba u policejního sboru, tak je taky do doby vyšetřování příslušný policista postaven mimo službu. Teď to myslím, v uvozovkách. Ale podle mě by měl pan premiér prostě říct, že dojde k výměně ministrů mezi resorty, aby skutečně bylo vůči veřejnosti zajištěno absolutní čisté vyšetřování bez jakékoliv potencionální možnosti ovlivňování. Neříkám, že se to takto děje.

Nemáte dvojí metr? Jestli něco, co jste tvrdili několik let za vaší vlády, že není problém, že máte ministra spravedlnosti v době, kdy váš předseda byl trestně stíhán, následně obviněn, následně obžalován, zda teď nereagujete opačně?

Není to dvojí metr. Přímý nadřízený je ministr spravedlnosti nebo ministr vnitra, který předkládá materiály celé vládě.

A vy jste měli ministra spravedlnosti v tom minulém období, kdy byl nominantem hnutí, které vedl pan premiér.

Ano, ale on vybíral státního zástupce. Ne pan premiér, který se třeba musel obhajovat. Takto není možné na to nahlížet.

Pan Rakušan není trestně stíhán.

Ano, ale znovu říkám, že se řeší kauza přímo jeho, kde je předsedou svého hnutí. Já myslím, že tady každý opravdu vnímá rozdíl, že on má pod sebou přímo podřízené složky, které to vyšetřují. Ne pan premiér, přímo pan ministr vnitra. Proto říkáme, že není dobré, aby pan ministr dále vedl resort vnitra, dokud se všechny kauzy neprošetří, aby byla skutečně zajištěna nezávislost policie jako takové.

Čtěte také

Vy opoziční poslanci chcete využít dnešní jednání ke kritice vlády, zatím se k tomu řadoví poslanci nedostali, ale ti s přednostním právem toho využili v průběhu dne. Andrej Babiš ve svém projevu mimo jiné řekl, že premiér Fiala a celá vláda podvedla a zradila nejen své voliče, ale všechny občany, že ničí naši zemi, životy našich lidí. Nejsou to příliš silná slova?

Myslím, že to nejsou příliš silná slova, protože skutečně nevím, jak pan premiér komunikuje s občany této země, ale musím říci, že situace není vůbec dobrá. A lidé velmi negativně poukazují na sliby, se kterými pětikoalice vyhrála volby, protože sám pan premiér řekl, že nikdy nezvýší daně. Pak samozřejmě pan Jurečka říkal ne, ta valorizace důchodů bude taková, jaká je, protože by šlo o retroaktivitu.

Zvýšily se daně, důchodcům se sebralo. Finále je, že zatočíme s dotačním byznysem. A jaký je výsledek? Zaplatí to lidé na fakturách, protože se jim vrátí poplatky za obnovitelné zdroje energií a distribuci. No a poslední kapka byla, když se přímo v televizi pana Stanjury ptali, jestli se opravdu nestane, že to půjde na ty faktury a on řekl, že lidé to platit nebudou. Jaký je výsledek, všichni víme. Takže to, že vláda opravdu systematicky lže krok za krokem, to veřejnost vnímá a myslím, že skutečně škodí Česku, protože i Národní rozpočtová rada upozorňovala na představený rozpočet, že jsou tam opět skryté výdaje.

Veřejnost vnímá, že vláda systematicky lže.

Nemluvě o tom, že si v minulém rozpočtu pan ministr Stanjura nebo namaloval 50 miliard, které nikdy nepřijdou. Upozorňovali jsme to na to, ale nemáme žádnou bernou minci, za kterou bychom mohli vzít a říct ano, takto to opravdu dělají poctivě. Pořád jsou někde nějaké chyby, skutečně si myslím, že dochází k ohrožování Česka. Když jsem četla naposledy vyjádření renomovaných ekonomů, říkali, že už je komické, že v rámci ratingových agentur na tom není Česko vůbec špatně. Přitom vláda, aby si opodstatnila daňový balíček, to prezentovala tak, jako bychom byli skoro před krachem. Ale tak to prostě není.

Není jediným důsledkem vyvolání hlasování o nedůvěře vládě stmelení vládní koalice? A není institut o hlasování nedůvěře vládě v Česku využíván příliš? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , tec
Spustit audio

Související